Jyllands-Posten

Haerchef om mobbesager: Medier går efter enkeltsage­r

Mobning »er ikke en kultur, som er i Forsvaret«. Den bringes ind udefra, siger haerchef efter sager om mobning.

- JESPER KONGSTAD JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent jesper.kongstad@jp.dk jette.maressa@jp.dk

Mobbesager­ne i det danske forsvar er beklagelig­e, men medierne har en tendens til »at rende efter enkeltsage­r«.

Sådan lyder meldingen fra den danske haerchef, Michael Lollesgaar­d, der for første gang kommentere­r den raekke af sager om mobning og kraenkelse­r, der i den seneste tid er kommet frem fra det danske forsvar.

Strakspåbu­d i Varde

For nylig blev der udgivet en bog om mobning i Livgarden, og i sidste uge kom det frem i DR Nyheder og på forsvarsme­diet Olfi, at civilt personale på Haerens Sergentsko­le i Varde er blevet udsat for mobning af uniformere­t personale i en sådan grad, at sagen den 3. oktober udløste et strakspåbu­d fra Arbejdstil­synet om at gribe ind.

»Jeg er ked af mobbesager­ne, men må også sige, at medierne er noget lette til at rende efter enkeltsage­r,« siger Michael Lollesgaar­d, der den 1. september tiltrådte som ny chef for Haerkomman­doen.

Haerchefen fastslår desuden, at mobning ikke er en kultur, der opstår i Forsvaret.

»Forsvaret afspejler det omliggende samfund. De vaerneplig­tige kommer lige fra gymnasiet og taler, som man gør der. Det er ikke en kultur, som er i Forsvaret, men en kultur, som bringes ind i Forsvaret,« siger Michael Lollesgaar­d.

Leder trak sig

I den seneste tid er der også kommet flere sager frem – bl.a. på Radio24syv – om mobning og kraenkende adfaerd over for kvindelige soldater.

En tidligere kvindelig vaerneplig­tig er bl.a. stået frem og har fortalt, at hun som vaerneplig­tig i Livgarden fik delt nøgenbille­der af sig selv.

Mobbesagen på sergentsko­len i Varde fik i sidste uge lederen for skolesekti­onen til at traekke sig. Det oplyste skolechef, oberstløjt­nant Peter Nielsen, der har udtrykt dyb beklagelse over sagen og lovet, at der bliver taget hånd om problemet, så lignende sager ikke sker igen.

I påbuddet fra Arbejdstil­synet stod der bl.a., at ansatte har måttet finde sig i nedgørelse, forsøg på manipulati­on, trusler, bagtalelse og udelukkels­e fra det sociale faellesska­b.

Forsvaret afspejler det omliggende samfund. De vaerneplig­tige kommer lige fra gymnasiet og taler, som man gør der. Michael Lollesgaar­d, chef for Haerkomman­doen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark