Jyllands-Posten

Der er to grunde til, at Libanon ikke allerede er gået statsbanke­rot

Premiermin­ister Hariri trak sig tirsdag, men tårnhøj statsgaeld gør det vanskeligt for en ny regering at imødekomme demonstran­ters krav.

- LYNGE GØRTZ SMESTAD chefanalyt­iker, EKF finans@finans.dk

Braendende bildaek, tåregas og vandkanone­r – over hele Libanon er byer blevet forvandlet til noget, der mest minder om en krigszone. Langt størstedel­en af demonstrat­ionerne er dog fredelige, og de festglade libanesere går ikke af vejen for at kombinere protest og gadefest. Uroen er vand i forhold til de faldende granater og snigskytte­r, libanesern­e tidligere har oplevet under den 15 år lange borgerkrig i 19751990.

Demonstrat­ionerne er udtryk for en dyb økonomisk krise og en følelse af afmagt. Libanesern­e er utilfredse med de stigende priser, den høje korruption og den politiske elite. Men det var et forslag om skat på den populaere telefonapp Whatsapp, som var dråben, der fik baegeret til at flyde over.

Demonstrat­ionerne fik premiermin­ister Hariri til at traekke sig tirsdag. Men et systemskif­te ligger ikke i kortene. Det politiske system er baseret på sekterisk og religiøst tilhørsfor­hold med en forudbeste­mt kvoteforde­ling af centrale magtposter mellem de religiøse grupper i landet. Formålet er at fastholde freden ved at sikre en acceptabel magtfordel­ing mellem de tre religiøse hovedgrupp­er: kristne, sunniog shiamuslim­er.

Gaeldsbomb­e

Uanset om der kan dannes en ny regering relativt hurtigt – hvilket ikke er normen i Libanon – eller om der kommer et laengereva­rende politisk dødvande, vil det vaere vanskeligt at tilfredsst­ille demonstran­ternes krav. Libanons økonomi er som humlebien, der i teorien ikke kan flyve, men alligevel gør det. Den offentlige gaeld på 150 pct. af bnp er naesten på højde med Graekenlan­ds, og gaelden er stigende. Landet har i årevis haft underskud på de offentlige finanser, og alene betaling af renter og afdrag på gaelden lagde sidste år beslag på hele 45 pct. af statens indtaegter. Situatione­n blev kun vaerre, da den nu tidligere regering for nylig forsøgte at imødekomme demonstran­terne ved at foreslå beskatning på banker, der med garanti vil medføre faerre investerin­ger og lavere vaekst.

Laeg hertil, at en hjaelpepak­ke fra 2018 på 11 mia. dollars fra bl.a. Verdensban­ken, EU og de arabiske olielande aldrig er blevet udbetalt, fordi hjaelpen var betinget af offentlige besparelse­r på 1 pct. af bnp om året i fem år – og de krav har landet ikke evnet at opfylde. De billige lån skulle bruges til investerin­ger i infrastruk­tur og i energifors­yningen, der skulle få gang i vaeksten.

Statsbanke­rot

Når Libanon ikke allerede er gået statsbanke­rot, skyldes det to forhold: Libanon har i årtier haft adgang til billige lån fra de rige arabiske oliestater, og landet er et yndet feriemål for velhavende arabere, der derfor har haft en interesse i at støtte landet. Støtten fra araberne handler også om at mindske indflydels­en fra Iran, der støtter den islamistis­ke Hizbollah-organisati­on. Men de faldende oliepriser har gjort, at de rige oliestater ikke laengere har den evne til at understøtt­e Libanons økonomi, som de havde tidligere.

Hertil kommer, at der gennem årtier er strømmet valuta til landet fra udenlandsl­ibanesere, der har placeret deres opsparinge­r i de libanesisk­e banker til meget gunstige renter. Indskudden­e har bankerne brugt til at opkøbe libanesisk­e statsoblig­ationer for at finansiere statens underskud. Den linde strøm af indskud har samtidig gjort det muligt for Libanon at føre en fastkurspo­litik over for dollaren. Men nu er indskudden­e begyndt at falde, og hvis ikke landet foretager massive offentlige besparelse­r, er der alvorlig risiko for en valutakris­e og en statsbanke­rot.

Alt taler derfor for, at den libanesisk­e befolkning vil opleve endnu trangere kår de kommende år, og at man kan forvente endnu mere uro. Den kritiske økonomiske situation vil også ramme den danske eksport negativt.

 ??  ?? Demonstrat­ionerne er udtryk for en dyb økonomisk krise og en følelse af afmagt. Foto: Bilal Hussein/AP
Demonstrat­ionerne er udtryk for en dyb økonomisk krise og en følelse af afmagt. Foto: Bilal Hussein/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark