Jyllands-Posten

Traengsel på vejene koster dagligt mere end 10 års bevilling til regnemodel

- Poul Andersen Jens Vibjerg

formand for Haervejsko­mitéen, medlem af regionsråd­et for Region Syddanmark samt fhv. MF (S)

medlem af Haervejsko­mitéens styregrupp­e fhv. MF (V)

Hver eneste dag – hele ugen, hele året, inklusive søn- og helligdage – taber det danske samfund mere end 65 mio. kr. ved traengsel på de danske veje. Hvert eneste år løber det op i et samlet tab på svimlende 24 mia. kr. ifølge de seneste officielle tal fra Vejdirekto­ratet.

Samtidig holder en raekke store infrastruk­turprojekt­er – der kunne afhjaelpe store dele af traengslen – i kø.

Det sker, mens alle venter på Landstrafi­kmodellen version 2.0, der i flere omgange er blevet staerkt forsinket og stadig lader vente på sig. Den nye model skal give et mere praecist og staerkere sagligt grundlag for politiske beslutning­er, så samfundet kan få bedst mulig gavn af de store investerin­ger.

Men samlet er der over de seneste 10 år kun bevilget 60 mio. kr. til Landstrafi­kmodellen, som var en del af det brede politiske forlig ”En grøn transportp­olitik” tilbage i 2009.

Siden da er der løbet meget vand under broen og endnu mere trafik på vejene. Og kigger man naermere på tallene, er der jo noget helt galt med proportion­erne: Det daglige tab ved traengsel på vejene er større end 10 års bevilling til et af de helt centrale vaerktøjer i kampen mod netop traengsel!

Vejdirekto­ratet arbejder seriøst med projektern­e, men det er vigtigt, at vi sikrer de dygtige fagfolk bedst mulige arbejdsbet­ingelser. Derfor er det paradoksal­t, at der reelt set kun er investeret småpenge i Landstrafi­kmodellen. Og hvis løsningen er flere ressourcer til regnearbej­det, så er det tydeligvis en god investerin­g, som man ikke behøver regne laenge på.

Den nuvaerende situation er helt uholdbar. En lang raekke store trafikproj­ekter – der er ”grydeklare” til politisk beslutning med de tekniske forundersø­gelser og VVMredegør­elser afklaret for laengst – venter nu i tomgang ligesom bilerne på de veje, der skal aflastes.

Det drejer sig f.eks. om Frederikss­undmotorve­jens tredje og fjerde etape, udvidelsen af Fynske Motorvej syd om Odense, den tredje limfjordsf­orbindelse, udvidelse af Helsingørm­otorvejen til Isterød, udvidelse af den staerkt belastede motorvej rundt om Kolding samt ikke mindst Midtjysk Motorvej, der skal sikre fremtidens infrastruk­tur i Jyllandsko­rridoren.

Og det er ikke kun trafikante­r, pendlere og erhvervsli­v, der venter. Forsinkels­en af de mange store vejprojekt­er betyder også, at en lang raekke private grundejere må leve mange år i uvished om eventuel påvirkning af deres ejendom.

Vi taler altså om rigtigt mange mennesker, der bogstaveli­gt talt ikke ved, om de er købt eller solgt i deres eget hjem og fremtidige familieliv. Dem skylder vi også en seriøs behandling.

Fremtidens vejnet og de store investerin­ger skal selvfølgel­ig bygge på et solidt, sagligt grundlag frem for mavefornem­melser og snaevre lokale interesser. Derfor er det så vigtigt at prioritere en snarlig løsning for Landstrafi­kmodellen – i hele landets interesse.

Vores opfordring fra Haervejsko­mitéen er helt klar og helt klart i hele landets interesse: Gør noget, kaere politikere.

Og gør det, inden hele landet sander til i traengsel og kvaeler den vaekst og de virksomhed­er, der tjener pengene hjem til vores faelles velfaerd.

Vi taler altså om rigtigt mange mennesker, der bogstaveli­gt talt ikke ved, om de er købt eller solgt i deres eget hjem og fremtidige familieliv. Dem skylder vi også en seriøs behandling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark