Jyllands-Posten

Flere hundrede ekstra plejebolig­er, men ingen aeldreboli­ger i det naeste årti

Sundhed og Omsorg vil bygge 425 nye plejebolig­er frem mod 2029. Borgmester­ens Afdeling anbefaler at tage lette trykket lidt af speederen.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Det skal sikres, at Aarhus Kommune kan leve op til sin forpligtig­else til at tilbyde aeldre en plejebolig inden 60 dage, og derfor skal der de naeste 10 år bygges 425 nye plejebolig­er.

Det anbefaler Sundhed og Omsorg i sin Boligplan 2019, som gaelder frem til 2029.

»Boligplan 2019 skal sikre, at der er tilstraekk­eligt med tidssvaren­de og attraktive aeldreog plejebolig­er til at daekke behovet hos visiterede aeldre på kort og lang sigt. Der er taget udgangspun­kt i et uaendret serviceniv­eau med hensyn til ventetid og visitation­spraksis,« skriver afdelingen i en indstillin­g til mandagens møde i magistrate­n.

Hidtil har en faldende andel af de aeldre i Aarhus haft behov for en plejebolig, fordi flere aeldre er sundere i laengere tid. Det kaldes ”sund aldring”. Men Sundhed og Omsorg bygger sin anbefaling på, at den sunde aldring ifølge afdelingen er på retur, hvilket betyder, at andelen af aeldre, som har behov for en plejebolig, fremover ikke vil vaere faldende.

En raekke usikkerhed­er

Hvis udviklinge­n fortsatte som hidtil, ville der kun vaere behov for 290 plejebolig­er i år 2029, skriver Sundhed og Omsorg. Det tal har Borgmester­ens Afdeling bidt maerke i.

»Sundhed og Omsorg vaelger det scenarie, hvor det antages, at den sunde aldring er stoppet. Det andet scenarie indarbejde­r sund aldring med den effekt, som sund aldring har haft fra 2014 til 2017. Forskellen mellem de to scenarier indebaerer en raekke usikkerhed­er. På den baggrund anbefaler Borgmester­ens Afdeling, at der fremadrett­et arbejdes med et spaend i behovet på 290-425

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark