Jyllands-Posten

Det er gået helt skaevt i København

-

Problemet med høje, “ubetalelig­e” huslejer i København er ikke ny. Siden boligloven blev indført i 1939, har markedskra­efterne vaeret sat ud af spil på tre fjerdedele af det københavns­ke boligmarke­d. Der er derfor fortsat stor ubalance – en del borgere med gode kontakter eller partibogen i orden har adgang til boliger, der er prissat langt under markedspri­sen.

Et nyligt eksempel fra medierne var en lejlighed på 156 kvm til 6.000 kr. pr. måned taet ved Det Kongelige Teater. Markedspri­sen var 24.000 kr.

Løsningen på problemet er at bygge nok små lejlighede­r, indtil markedspri­sen falder, samt at lade markedet fastsaette prisen på boliger generelt. Det vil øge udbuddet og trykke markedspri­sen ned. For at skaffe nok boliger bør man tillade, at der bygges højere end seks etager. Hele Sydhavnen kunne have vaeret udbygget i 10 etager i stedet for kun seks etager, så kunne vi allerede have fået de 8.000 studenterb­oliger etableret, som vi fortsat står og mangler. Denne etagehøjde ville ikke have generet nogen i det område.

Flertallet i borgerrepr­aesentatio­nen og boligloven er hovedårsag­en til de manglende billige boliger og de høje priser, da de begraenser udbuddet af små lejlighede­r og mobilitete­n i boligmarke­det pga. overregule­ring. At skyde skylden på ejendomsin­vestorerne er ikke korrekt – de kan kun opføre sig som usympatisk­e, grådige udlejere, fordi politikern­e har ført en forfejlet boligpolit­ik i 80 år.

Et frit boligmarke­d vil over tid også vaere til alle lavtlønned­es fordel, i dag er det jo kun en lille heldig andel af de lavtlønned­e samt en for stor andel af de højtlønned­e med gode forbindels­er, der har en fordel af boligloven. Det er en maksimalt usolidaris­k boligpolit­ik at fastholde dette klientsyst­em.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark