Jyllands-Posten

Gudenå drukner: Den jyske å er gået

Gudenå er gået over sine bredder, og vandet er steget op i haven hos Gudenaadal­ens Efterskole. Ifølge forstander­en har der aldrig før vaeret så meget vand på denne tid af året.

- METTE MARIE BREUNING mette.m.b.breuning@jp.dk

»Vores pedel har vaeret nede i waders og hente vores logoflag, kan jeg se,« siger Jesper Emil Sørensen, som er forstander på Gudenaadal­ens Efterskole i Ulstrup.

Han står ved de fire flagstaeng­er, som er placeret bagerst i efterskole­ns store have, som straekker sig helt ned til Gudenå. Det bagerste område af haven er oversvømme­t, fordi åen er gået over sine bredder. Ifølge Jesper Emil Sørensen er det et tilbageven­dende problem.

»Der kan vaere perioder i foråret, hvor vandet står langt oppe, og det er jo et naturområd­e, som er udfordret, når der falder meget regn,« siger han og forklarer, at det alligevel er første gang i de knap 20 år, han har vaeret forstander, at han har set vandet stå så højt på denne tid af året.

»Det, der adskiller sig i år, er, at der er vaesentlig­t meget mere vand, end der plejer at vaere på nuvaerende tidspunkt. Flere dele af vores arealer er daekket, og det er lidt unormalt,« siger han.

Vandet kommer

Det er ikke kun efterskole­ns flagstaeng­er, der titter op af vandet. Det gør også skolens store bålplads, som nok ikke bliver taendt lige foreløbig. Jesper Emil Sørensen fortaeller, at de på efterskole­n er vant til, at vandet fra Gudenå i perioder kan stige, og at de derfor bevidst har undgået at anlaegge planter, sportsbane­r og lignende i den ende af haven, der ligger helt ned til åen.

»Vi ved jo, at vandet kommer på et tidspunkt, så vi retter vores virkelighe­d ind efter det,« siger han og fortsaette­r:

»Vi vil gerne have lavet vores fodboldban­e større, men så skal vi udvide den ned mod åen, og hvis vi gør det, skal den haeves, og der skal anlaegges nogle virkelig effektive draen,« siger han.

Et af de andre steder langs Gudenå, som er ramt af vandstands­stigningen, er Kongensbro Kro.

»Vores have er oversvømme­t, så der er selvfølgel­ig nogle rekreative områder, som bliver ødelagt. Derudover har vi fået grundvand i

ud til Randers, fordi man har daemmet det op ved Tangevaerk­et. Så får man en masse aflejringe­r af sand osv. ved udløbet ud til Tange Sø, og det ligger i vejen,« siger han.

René Bofill mener, at man kan løse problemet ved at fjerne Tangevaerk­et og på den måde sikre åens naturlige strøm.

Derudover forklarer han, at man historisk kan se, at Gudenå er blevet smallere, fordi man omkring 1983 holdt op med at vedligehol­de grøfter og tilløb til

Gudenå. Samtidig er byerne blevet større, hvilket har medført en større udledning af vand til åen.

»Man har ikke vaeret god nok til at sørge for, at der er plads til det vand, der bliver udledt fra byerne. Det er en fejl, at man ikke har taenkt over det,« siger René Bofill.

Et problem fremadrett­et?

På pladsen over for Gudenaadal­ens Efterskole i Ulstrup er der blevet anlagt et rekreativt område med shelterpla­ds og mulighed for ophaling af kanoer. Også det område står i disse dage under vand.

»Man skal nok overveje, om de ting er bygget til at kunne tåle, at vandet indimellem stiger,« siger Jesper Emil Sørensen og fortsaette­r:

»Uden at jeg på nogen måde ved, hvordan verden arter sig fremadrett­et, så er der nogle tegn på, at vi får mere tung nedbør, og at det bliver et tilbageven­dende problem. Så kan man lige så godt begynde at se på, hvad det er for nogle muligheder, man har for at afhjaelpe det.«

 ?? FOTO: CASPER DALHOFF ?? Et enkelt vaerelse på Svostrup
Kro er ramt af grundvands­stigning, da vandet ikke kan komme vaek på grund af vandhøjden i Gundeåen. Her ses Kathrine Leth Nielsen, der er medejer af kroen.
FOTO: CASPER DALHOFF Et enkelt vaerelse på Svostrup Kro er ramt af grundvands­stigning, da vandet ikke kan komme vaek på grund af vandhøjden i Gundeåen. Her ses Kathrine Leth Nielsen, der er medejer af kroen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark