Jyllands-Posten

SAGEN KORT

-

anbefalede yderligere undersøgel­ser og udbedrings­forslag. Så er der lavet vurderinge­n fra Orbicon, der jo nu anbefaler, at vi foretager os noget i forhold til at sikre pkaelderen­s daek,« siger Katharina Nyborg, som samtidig oplyser, at p-kaelderen siden 2010 er blevet besigtiget årligt af Aarhus Kommune sammen med lejerne af kaelderen, men ikke af ingeniører med ekspertise på området.

Nye procedurer

Katharina Nyborg ved ikke, hvorfor Aarhus Kommune ikke har arbejdet med skaderne.

»Der burde have vaeret lavet en undersøgel­se mellem 2010 og 2019. Men der er en hel del ting, som vi skal have undersøgt naermere. Vi skal også afdaekke håndtering­en, og vi skal se på vores generelle procedurer i forhold til at sikre, at de konstrukti­ve forhold er tilstraekk­elige,« siger hun, som peger på, at byggeplane­r på området kan have vaeret en af årsagerne til, at konstrukti­onsproblem­erne ikke er blevet udbedret.

»Man har hele tiden afventet at skulle se, hvad der skal ske i området. Man kan godt vaere kritisk overfor, om vi har passet vores arbejde ordentligt, men det er altid let at vaere bagklog,« siger Katharina Nyborg, der glaeder sig over, at byggeskade­rne er opdaget i tide.

Aarhus Kommune har gennem flere år arbejdet med planer om at aendre hele banegravso­mrådet ved Aarhus Hovedbaneg­ård. Planerne omfatter også flytning af Aarhus Rutebilsta­tion. Tidligere

i oktober blev man i Aarhus Byråd enige om at indgå i en dialog med DSB om udvikling af planen for hele banegravsa­realet til en mulig ny bydel.

Midlertidi­ge stop

Midttrafik, der lejer rutebilsta­tionens arealer af Aarhus Kommune, har onsdag sammen med kommunen fundet nye midlertidi­ge pladser til en raekke busser. Således skal de busser, som normalt holder i det afspaerred­e område af rutebilsta­tionen, bl.a. holde i Ny Banegårdsg­ade. Da JP Aarhus onsdag morgen besøgte rutebilsta­tionen, hjalp vicedirekt­ør Mette Julbo og andre fra Midttrafik buspassage­rerne med at finde hen til de busser, som ikke holdt på deres saedvanlig­e pladser på rutebilsta­tionen. Hun kunne ikke sige, hvor alvorlig situatione­n er:

»Vi er ikke blevet informeret om, at der er pågået et arbejde om at undersøge stabilitet­en herinde, og vi har heller ikke set rapporten. Vi ved kun, at vi har fået et påbud,« sagde vicedirekt­øren, der fortalte, at området ville blive spaerret bedre af i form af afspaerrin­g, der står taettere, for at undgå, at passagerer forvilder sig ind på det forbudte område.

Onsdag eftermidda­g ventede hun på nyt fra kommunen om, hvor laenge området skal vaere spaerret af.

»Vi har intet hørt,« sagde hun.

Mette Julbo fortalte, at Midttrafik onsdag ikke havde oplevet de store problemer:

»Men det regner vi med at

Rådgivning­sfirmaet Orbicon har vurderet rutebilsta­tionens betondaek, hvorunder der ligger en p-kaelder. Konklusion­en er, at det ikke er forsvarlig­t at benytte arealerne, hverken nedenunder eller ovenover, da risikoen for et kollaps af betondaekk­et ikke kan udelukkes.

Det fik tirsdag aften Aarhus Kommune til give et påbud om en omgående rømning af et større areal på rutebilsta­tion.

Trafiksels­kabet Midttrafik, der har lejet sig ind på arealerne, og Aarhus Kommune spaerrede et område af og fandt nye, midlertidi­ge pladser til de busser, som normalt holder i det afspaerred­e område.

I 2010 konstatere­de rådgivning­svirksomhe­den Rambøll, at der var skader på taget i p-kaelderen, men siden er p-kaelderens tag ikke blevet besigtiget af ingeniører med ekspertise på området. få på fredag, fordi det er store rejsedag for fjernbusse­rne. Så bliver der godt nok taet dernede.«

Ifølge Katharina Nyborg, Aarhus Kommune, arbejdes der på at finde alternativ­e placeringe­r for busserne hurtigst muligt.

Ifølge Visit Aarhus betjener rutebilsta­tionen ca. 5 millioner passagerer om året.

Rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), Aarhus Kommune, ønskede onsdag ikke at kommentere sagen.

 ??  ?? Store dele af Aarhus Rutebilsta­tion er i fare for at kollapse, derfor er p-kaelderen og pladsen blevet rømmet. Stationen er fra 1954. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Scanpix 2019
Store dele af Aarhus Rutebilsta­tion er i fare for at kollapse, derfor er p-kaelderen og pladsen blevet rømmet. Stationen er fra 1954. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Scanpix 2019
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark