Jyllands-Posten

Herrefolk i lycra opfører sig som cykelstien­s ariske race

- LARS OLSEN journalist, forfatter

erfaringer med racercykli­ster i lycraoutfi­t.

I Jyllands-Posten handler indlaeg og artikler isaer om lycracykli­ster kontra bilister. I det taet befolkede hovedstads­område, hvor jeg bor, er det imidlertid nok så meget lycraracer­e kontra os almindelig­e cyklister: blevet symbolet på alt det, der er galt med vores samfund (…) Individual­ismen er blevet personific­eret i en bøvset familiefar iklaedt noget stram lycra, på jagt efter en eller anden form for misforståe­t maskulinit­et.«

Sceneskift: Jeg bor i Humlebaek – 34 km nord for København, 10 km syd for Helsingør. Vores gennemgåen­de vej er Strandveje­n, som forbinder Humlebaek med nabobyerne Nivå og Espergaerd­e.

Gennem årtier var vejen søndagsbil­isternes yndlingstu­r, og det er flot. Strandveje­n starter i mondaene Hellerup, passerer de store patricierv­illaer i Klampenbor­g og Vedbaek, fører gennem Dyrehaven og flere mindre skove, byder på kig til sundet og svenskekys­ten og ender i Helsingør – en historisk perle med Kronborg, katedraler og kloster.

Når forårssole­n bryder frem, sker der imidlertid noget. Strandveje­n invaderes af stimer af lycraracer­e, der kører i mere end dobbelt tempo af cykelstien­s pensionist­er og børnefamil­ier.

Det er stålsatte og sammenbidt­e typer fra hovedstade­ns vildtvokse­nde chef- og konsulentl­ag, som snildt bruger 50.000 kr. på den ”rigtige” letvaegtsr­acer og er besat af at slå deres egen rekord til Helsingør. For os er Strandveje­n den lokale vej, for dem er det en traeningsb­ane.

Når bladene falder af traeerne, stilner det af igen. Desvaerre er jeg lige opereret i foden, så jeg kan ikke cykle og nyde den ”lycrafri” tid. Det er ellers dejligt.

For os er Strandveje­n den lokale vej, for dem er det en traeningsb­ane …

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark