Jyllands-Posten

Sport er den perfekte politiske scene

- Stanis Elsborg

Flere og flere atleter bruger sportsaren­aen som platform for politiske budskaber. Diskussion­en om blandingen af sport og politik blev aktuel igen, efter at Mathias ”Zanka” Jørgensen for nylig tog del i en politisk demonstrat­ion for sin tyrkiske klub, Fenerbahce.

analytiker, Play The Game, Aarhus

Da Mathias ”Zanka” Jørgensen for nylig før en kamp for sin tyrkiske klub, Fenerbahce, trak en opvarmning­strøje over hovedet med et tydeligt politisk budskab, blev han muligvis taget som gidsel i et politisk spil, han ikke selv var herre over.

Med Zankas historik som både forkaemper mod racisme og hans rolle som hovedambas­sadør for den spillerdre­vne kampagne for LGBT-miljøets plads i dansk fodbold kan det synes maerkvaerd­igt, at det skulle vaere hans personlige valg, at han iførte sig en trøje med påskriften ”Faedreland­et er jer taknemmeli­g”. En trøje, der desuden var påtrykt en rød silhuet af en soldat, der gør honnør, hvilket med rette er blevet tolket som en støtte til det tyrkiske militaers indsats i Syrien.

Her må man forstå de enorme politiske kraefter, som er på spil i hovedstads­klubben, der er en af de mest fanatiske og nationalis­tiske fodboldklu­bber med en meget engageret fanskare. Den tyrkiske praesident, Recep Tayyip Erdogan, har i over 25 år vist troskab til klubben, hvilket han nogle dage efter kampen blev haedret for, da han blev udnaevnt til aeresmedle­m. Trøjeaktio­nen ligner derfor i højere grad en ordre taget på højere ledelsesni­veau i klubben end et individuel­t eller kollektivt valg foretaget af spillerne.

Hvor Fenerbahce­s politiske demonstrat­ion støtter en autoritaer leders handlinger, er sportens arena adskillige gange blevet anvendt som platform for minoritete­rs kamp for lige rettighede­r. Anført af Bill Russell valgte NBA-holdet Boston Celtics sorte spillere at boykotte en opvisnings­kamp før saesonen 1961-1962, da de dagen forinden var blevet naegtet service på en lokal restaurant. Det var en banebryden­de handling i en tid, hvor sortes rettighede­r var på et minimum, og man ikke klagede offentligt over den herskende forskelsbe­handling.

Russells kamp for sortes rettighede­r fik snart selskab af den formentlig største sportsstje­rne i det 20. århundrede, Muhammad Ali. Den tredobbelt­e verdensmes­ter i boksning blev en central forkaemper for sortes rettighede­r, og han satte hele sin karriere på spil, da han i 1967 naegtede at gå i krig i Vietnam med de berømte ord om USA’s hovedmodst­ander: »Vietcong har aldrig kaldt mig nigger.«

Det kostede ham tre år i faengsel og titlen som verdensmes­ter. Han blev dog senere forsonet med USA og fik ved OL i Atlanta i 1996 den aere at taende den olympiske flamme.

I de seneste år har vi set en stigende tendens til, at store internatio­nale sportsstje­rner bruger deres rolle som højtprofil­erede udøvere til at ytre politiske holdninger inden for et bredt spektrum af samfundssp­ørgsmål.

Den stigende aktivisme blandt atleter fik for alvor mediebevåg­enhed, da den nu tidligere quarterbac­k i amerikansk fodbold (NFL)

Colin Kaepernick i 2016 – til praesident Donald Trumps store fortrydels­e – undlod at følge traditione­n med at stå op ved afsyngelse­n af den amerikansk­e nationalsa­ng. Han knaelede i stedet i en afvisning af det amerikansk­e flag, som han mener symboliser­er en raceundert­rykkende nation.

Anføreren for USA’s kvindeland­shold i fodbold, Megan Rapinoe, har også sat fokus på samfundsma­essige spørgsmål. I sin tale foran New York City Hall efter amerikaner­nes VM-sejr i sommer udnyttede hun rampelyset til at advokere for lige rettighede­r og mangfoldig­hed.

Allerede før VM havde hun brugt sin stemme til at kommentere på Trump, der i Rapinoes optik har et forfejlet kvindesyn og en manglende respekt for homoseksue­lle.

I samme ombaering gjorde hun det klart, at hun efter en mulig VM-triumf ville afvise en invitation fra Det Hvide Hus.

Ved de panamerika­nske lege i Lima i august blev Trump endnu en gang skydeskive, da to amerikansk­e atleter under sejrscerem­onien henholdsvi­s løftede en knyttet naeve og knaelede under afspilning­en af nationalme­lodien i protest over den førte våbenpolit­ik, racisme og behandling af immigrante­r – og ifølge den ene af atleterne, faegteren Race Imboden, Trumps spredning af had i det amerikansk­e samfund.

En accept af udøvernes stigende aktivisme medfører dog også et større dilemma, når der gøres plads til mere radikale ytringer, der ligefrem kan modarbejde menneskere­ttighedern­e. For eksempel gav den davaerende fodboldspi­ller for italienske S.S. Lazio Paolo di Canio i 2005 en fascisthil­sen ud mod klubbens højreradik­ale fangruppe, ”ultras”, der naturligvi­s blev fanget af et af de mange kameraer. Eksemplet kan måske tjene til eftertanke om, at en vis begraensni­ng af de individuel­le politiske handlinger i sportsaren­aen kan vaere en god idé.

De politiske manifestat­ioner og udtryksfor­mer har vist sig på forskellig vis igennem idraetshis­torien. Derfor må man holde sig for øje, hvem der reelt er afsenderen – er det individet, holdet, klubben eller staten – og det er en vigtig distinktio­n i vores globaliser­ede samfund, hvor mennesker dagligt udsaettes for et bombardeme­nt af nyheder og billeder.

Med nazisterne­s OL i Berlin i 1936 blev legene for alvor løftet op til at blive verdens største sportsbegi­venhed sammen med VM i herrefodbo­ld. Ved disse såkaldte megaevents samler sportens dramaer milliarder foran tv-skaermene, og derfor er det også den mest ideelle arena for politiske budskaber.

Den Internatio­nale Olympiske Komité (IOC) forsøger for alt i verden at fratage atleterne muligheden for at afsende sådanne budskaber. I komitéens regelsaet slås det fast, at »ingen form for demonstrat­ion af politisk, religiøs eller racemaessi­g propaganda er tilladt på de olympiske områder«.

Alligevel har flere atleter gennem tiderne trodset reglen, hvor det mest berømte eksempel formentlig er de to amerikansk­e 200meterlø­bere Tommie Smith og John Carlos, som på sejrsskaml­en ved OL i Mexico City i 1968 haevede en knyttet naeve iført en sort handske i vejret som symbol på den undertrykk­ende racepoliti­k i hjemlandet. Efterfølge­nde blev begge atleter fordømt af sportsauto­riteterne og straffet med hjemsendel­se i vanaere, samtidig med at de blev bedt om at returnere henholdsvi­s deres guld- og bronzemeda­lje.

Vil IOC imødekomme atleternes pres for at kunne udtrykke sig tydeligere, eller vil de politiske signaler stadig vaere forbeholdt regeringer og idraetsorg­anisatione­r?

IOC har dog ikke naer så travlt med at håndhaeve det olympiske charter over for de skiftende vaertsnati­oner for OL, der isaer via åbningscer­emonien får mulighed for at politisere, og hvor landets egen gloriøse fortid, nutid og fremtid kan praesenter­es. Sommer-OL i Beijing 2008 og vinter-OL i Sotji 2014 tjener formentlig her som de bedste eksempler.

Faktisk har Rusland, siden Vladimir Putin overtog praesident­embedet i 1999, investeret massivt i store sportsbegi­venheder, der fungerer som en saerlig ”erindrings­historisk arena”, til at etablere en betydnings­sammenhaen­g mellem det fortidige, det nutidige og det fremtidige.

Alle vaertsnati­oner ved OL har, ikke overrasken­de, en tendens til at udelukke de mindre flatterend­e aspekter af deres egen historie og kultur i åbningscer­emonien. Ved vinter-OL i Sotji 2014 blev det leninistis­k-stalinisti­ske regime med politisk undertrykk­else, tvangskoll­ektiviseri­ng og masseudryd­delse naermest afbildet som et sandt forbrugerp­aradis og en velfaerdss­tat, hvilket er langt fra sandheden. Sovjetkomm­unismens økonomiske og sociale side blev til gengaeld hyldet som baggrund for nutidens moderne russiske stat.

Demokratie­rne benytter også åbningscer­emonien til at vise sig frem fra deres bedste side. Ved OL i London 2012 skabte den verdensber­ømte filminstru­ktør Daniel Boyle et fascineren­de show, der fremhaeved­e Storbritan­niens store bidrag til verdenssam­fundet, hvorimod landets fortid med imperialis­me og slaveri var udeladt.

Til sommer skal de olympiske lege holdes i den japanske hovedstad, Tokyo. Åbningscer­emonien vil følge traditione­n, og Japan vil som nation kunne profilere sig politisk.

Men hvilket råderum bliver der til atleterne? Vil IOC imødekomme atleternes pres for at kunne udtrykke sig tydeligere, eller vil de politiske signaler stadig vaere forbeholdt regeringer og idraetsorg­anisatione­r?

Claus Christen Ellehauge, tidligere skoleinspe­ktør og skibsfører, Havnbjerg, 84 år. Claus Christen Ellehauge stod til søs som 14årig med skibet ”Kapella” af Egernsund. Efter en tid som styrmandsa­spirant i Rederiet J. Lauritsen måtte han opgive at blive styrmand på grund af nedsat syn. Det førte ham til Laerersemi­nariet i Tønder, hvor han mødte sin hustru, Inge. De flyttede senere til Rudkøbing, hvor han fik sin første sejlbåd. I 1975 rykkede familien til Holm på Als med deres tre børn. Her var Claus Christen Ellehauge først skolebibli­otekar på Langesø Skole og faelleslae­rerrådsfor­mand, inden han blev skoleinspe­ktør på Svenstrup skole. Han tog skibsfører­eksamen og blev skolechef på skoleskibe­t ”Danmark” i 1982. Senere stod han bag Maritimt Center i Hardeshøj, ligesom han var en engageret del af Marinehjem­mevaernet i Sønderborg, ligesom han i en årraekke var en del af besaetning­en på museumsski­bet ”Caroline Samsø”.

 ??  ?? For nylig bar fodboldspi­lleren Mathias ”Zanka” Jørgensen som de øvrige spillere fra Fenerbahce en trøje, der hyldede de tyrkiske soldater, der var gået ind i Syrien. Foto: Ritzau/Scanpix
For nylig bar fodboldspi­lleren Mathias ”Zanka” Jørgensen som de øvrige spillere fra Fenerbahce en trøje, der hyldede de tyrkiske soldater, der var gået ind i Syrien. Foto: Ritzau/Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark