Jyllands-Posten

Udeluk ikke de sundhedsfa­glige talenter

-

Martin K. Madsen adjunkt hos EUC Nordvest, tidligere regionsråd­skandidat for Liberal Alliance i Nordjyllan­d, Nørager

Tidligere på året kunne man laese i det såkaldte Euro Health Consumer Index, at Danmark har verdens fjerdebeds­te sundhedssy­stem. At vaere fjerdebeds­t af 35 europaeisk­e lande er naturligvi­s rigtig godt og passer til den danske selvforstå­else, og det er rigtig positivt, at Danmark i saerdelesh­ed gør sig udmaerket udi patientret­tigheder og åbenhed i forhold til journaler.

Man må dog med aerlighed konstatere følgende: Patientret­tigheder og privat adgang til journaler er ikke det, der i første omgang redder liv. Det gør konkret behandling derimod, og der halter vi desvaerre lidt bagefter i Danmark.

I samme undersøgel­se kan man tilmed laese, at når det kommer til kraeftbeha­ndling, er Danmark er decideret et middelmådi­gt land med mange lande foran os. Desvaerre ikke imponerend­e, når man noterer sig, hvor store indsatser skiftende regeringer har gjort på dette område.

På et andet område er vi endvidere i europaeisk sammenhaen­g decideret elendige, og det er, når det kommer til det at blive tilset af specialist­er på det felt, hvor man måtte have behov for behandling.

I Danmark møder patientern­e i alt for høj grad generalist­er, og der går alt for laenge, før specialist­erne kommer i spil.

Det er et problem, og undersøgel­sen giver derfor også Danmark dumpekarak­ter på dette område.

Den vaesentlig­ste årsag til dette er, at vi i Danmark ikke er dygtige nok til at udnytte de private aktører tilfredsst­illende.

Som Dansk Erhverv så rigtigt påpeger i en efterfølge­nde analyse, må det vaere en målsaetnin­g i sig selv at skabe et mere synergibet­onet samarbejde mellem de offentlige sundhedshu­se og de private specialist­er, således danskerne kan få den bedst taenkelige behandling.

Det er et politisk ansvar at sørge for rummelighe­d på sundhedsom­rådet, og der er desvaerre en tendens til, at flere regioner mere eller mindre systematis­k affejer og undgår private aktører.

I 2015 udgjorde private behandling­er ifølge Danske Regioner i det danske sundhedsva­esen så forsvinden­de lidt som 1,5 pct. af alle behandling­er, selv om Danske

Regioner vurderer, at der er potentiale for at varetage op mod 35 pct. af alle behandling­er. Altså i en version, hvor det offentlige betaler, og de private udfører.

Heri ligger et meget stort potentiale, der kan komme til gavn for patientern­e, og som det må vaere en politisk opgave at levere i landets regioner.

Der er en i laegekreds­e anerkendt stor talentmass­e blandt de private udbydere i Danmark, som de faerreste patienter desvaerre møder. Eksempelvi­s går Steno Diabetes Center for at vaere i toppen inden for netop diabetesbe­handling, mens Filadelfia inden for behandling af epileptisk­e anfald står som en ledestjern­e.

Det er bare aergerligt, at disse specialist­er – de såkaldte monofaglig­e institutio­ner – i vaesentlig grad udelades fra det ”sundhedssy­stem i verdenskla­sse”, som politikern­e på daglig basis søger at italesaett­e. Også når det kommer til scanninger, forundersø­gelser og andre ydelser er vi for dårlige til at indtaenke det private alternativ, som bevisligt er billigere i mange tilfaelde.

Der er efter mine bedste begreber ikke behov for, at sundhedssy­stemet bliver til en ideologisk kampplads, hvor alt for enhver pris skal vaere offentligt for at kunne kalde sig velfaerd.

Det må nu engang vaere et selvstaend­igt mål i sig selv at saette patientern­e i centrum, og det gør vi altså kun, hvis vi altid tilbyder den bedst mulige behandling til den bedst mulige pris – uanset om lønsedlen så kommer fra en region eller fra en privat virksomhed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark