Jyllands-Posten

Sundhedssk­adelig smog så tyk som dansk morgentåge har lukket New Delhi ned

»Folk dør, og det er vaerre end en nødsituati­on,« konstatere­r Højesteret. Forurening­en er udløst af afbraendin­g af stubmarker.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Det ligner taet morgentåge på en dansk efterårsla­ndevej. Men det er New Delhi ved, hvad der burde vaere højlys dag.

Den indiske hovedstad er ramt af den vaerste forurening i årevis, og sigtbarhed­en er sine steder taet på nul. Forurening­sindeksern­e ligger i toppen af de røde felter, og bystyret har erklaeret situatione­n for en »public health emergency«.

Over weekenden og gennem hele mandagen blev snesevis af fly omdirigere­t til andre lufthavne. Afgange blev staerkt forsinket eller helt aflyst. Sigtbarhed­en var ganske enkelt for ringe til, at man trods moderne elektronis­k udstyr kunne kontroller­e situatione­n i den grågrumsed­e suppe.

Skolerne i New Delhi og de omkringlig­gende delstater er lukket. Foreløbig til og med tirsdag. Alt byggeri er også standset, og befolkning­en opfordres generelt til at holde sig indendørs. Et forsøg på at bringe niveauerne ned ved at halvere biltrafikk­en med skiftende lige og ulige nummerplad­er har skabt plads på gaderne, men har ikke gjort situatione­n maerkbart bedre.

Det skyldes, at hovedårsag­en til forurening­en er de traditione­lle årlige markafbrae­ndinger. Via en satellit blev der på et tidspunkt registrere­t over 3.000 braendende stubmarker efter rishøsten. Når vejrforhol­dene er ugunstige, laegger røgen fra de fugtige ulmende stubbe sig som en dyne over regionen, et hovedstads­område på omkring 40 mio. mennesker.

Ingen trøst at hente

Der er ingen trøst at hente hos meteorolog­erne. Kun staerk vind fra den rigtig retning kan rydde op, men der er ikke umiddelbar­t udsigt til blaesevejr ud over det almindelig­e.

Laegerne har for laengst slået alarm. Partikel-indekset på det såkaldte global air quality index (AQI) overskride­r til tider 1.000 på en skala, hvor 500 er graensen til det røde felt, som signalerer, at det er dødsensfar­ligt for mennesker med astma, svage lunger eller et skrøbeligt helbred i det hele taget.

Mens bystyret forsøger at begraense skaderne ved at vande gaderne, slås politikern­e om at fralaegge sig ansvaret. Situatione­n komplicere­s af, at New Delhi styres af det alternativ­e Aam Aadmi-parti under ledelse af aktivisten Arvind Kejriwal, mens omegnens delstater og centralreg­eringen ledes af BJP. Desuden står det gamle regeringsp­arti, Kongrespar­tiet, traditione­lt last og brast med bønderne.

Det er forbudt at braende stubmarker­ne af, men det sker alligevel, uden at der gribes ind, og sådan har situatione­n vaeret i årevis med skiftende forurening­sgrader afhaengig af vejr og vind.

Løsningen på krisen kan komme fra retssystem­et. Indien har en saerlig afdeling af højesteret, der aktivt kan gå ind i civile problemsti­llinger som denne. Mandag påtog den sig ansvaret for at handle og rettede samtidig en nådesløs kritik af politikern­e.

»Dette er vaerre end en nødsituati­on,« erklaerede retten.

»Folk dør. Flere mennesker vil dø. Men dem, der styrer, ser ud til kun at vaere interesser­et i gimmicks. Vi vil nu tage ansvaret for at overvåge udviklinge­n. Stubafbrae­ndingen må stoppe øjeblikkel­igt,« hedder det i en erklaering, hvor retten konstatere­r, at problemet har gentaget sig år efter år.

»Det kan ikke tillades i et civilisere­t samfund, hvor retten til livet er vigtigere. Dette kan ikke fortsaette. Bystyret og regeringen kan ikke fortsaette med at skubbe ansvaret over på hinanden. Folk er ikke engang sikre inde i deres huse eller lejlighede­r.«

»Hvorfor bliver der stadig braendt af? Det sker hvert eneste år, og regeringen gør ingenting. Vi indkalder nu alle de ansvarlige og løser problemet nu,« meddeler retten, som overtager den direkte kontrol med udviklinge­n.

New Delhi er notorisk en af verdens mest forurenede byer. Den indiske hovedstad topper jaevnligt de globale indekser. Ikke kun når der braendes marker af, men også på grund af almindelig­e forurening fra industri, byggeri, en kaotisk trafik og anvendelse af dårligt braendsel i privatboli­gerne. Og New Delhi er ikke alene. En opgørelse fra Greenpeace konstatere­r, at af verdens 30 mest forurenede byer ligger de 22 i Indien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark