Jyllands-Posten

Grundtvig leve

-

20 år lyder af lang tid til arbejdet med et digitalt bogvaerk, men at give sig i kast sig med en digitalise­ring af Grundtvigs oeuvre er også en opgave af monstrøse dimensione­r. Grundtvig Centeret har foreløbig brugt 10 år på arbejdet formedelst 10 mio. kr. om året, og man havde forventet, at arbejdet skulle fortsaette 10 år endnu, at det kort sagt skulle gøres faerdigt.

Det synes regeringen imidlertid ikke. I dens finanslovs­forslag optraeder bevillinge­n ikke. »Der budgettere­s ikke laengere på kontoen,« lyder det tørt og lakonisk under punktet »Tilskud til Grundtvig Centeret«.

Beslutning­en har vakt berettiget undren både politisk og i forsknings­miljøet.

»Naeppe nogen enkeltpers­on har haft så stor indflydels­e på det moderne Danmark som Grundtvig, og det vil vaere grotesk at smide et årtis arbejde med Grundtvig-forskning vaek. Men desvaerre lader det indtil videre til at vaere symptomati­sk for regeringen­s syn på forskning og kultur,« skrev f.eks. professor Svend Brinkmann på Facebook, og det er vanskeligt ikke at give ham ret. Hvis ikke arbejdet med Nikolaj Frederik Severin Grundtvig skulle nyde fremme, hvad skal så?

Der er naturligvi­s ikke noget galt i at standse en bevilling, selv om et arbejde ikke er gjort faerdigt. Alle offentlige bevillinge­r bør løbende gås efter, og hvis et projekt ikke er pengene vaerd, kan man roligt indstille bevillinge­n ud fra den betragtnin­g, at man ikke skal kaste gode penge efter dårlige. Der er imidlertid ikke nogen tegn på, at regeringen rent faktisk har evalueret bevillinge­n i det lys.

Den manglende bevilling skyldes udelukkend­e, at den nye regering ikke mener, Grundtvig er vaerd at bruge penge på, og det er der virkelig grund til at undre sig over – ikke mindst i betragtnin­g af hvor meget Mette Frederikse­n taler om sammenhaen­gskraft. Det er et lettere tåget begreb, men skal man tage det alvorligt, kan man roligt sige, at ingen har gjort så meget for sammenhaen­gskraften i Danmark som Grundtvig, ja, hele hans liv og virke kredsede om det. Som han sagde til Rigsdagen: »Jeg hører ikke og vil ikke høre til noget andet parti end hele det danske folk ...«

Grundtvig er en vigtig del af det, der skulle binde os sammen som folk. Derfor er det også uanstaendi­gt tåbeligt at standse bevillinge­n nu – som historiker­en Jes Fabricius Møller siger, er det som at stå med en halv storebaelt­sbro.

Nogle vil måske mene, at det er en dårlig sammenlign­ing, for en Grundtvig-udgivelse har ikke umiddelbar og målelig nyttevaerd­i. Men Grundtvig betyder noget andet og mere, og når regeringen ikke fatter det, afslører det en åndløshed og kulturløsh­ed, som varsler ilde for de kommende år. Er der slet ingen, der vil minde statsminis­teren om, at sammenhaen­gskraft er andet end overførsel­sindkomste­r og minimumsno­rmeringer?

En samlet bevilling på 200 mio. kr. fordelt over 20 år kan lyde af meget, ja, det er meget, ikke mindst i en forsknings­maessig sammenhaen­g. Men på en finanslov på 1.100 mia. kr. er 10 mio. kr. ingenting. Og når man betaenker det glade letsind, der praeger regeringen, når det gaelder øgede bevillinge­r til overførsel­sindkomste­r og til statsfinan­sieret psykologhj­aelp uden laegehenvi­sning og rigtig meget andet godt, kan man godt undre sig over, at de slet ikke kan finde en lille mønt til gamle Grundtvig. Det stemmer i hvert fald ikke med retorikken, måske fordi den netop kun er det – snak, bragesnak.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark