Jyllands-Posten

Bredt budget i Silkeborg

Seks af byrådets otte partier står bag aftale om Silkeborg Kommunes budget for naeste år.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Et markant løft på 32,7 mio. kr. til børne- og skoleområd­et, 56,9 mio. kr. til første etape af omdannelse­n af søfronten og havnen i Silkeborg og øget trafiksikk­erhed på den trafikered­e Viborgvej.

Det er blot tre af punkterne i en bred budgetafta­le for 2020, som seks partier og dermed 28 af 31 byrådsmedl­emmer i Silkeborg Byråd står bag. Enhedslist­ens og Dansk Folkeparti­s tre byrådsmedl­emmer står uden for aftalen.

Borgmester Steen Vindum (V) laegger ikke skjul på, at budgettet afspejler, at Silkeborg Kommune er en vaekstkomm­une med deraf følgende pres på driften.

Ekstra penge til velfaerd

»Derfor har vi aftalt at fordele ekstra 18 mio. kr. til velfaerdso­mråderne naeste år til børn, skoler, socialområ­det og sundheds- og aeldreområ­det. Pengene er fundet ved, at vi selvbudget­terer i stedet for at anvende det statsgaran­terede udskrivnin­gsgrundlag, og fra nogle af de frie midler i kommunekas­sen,« forklarer borgmester Steen Vindum.

»Desuden har vi fundet omkring 50 mio. kr. til at daekke en stor del af merforbrug­et på budgettern­e i år, så vi ikke traekker et stort underskud med ind i 2020. Her kommer pengene dels fra, at vi i faellesska­b har reduceret budgettern­e i år med 20 mio. kr., som er lagt i kassen, og dels fra et mersalg af boliggrund­e og erhvervsar­ealer.«

Løft af børn og skole

Byrådet har ifølge borgmester­en de senere år prioritere­t børne- og skoleområd­et med flere penge, og forligspar­tierne er enige om, at området også i de kommende år skal tilføres flere penge.

»I forbindels­e med konstituer­ingsaftale­n efter valget i 2017 lovede vi borgerne, at vi trinvist over fire år vil løfte området med i alt 80 mio. kr. om året. Det er derfor nu andet år i traek, at området får et markant løft. Samtidig vokser vi med over 1.000 nye indbyggere om året og runder snart 100.000 borgere. Det kan ses i den markante vaekst i børnetalle­t, og derfor ønsker byrådet også at sikre tilstraekk­elig med plads i daginstitu­tionerne til de mange nye børn,« understreg­er Steen Vindum.

Masterplan på vej

Der har vaeret udskrevet en arkitektko­nkurrence for søfronten og havnen i Silkeborg. Resultatet har vaeret en raekke idéer, som nu vil indgå i en masterplan, som byrådet snart ventes at godkende.

»Vi har afsat penge til første etape af den store masterplan, som blandt andet medfører en flytning af Chr. 8. Vej, så arealerne til en kommende bypark kan begynde at danne sig omkring den vestlige ende af Silkeborg Langsøs midterbass­in, samt penge til at videreudvi­kle masterplan­en.«

»Samtidig er vi enige om at flytte Søvej vaek fra Silkeborg Langsø og om på den anden side af rådhuset, så vi i fremtiden kan udvikle søfronten til en stor bypark og med plads til et nyt Museum Jorn. Derfor har vi afsat 140 mio. kr. til det på anlaegsbud­gettet i 2024-28, og hvis finansieri­ngen af et nyt Museum Jorn kommer på plads tidligere, vil vi se positivt på at fremrykke flytningen af Søvej,« siger Steen Vindum.

Mere trafiksikk­erhed

Siden åbningen af Silkeborgm­otorvejen for tre år siden er trafikken på Viborgvej vokset med 25-30 pct.

Det har gjort mange borgere bekymrede for trafiksikk­erheden.

»Derfor har vi i budgetafta­len besluttet at bygge et nyt lyskryds ved Viborgvej-Tandskovve­j, hvor der har vaeret en raekke ulykker. Det supplerer de andre initiative­r på Viborgvej, som vi allerede har sat i gang: Et nyt lyskryds ved Kjellerup Syd, venstresvi­ngsbane og forbud ved Resdal og aendringen af Viborgvej og Nordre Ringvej, så de to veje kommer i niveau,« siger Steen Vindum.

Budgettet for 2020 og overslagså­rene skal vedtages ved byrådets andenbehan­dling af budgettet tirsdag den 5. november.

Bevillings­forøgelse i forbindels­e med helhedspla­nen for Sejs Øget driftstils­kud til verdensarv på Museum Silkeborg

Styrkelse af arbejdet med Outdoor – friluftsli­v

Kultur på recept fortsaette­r

Festival for street art i 2020

Styrkelse af skoleorkes­trene i Sejs og Skaegkaer

Tilskud til bevaring af Rytterskol­en i Linå

Tilskud til renovering og indretning af Kjellerups gamle biograf Silkeborg Kommunes overgang til elbiler

Naturpark ved Lystrupmin­de ved Bryrup

Silkeborg Kommune som sprøjtefri kommune

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark