Jyllands-Posten

Kommune vil overdaekke støjende motorveje

- JOACHIM VOSS joachim.voss@jp.dk

Motorveje i hovedstade­n bør overdaekke­s.

Det vil vaere til glaede for tusindvis af borgere, der er generet af motorvejen­es støj, og overdaekni­ngen vil samtidig skabe nye rekreative områder, der kan binde opdelte byområder sammen.

Sådan lyder budskabet fra borgmester i Gladsaxe Kommune Trine Graese (S), der på vegne af kommunens 70.000 indbyggere har fået nok af støj fra motorveje.

»Vi har gennem laengere tid plaederet for, at vi skulle have støjskaerm­e, støjsvag asfalt og nedsaettel­se af hastighede­n. Men vi er kommet dertil, at det ikke er tilstraekk­eligt i vores område,« siger borgmester­en.

Bliver mindre attraktive

Gladsaxe har godt 13 km motorvej, der går tvaers gennem kommunen. Ifølge Vejdirekto­ratets tal fra 2017 er Gladsaxe med 8.000 støjramte boliger den københavns­ke forstadsko­mmune, der har flest af slagsen. En bolig er støjramt, hvis der er støj på minimum 58 dB, hvilket er Miljøstyre­lsens vejledende graensevae­rdi for acceptabel støj fra veje.

Vejdirekto­ratets tal viser også, at større områder i kommunen i løbet af de seneste 10 år er ramt af motorvejss­tøj, der ligger over styrelsens graensevae­rdi. Og udviklinge­n er den samme i flere nabokommun­er. Det bekymrer Trine Graese.

»Hvis vi gerne vil have, at omegnskomm­unerne skal vaere attraktive bosaetning­skommuner rundt om hovedstade­n, kan vi ikke stiltiende se på, at vi udvikler os til ét stort motorvejsk­ryds,« siger hun.

En overdaekni­ng af motorvejss­traekninge­r, der generer flest borgere, bør prioritere­s højest, mener Trine Graese, der placerer regningen hos staten, fordi støjen kommer fra statsveje.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark