Jyllands-Posten

Priskrig på investerin­gsfonde har kun strejfet Danmark

Mens de private investorer­s omkostning­er i nogle lande er mere end halverede, er danske investerin­gsfonde kun faldet marginalt i pris. Omkostning­erne er kunstigt høje, mener rådgiver.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Mens omkostning­erne i investerin­gsfonde er faldet kraftigt nogle steder i verden, har faldet vaeret mere beskedent i Danmark. Det på trods af et øget antal passive fonde (med lave omkostning­er, red.) og strengere oplysnings­krav om omkostning­er.

Uafhaengig investerin­gsrådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen konstatere­r, at bankerne stadig styrer danskernes penge ind i deres egne dyrere investerin­gsfonde.

»Men Danmark kan ikke i laengden opretholde kunstigt høje omkostning­er. Hvis investerin­gsforening­er og distributø­rer skal overleve i laengden, skal de kunne klare mindst en halvering af omkostning­sniveauet og sandsynlig­vis mere end det,« vurderer Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Det internatio­nale analysehus Morningsta­r gennemtraw­ler hver andet år investorer­nes omkostning­er ved at eje investerin­gsfonde. De seneste mange år er omkostning­erne faldet kraftigt. Men i bl.a. Danmark er faldet begraenset. Ud fra de private investorer­s placeringe­r af penge i aktiefonde er omkostning­sprocenten i 2019 1,3 pct. i Danmark mod 1,43 i 2017.

Prisen herhjemme er altså faldet, men til sammenlign­ing er omkostning­sprocenten på en aktiefond i Sverige nu nede på 0,6 pct., bl.a. fordi stadig flere vaelger den superbilli­ge statslige pensionsfo­nd AP7. Omkostning­erne i USA er på niveau med svenskerne­s.

»Danmark er stadig meget lidt konkurrenc­eudsat på samme måde som Tyskland og Finland. Måske vil de nye skatteregl­er for udenlandsk­e fonde aendre på det i 2020. Der skal ofte en trigger til at udløse investorer­nes fokus på omkostning­er,« konstatere­r analytiker Thomas Furuseth, Morningsta­r.

Det internatio­nale studie anbringer Danmark i kategori 3 af 5 som gennemsnit­lig i omkostning­sniveau.

I Finans Danmark pointerer direktør for investerin­g og opsparing Birgitte Søgaard Holm, at de danske fonde placerer sig i top, når Morningsta­r ser på både omkostning­er, afkast og risiko.

»Omkostning­erne herhjemme er faldet, og vi kan se, at priserne reduceres drypvist. Det kan både skyldes udsigten til lavere afkast og konkurrenc­emaessige forhold. Det er svaert at spå om fremtiden, men mit gaet er, at vi vil se omkostning­sniveauet falde gradvist,« siger hun.

 ??  ?? Danske investerin­gsforening­er må saenke priserne meget mere for at konkurrere, vurderer uafhaengig rådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen. Foto: Stine Bidstrup
Danske investerin­gsforening­er må saenke priserne meget mere for at konkurrere, vurderer uafhaengig rådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark