Jyllands-Posten

UDSTILLING

-

Moesgaard Museum er klar med en ny saerudstil­ling om livet i havnebyern­e i Napolibugt­en for godt 2.000 år siden.

Det var her, romerne sørgede for at leve det gode liv, men det fik en brat ende en dag i år 79, da vulkanen Vesuv gik i udbrud og pumpede eksplosion­sagtige bølger af vulkansk aske og sten ned over byer som Pompeji og Herkulanum.

Udstilling­en viser over 200 genstande, som museet har lånt fra syv italienske museer og kulturinst­itutioner, som fortaeller om det liv, der blev levet, om mytologi og gudedyrkel­se og datidens luksusvare­r.

Der er et saerligt børneområd­e, hvor man kan følge to børn og se, hvordan de klarer sig.

Den er den første i et treårigt program, hvor der skal saettes fokus på den store, arkaeologi­ske verdenshis­torie.

Som noget nyt åbner saerudstil­lingerne om efteråret, for at fordele gaesterne bedre, da turister ofte kommer for at se de permanente udstilling­er og Grauballem­anden.

Udstilling­en åbner den 6. november og vises til den 10. maj. ikke som forhistori­sk arkaeolog. Her kom der kød og blod på.«

I 2000 kom hun til Moesgaard Museum, men vendte tilbage til Ebeltoft, nu Glasmuseet, hvorefter hun i 2006 igen kom til Moesgaard. Her har hun vaeret siden.

Hun fik af den tidligere direktør for museet, Jan Skamby Madsen, til opgave at tage vare på museets kronjuvel, Grauballem­anden, og skønt hun troede, at det var Bronzealde­ren og Middelalde­ren, hendes hjerte bankede for, kom hun taet på det velbevared­e moselig fra Jernaldere­n, der i dag ligger naermest kongeligt til skue på museet.

Børnerig familie

Også Jan Skamby Madsen tog sin plads – i dag danner de par og har tilsammen otte børn og ni børnebørn. De bor i Risskov og inviterer gerne de udenlandsk­e museumsfol­k, som kommer på Moesgaard for at låne ind og låne ud, hjem til sig.

Det er vigtigt på den måde at skabe vaerdifuld­e venskaber, og den personlige kontakt betyder overordent­lig meget for et vellykket samarbejde.

»Det kan betyde, at man lettere kan få sine ønsker til indlån opfyldt. Det er en spaendende tid, mens man forhandler. Naesten lige som at vaere på udgravning. Kan vi få den? Lykkes det, får man det samme kick, som når man finder en god genstand i jorden.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark