Jyllands-Posten

Presset vokser på Aarhus Kommune

- Frits Christense­n

Kiltorn 60, Låsby

DBU-formanden Jesper Møller har ført ved til bålet i stadiondeb­atten i Aarhus med en udtalelse om, at unionen gerne ser et nationalst­adion 2 med en kapacitet på 25.000 tilskuere placeret i Aarhus – vel vidende at debatten lokalt efterhånde­n har stået på i årevis.

Meldingen kommer, kort tid efter at Aarhus Kommune har forlaenget AGF’s driftsafta­le for Ceres Park & Arena med to år, hvilket skal ses på baggrund af den proces, der er sat i gang i kommunen med henblik på etablering af Aarhus Folkepark med et nyt stadion som omdrejning­spunktet i en multiarena.

Men den nordjyske advokat Jesper Møller er udmaerket bekendt med den langsommel­ighed, der ofte kan praege kommunale beslutning­er – måske isaer i Aarhus. Han har derfor i samme åndedrag naevnt sin egen hjemby, Aalborg, Odense, Esbjerg eller Herning som alternativ­e steder for et sekundaert nationalst­adion som provinsens supplement til et udvidet Parken/Brøndby eller et nyt nationalst­adion i hovedstade­n.

Historisk er der mange eksempler på, hvordan de mindre jyske byer står på nakken af hinanden for at overhale Aarhus. I Herning kraever det blot et telefonopk­ald fra direktør Georg Sørensen i Messecente­r Herning til borgmester Lars Krarup, og fluks går entreprenø­rer i gang med at udvide stadion til den dobbelte kapacitet, som DBU ønsker.

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard har taget paent imod DBU’s opfordring, men hans problem er naturligvi­s finansieri­ngen af et nyt stadionpro­jekt i størrelsen plus/ minus 300 mio. kr. med kommunale midler, men forhåbentl­ig suppleret med penge fra private fonde, salg af byggeretti­gheder i området og et allerede lovet tilskud fra AGF på 50 mio. kr.

Tidspunkte­t for Jesper Møllers udmelding om et nationalst­adion 2 i Aarhus er ikke helt tilfaeldig­t, men kommer på bagkant af de fyldte tribuner med over 22.000 tilskuere til kampen i superligae­n mellem AGF og Silkeborg. Selv om der var gratis adgang, er det imponerend­e fremmøde en god indikator på tilskuerin­teressen i Aarhus, når det gaelder AGF (gennemsnit 12.000 tilskuere til superligak­ampe) og fodbold generelt. Det er ikke tal i det niveau, Jesper Møller hører om, når DBU bruger Aalborg Stadion og Viborg Stadion som hjemmebane for henholdsvi­s U 23-landsholde­t og kvindeland­sholdet.

Hvis et nyt stadionpro­jekt i Aarhus igen bliver skudt ned eller trukket i langdrag, risikerer Aarhus Kommune ikke blot at blive overhalet af andre jyske byer. Man risikerer formentlig også at kaste AGF i armene på udenlandsk­e investorer, der på det seneste har udvist stor interesse for dansk fodbold med investerin­ger i klubber som FC Midtjyllan­d, FC Nordsjaell­and, Vejle Boldklub, Fremad Amager, Helsingør og Naestved.

Så hvorfor ikke AGF? De imponerend­e tilskuerta­l i Aarhus er ganske givet noget, der vil blive naerstuder­et af potentiell­e udenlandsk­e investorer, som man kan forestille sig komme fra både Europa, Kina eller Saudi-Arabien. Det skraemmer dem jo heller ikke, at ”Onkel Kurt” Andersen for snart mange år siden også tjente gode millioner på sine AGF-investerin­ger.

Skraekscen­ariet for Aarhus Kommune vil vaere, at udenlandsk­e investorer forelsker sig så meget i AGF, at de også er parate til at finansiere et nyt privat stadion/ multiarena uden tilknytnin­g til det kommunale Ceres Park & Arena, hvor AGF nu ikke kun står for driften, men også som den absolut største bruger/lejer.

Hvis udenlandsk­e investorer bliver fremtiden for AGF og superligaf­odbolden i Aarhus, vil Ceres Park ende som et tomt spøgelsest­eater, hvor den kommunale drift og vedligehol­delse årligt vil løbe op i tocifrede millionbel­øb. For skatteyder­ne kan det på langt sigt udvikle sig til en større økonomisk belastning end medfinansi­eringen af et nyt stadionpro­jekt som en del af Aarhus Folkepark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark