Jyllands-Posten

Brug af engangspla­st skal begraenses i Aarhus

På baggrund af et forslag fra SF’s blev det på onsdagens byrådsmøde vedtaget at begraense brugen af genbrugspl­ast.

- ANNE-SOPHIA LUNDGAARD JENSEN Annesophia.Jensen@jp.dk

Fra 2021 skal vaere forbudt at bruge genbrugspl­ast, når det kommer til at afholde kommunale arrangemen­ter. Der var der enighed om i byrådet onsdag.

Beslutning­en blev truffet på baggrund af et forslag fra SF, der ønskede at stille krav til arrangemen­ter med tilladelse til udskaenkni­ng om, at der ikke må bruges engangspla­st. De samme regler vil gaelde, hvis det er Aarhus

Kommune, der er med- eller enearrangø­r. Det skal vaere muligt at søge saerlig dispensati­on.

Et lignende forslag blev vedtaget i København i juni, hvor det her blev besluttet, at det fra 2020 skal vaere forbudt at bruge genbrugspl­ast ved kommunale arrangemen­ter.

Byrådsmedl­em Ali Nuur (S) fortalte til byrådsmøde­t, at Socialdemo­kratiet bakker op om forslaget. Han opfodrede også til en mere ambitiøs genanvende­lse fremover og naevner, at Danmark er et af de lande, der er dårligst til at genanvende sit plast.

»Her har vi et godt forslag, som vi i Socialdemo­kratiet støtter. Hvis naturen kunne snakke, ville den sige, at al emballage skal designes til genbrug. Vi kan ikke blive ved med at producere og smide ud bagefter,« siger Ali Nuur (S).

Fra De Radikale var der også støtte på byrådsmøde­t. Eva Borchorst Mejnertz (R) lagde ud med at sige, at det også handler om, at Danmark i følge FN’s verdensmål skal nedbringe affaldsmae­ngden igennem tiltag som mere genanvende­lse, og at et forslag som dette derfor var oplagt.

»Derfor er det også en nobrainer, noget vi ikke behøver bruge lang tid på at beslutte. Det her er et godt og helt oplagt forslag. Det eneste dårlige, jeg har at sige om det her forslag, er, at jeg burde have stillet det selv,« siger Eva Borchorst Mejnertz.

Alle partierne bakkede op om forslaget, og flere foreslog, at man kigger på Københavns strategi om at nedbringe genbrugspl­ast. Derudover kan der også hentes inspiratio­n ved store arrangemen­ter, som forsøger at undgå engangspla­st. En raekke festivaler, herunder Northside, har i år testet nye metoder til at undgå engangspla­st. Northside testede f.eks. et genbrugspl­astkrus, der kan vaskes.

Det her er et godt og helt oplagt forslag. Det eneste dårlige, jeg har at sige om det her forslag, er, at jeg burde have stillet det selv. Eva Borchorst Mejnertz (V), byrådsmedl­em

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark