Jyllands-Posten

Europa kritiseres for sit store fokus på graensekon­trol

Danmark og de øvrige europaeisk­e landes fokus på graensekon­trol er ikke vejen frem til at sikre en ordentlig migration, lyder kritikken i en rapport, der ligeledes ser en »uhyggelig normaliser­ing« af ekstreme tiltag mod flygtninge og migranter. Danske pol

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Europas nuvaerende migrations­politik, hvor saerligt en styrket graensekon­trol har vaeret de europaeisk­e landes førsteprio­ritet, er »irrationel og ineffektiv« og løser ikke fremtidens store udfordring­er.

Sådan lyder en af konklusion­erne i en ny, omfattende rapport, der bliver offentligg­jort tirsdag, og som er udarbejdet af det globale netvaerk og analysecen­ter Mixed Migration Centre (MMC).

Jyllands-Posten har før offentligg­ørelsen fået adgang til rapporten, der via interviews med over 10.000 flygtninge og migranter verden over, ekspertana­lyser og indsamling af data tegner et overordnet billede af udviklinge­n på migrations­området inden for de seneste år.

»Tiden efter de store flygtninge- og migrantstr­ømme i Europa (i 2015, red.) kunne have vaeret et vendepunkt, hvor der virkelig blev ivaerksat nye og smartere måder til at klare migrations­presset på, men det er ikke sket. Europa fokuserer stadig alt for meget på graensekon­trol og lappeløsni­nger,« siger

Bram Frouws, leder af Mixed Migration Centre og en af hovedaktør­erne bag rapporten.

At det politiske fokus på graensekon­trol i de seneste år har vaeret stort, samt at udgifterne til graensekon­trol både i EU og internt i de europaeisk­e lande er steget, findes der flere konkrete eksempler på.

I udkastet til det nye EU-budget for 20212027, som snart skal forhandles på plads i Bruxelles, fremgår det bl.a., at udgifterne til at styrke unionens ydre graenser »for at kunne styre migratione­n og sikre den interne sikkerhed« fremover vil stige betydeligt.

EU-Kommission­en laegger således op til at ville bruge over 21,3 mia. euro – knap 160 mia. kr. – til forvaltnin­g af de ydre graenser i den syvårige periode.

Det er naesten en firedoblin­g i forhold til budgettet for 2014-2020, der lød på 5,6 mia. euro.

Hvad angår Danmarks brug af penge på at opretholde graensekon­trol ved den tyske graense, fremgår det af den seneste opgørelse fra Justitsmin­isteriet, at den danske statskasse siden 2016 har brugt 1,25 mia. kr. på graensekon­trollen.

Flugtruter er gået under jorden

»Den politiske energi og de finansiell­e omkostning­er med at holde migranter og flygtninge ude af lande er astronomis­ke (…). I mellemtide­n bruger irregulaer­e migranter og flygtninge samlet hundrede mio. af dollars årligt på smuglere, bestikkels­e og løsepenge, transport og falske papirer,« lyder det i rapporten.

»At bruge så mange penge på graensekon­trol betaler sig ikke i den sidste ende. Der bør fokuseres og bruges langt flere penge på at øge antallet af genbosaett­elser og lovlige migrations­veje,« siger Bram Frouws.

Ifølge Martin Lemberg-Pedersen, der forsker i flygtninge og migration ved Aalborg

Universite­t, er der saerligt to sektorer, der tjener på EU’s nuvaerende politik: graensekon­trolindust­rien og smuglerind­ustrien.

»De to ting er i og for sig hinandens bedste venner,« siger han og uddyber:

»På det overordned­e plan kan vi via forskninge­n se, at EU’s øgede og aggressive graensekon­trol også øger og understøtt­er smuglerrut­er, fordi der ikke findes andre lovlige alternativ­er.«

Mixed Migration Centre skriver i sin rapport, at verdens graensekon­trolsektor i 2015 skønnes at have vaeret 15 mia. euro vaerd (over 112 mia. kr.). Det tal ventes at nå naesten en fordobling i 2022.

»Migrantern­es flugtruter er gået mere under jorden. Der er et stort mørketal, som ikke fremgår af statistikk­erne, men som vi først for alvor bliver gjort opmaerksom­me på, når de dukker op til overfladen, som vi så det i England for nylig,« siger forskeren med henvisning til det tragiske fund af 39 døde migranter, formentlig vietnamese­re, i en køletraile­r.

Danmarks udlaending­e- og integratio­nsminister, Mattias Tesfaye, har ikke ønsket at stille op til interview med Jyllands-Posten og svare på rapportens kritik.

Rasmus Stoklund, Socialdemo­kratiets udlaending­e- og integratio­nsordfører, siger til avisen, at han ikke er enig i rapportens konklusion­er.

»Nej, der har ikke vaeret for meget fokus på graensekon­trol. Det er helt naturligt, at vi skal have overblik over, hvem der kommer ind. Den styrkede graensekon­trol har virket, for der er faerre, der kommer hertil,« siger han og påpeger, at der fra både EU’s og Danmarks side samtidig arbejdes meget på at finde langsigted­e løsninger.

»Det er rigtigt, at nogle migranter bare vaelger farligere ruter, men det arbejder vi på at undgå. Det er bl.a. derfor, at vi vil give mere hjaelp til naerområde­rne og oprette modtagelse­scentre uden for Europa, så folk kan søge asyl her, så de ikke ender i Libyen eller andre steder, hvor menneskesm­uglere koldt og kynisk udnytter dem,« siger han.

Venstres udlaending­e- og integratio­nsordfører, Mads Fuglede, afviser også kritikken og siger, at graensekon­trollen forbliver kernen i migrations- og flygtninge­politikken, så laenge der ikke eksisterer et andet godt alternativ.

»Betyder dét, at vi synes, det er den bedste løsning af alle? Nej, vi ville da hellere have, at der var så meget samhandel med de lande, hvor flygtninge og migranter kommer fra, så de ikke behøvede at flygte. Men der er ikke et alternativ her og nu,« lyder det.

»Uhyggelig normaliser­ing«

Det er ikke kun de store maengder penge og politiske ressourcer forbundet med graensekon­trol, der står for skud i rapporten.

Mixed Migration Centre kritiserer ligeledes verdens regeringer for at indføre vidtgående politiske tiltag mod flygtninge og migranter for at holde dem ude.

»Der har vaeret en uhyggelig normaliser­ing af migrations­politikken og handlinger, som ville vaere blevet antaget for at vaere

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark