Jyllands-Posten

Midt i skoletiden hørte jeg bombeflyen­e over Aarhus

Vi røg ned over bordene og hørte de brag. En oplevelse, der giver ekko den dag i dag.

-

Carsten Grønlund journalist, Sonnesgade 14 Aarhus C

Det 75 år siden, at det britiske

Royal Air Force bombede Aarhus Universite­t. Det skete på opfordring af det besatte Danmarks Frihedsråd, idet det tyske Gestapo i 1944 holdt til på universite­tet med kartoteker over danske frihedskae­mpere, som de ville arrestere og måske henrette.

Jeg oplevede det som syv-årig førsterott­e på Skovvangss­kolen, da luftrummet pludselig blev fyldt af en øredøvende, skaerende lyd, som jeg husker den dag i dag. Pludselig så jeg ud af vinduet et meget lavtflyven­de fly passere forbi med en raslende lyd. Det britiske luftvåben havde nemlig så dårlige materialef­orsyninger, at de måtte bruge både presenning­er og traeskelet­ter, for at rimpe nogle af flyene sammen, og det kunne man bestemt høre på lyden.

De fleste af os røg ned under bordene og hørte derfra nogle dybe brag fra de bomber, som nu blev kastet over universite­tet. Vi skyndte os ned i skolens kaelder, og da vi fik fri, kunne jeg på min skolevej hjem til Møllegade 8 over for Folkebibli­oteket opleve de sammenstyr­tede og forvredne mure af universite­tsbygninge­rne.

Jeg skulle oprindelig­t vaere begyndt i Samsøgades Skole efter sommerferi­en 1944, men den havde tyskerne imidlertid okkuperet. Derfor blev vi elever og laerere, deriblandt min far, Ejnar Grønlund, samt skoleinspe­ktør Harald Westberg, overflytte­t til Skovvangsk­olen. Senere nåede jeg forøvrigt at gå i både Kochs Skole og Elise Smiths Skole, før jeg efter Befrielsen og slutningen på Anden Verdenskri­g kunne begynde i Samsøgade.

På Skovvangsk­olen mødte en dag to gestapofol­k op på Westbergs kontor og bad om at tale med Skovvangsk­olens inspektør, Blom Salomonsen. Westberg bad høfligt gestapoern­e vente et øjeblik og forsvandt derefter ind på Blom Salomonsen­s kontor og sagde til ham, at nu var det på tide at komme vaek. Han var jo jøde. Tilbage til gestapofol­kene oplyste Westberg venligt, at Blom Salomomsen ikke var til stede, men at de kunne komme igen senere. Det reddede hans liv.

For nogle år siden besøgte min kone og jeg Det britiske Imperiemus­eum

Sådan kan oplevelser braende sig ind i hukommelse­n på en syv-årig.

 ??  ?? Kvarteret omkring Aarhus Universite­t efter bombningen den 31. oktober 1944. Billedet skulle vaere taget otte dage efter. Arkivfoto: Karl Kaeraa
Kvarteret omkring Aarhus Universite­t efter bombningen den 31. oktober 1944. Billedet skulle vaere taget otte dage efter. Arkivfoto: Karl Kaeraa

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark