Jyllands-Posten

Handicapor­ganisation­er: Lederskift på bosteder skaber utryghed

Lederudski­ftninger er et vilkår på det sociale område, siger handicapch­ef, der dog melder om flere lederskift på bosteder end normalt.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Hyppige lederskift på de aarhusians­ke bosteder for voksne med handicap risikerer at skabe en zigzag-kurs, der får de knappe midler på området til at raekke endnu kortere.

Det siger Anne Kjeld Pedersen, formand for hjerneskad­eforeninge­n Lev Aarhus, som reaktion på, at JP Aarhus har skrevet, at over halvdelen af kommunens 34 bosteder har oplevet to eller flere lederskift på 2,5 år.

»Hver leder medbringer sin kommunikat­ionsform, sine vaerdier, sin opfattelse af drift, sine prioriteri­nger og sit personlige lederskab. Derfor vil kursen hele tiden aendres på alle niveauer på et bosted. Det skaber utryghed, forvirring, rodløshed og manglende kontinuite­t,« siger hun.

Utryg overvågnin­g

En opgørelse foretaget af Aarhus Kommune for JP Aarhus viser, at 15 bosteder har skiftet leder to gange fra januar 2017 til august 2019. To bosteder har skiftet leder tre gange, mens et enkelt bosted har skiftet leder fire gange og altså haft fem forskellig­e ledere på 2,5 år.

På Nygårdsvej Boform i Højbjerg har fem forskellig­e ledere siden 2017 udstukket kursen, og for Bente Iversen har det bl.a. betydet, at hun har sovet hos sin 67-årige multihandi­cappede bror, imens han havde livsfarlig lungebetae­ndelse, fordi hun er utryg ved bostedets overvågnin­g. Hun mener også, at ledelsessk­iftene har ført til en mangel på paedagogis­k og sygeplejef­aglig retning. Desuden forklarer Bente Iversen, at en del af den sygeplejef­aglige indsats for hendes bror, er tilfaldet hende.

Anne Kjeld Pedersen mener, at der i de senere år er sparet så meget på bostederne, at der i dagligdage­n ikke er tid til selv de mest basale opgaver.

»At vaere leder på et bosted må i mange tilfaelde betyde, at man skal lede en indsats over for mennesker med gennemgrib­ende behov, der sjaeldent bliver tilgodeset,« siger hun.

Holder skarpt øje

Hos Hjerneskad­eforeninge­n i Østjylland kalder formand Jette Sloth antallet af lederskift skraemmend­e. Og Marianne Banner, formand for Landsforen­ingen Autisme Østjylland, forklarer, at pårørende er meget følsomme over for lederskift, fordi de investerer energi i at forklare, hvordan beboerne trives bedst.

Hun mener, at lederskift­ene bunder i manglende økonomiske ressourcer på handicapom­rådet for voksne:

»Disse ledere må fuske og luske sig til besparelse­r, og hvis ikke vi som pårørende holder et skarpt øje, skrider faglighede­n og rimelighed­en i det, man tilbyder borgerne på bostederne. Har man bare en smule samvittigh­ed, braender man hurtigt ud i det game,« siger Marianne Banner.

En kompleks opgave

Natascha Mannemar Jensen, chef for Voksne, Job og Handicap, forklarer, at lederudski­ftninger er et vilkår på det sociale område, men at der det seneste år har vaeret en større udskiftnin­g end normalt. Det forstaerke­r ifølge handicapch­efen udfordring­erne på området, bl.a. fordi der sker et videnstab, hver gang en leder stopper.

»Der er ingen tvivl om, at det at vaere leder på et velfaerdso­mråde som voksenhand­icap er en udfordrend­e og kompleks opgave. Derfor er det en prioritet for mig, at vi fremover bliver bedre til at støtte op om og fastholde vores dygtige ledere, og at vi rekruttere­r nye ledere med tanke på de saerlige udfordring­er, der kan vaere i jobbet,« siger Natascha Mannemar Jensen.

Hun ser det dog som en styrke, at den enkelte leder bidrager med egen personligh­ed, baggrund og erfaringer i ledelsen.

»Men i sidste ende er det vores faelles mål at sikre koordineri­ng på tvaers af området, så vi alle går i den samme retning, på en måde der skaber ro, tryghed og kontinuite­t omkring borgerne,« siger Natascha Mannemar Jensen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark