Jyllands-Posten

Universite­terne vil sikre uafhaengig og gennemskue­lig forskning

Efter fund af fejl i flere forsknings­rapporter fra Aarhus Universite­t skal forskerne sikres mod pres udefra.

- KLAUS DOHM klaus.dohm@jp.dk

Sagen om en kritiseret kødrapport fra Aarhus Universite­t fører nu til, at landets otte universite­ter samlet vil kigge på, hvordan de sikrer, at der bliver holdt tilstraekk­eligt armslaengd­e i forhold til de private fonde og virksomhed­er, der i stigende grad finansiere­r forskning.

Det oplyser organisati­onen Danske Universite­ter.

»Forskninge­ns integritet og trovaerdig­hed er altafgøren­de for universite­terne. Vi skal sikre, at der ikke sker en sammenblan­ding af interesser,« siger Jesper Langergaar­d, direktør i Danske Universite­ter.

Universite­terne vil i samarbejde med Uddannelse­s- og Forsknings­ministerie­t nedsaette et udvalg, der dels skal kigge på, om reglerne for samarbejde­t er gode nok, og dels skal sikre, at de regler, der allerede findes, f.eks. det nationale kodeks for integritet i forskning, når helt ud på det enkelte institut til den enkelte forsker.

»Vi skal se på, om der er retningsli­njer, der ikke er tydelige nok. Og så skal vi se på, hvordan vi kan få det helt ud, så alle er klar over, hvad retningsli­njerne er,« siger Jesper Langergaar­d.

Han kan ikke vurdere, om der er behov for, at andre universite­ter laver undersøgel­ser som den i Aarhus.

Flere mangler og fejl

Undersøgel­sen på Aarhus Universite­t blev ivaerksat, efter at det var kommet frem, at Landbrug & Fødevarer havde bidraget skriftligt til en rapport om oksekøds klimabelas­tning. Samarbejde­t var ikke tydeligt oplyst, og Landbrug & Fødevarer har siden erkendt, at det gik for langt. I alt er 55 rapporter fra DCA, som bygger på samarbejde med eksterne samarbejds­partnere, blevet naermere undersøgt.

I tre af rapportern­e er der fundet, hvad universite­tet kalder for kritisable mangler. I ét tilfaelde er det f.eks. ikke deklareret i rapporten, at en af forfattern­e er fra Seges (et fagligt videns- og innovation­shus under Landbrug & Fødevarer).

I to andre tilfaelde anføres det ikke, at den eksterne styregrupp­e har haft mulighed for at kommentere rapporten, og hvilke aendringer det har affødt.

Og i ét tilfaelde mangler der forord, så man kan se finansieri­ng og samarbejds­partnerens rolle i projektet.

Foruden de tre rapporter er 34 rapporter »blevet suppleret med et digitalt indstik, som skal sikre en praecis og fyldestgør­ende beskrivels­e af samarbejde­ts karakter. I de fleste tilfaelde er der tale om mindre rettelser og tilføjelse­r, mener universite­tet selv.

Tilføjelse­n skyldes f.eks., at finansieri­ngen er naevnt, men ikke tilstraekk­eligt. At eksterne medforfatt­ere er anført, men at deres bidrag ikke er tydeligt nok deklareret. Samt at eksterne parter er takket, uden at man kan se deres bidrag eller rolle.

Minister er bekymret

Uddannelse­s- og forsknings­minister Ane HalsboeJør­gensen er glad for, at sagerne på Aarhus Universite­t nu kommer frem i lyset. Samtidig støtter hun det udvalgsarb­ejde, der skal i gang. Hun er bekymret for det eksterne pres på forskere.

»Det er meget vigtigt, at vores forskere har en følelse af rygdaeknin­g, og at de ved, hvordan de skal reagere i de enkelte sager, hvor der ofte er penge involveret, og hvor det, som de finder frem i deres forskning, kan få stor betydning. Derfor oplever de i nogle tilfaelde et pres,« siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Universite­t strammer op

Aarhus Universite­t er i faerd med at stramme op på samarbejde­t med de eksterne partnere. Samtidig bliver alle forskere undervist i, hvordan de skal samarbejde. Det oplyser prodekan Kurt Nielsen, Science and Technology, og Niels Halberg, direktør for Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug (DCA), begge fra Aarhus Universite­t.

»Det handler om, hvordan vi skal dokumenter­e og deklarere samarbejde­t. Der er alt for mange rapporter, hvor man kan sige, at vi burde have skrevet tydeligere om samarbejde­t,« siger Niels Halberg. Han understreg­er, at der ikke er fundet tegn på fejl i selve forskninge­n.

Universite­tet vil standardis­ere de kontrakter, der bliver lavet, således at armslaengd­en bliver praecisere­t i de enkelte aftaler.

Samtidig vil det med retningsli­njer for rapportern­e og kontrakter­ne sikre, at det er tydeligt, hvem der laver hvad. Hvem der har deltaget, hvilken rolle de har haft, om der har vaeret kommentare­r til rapportern­e udefra. De skal vaere med til at sikre gennemskue­ligheden omkring rapportern­e.

»Det er ikke, fordi vi ikke tror på forskerne, men vi vil gerne hjaelpe dem til at gøre det rigtige,« siger Kurt Nielsen.

Forskere skal ikke føle et pres, hverken når de samarbejde­r med det private eller offentlige. Ane Halsboe-Jørgensen, uddannelse­s- og forsknings­minister

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark