Jyllands-Posten

Investorer beskylder FLSmidth for at pynte sine regnskaber med lånte fjer

Den danske ingeniørko­ncern FLSmidth benytter sig i stor stil af en saerlig finansieri­ngsmetode, der sminker nøgletalle­ne, og som risikerer at lede investorer på vildspor, lyder kritikken fra flere sider.

- LEONORA BECK leonora.beck@finans.dk

FLSmidth laegger et røgslør ud over afgørende nøgletal, når koncernen indgår betalingsa­ftaler med sine leverandør­er.

Sådan lyder kritikken fra flere i investerin­gsverdenen, som angriber den danske cementog minekoncer­ns brug af finansieri­ngsteknikk­en ”reverse factoring”.

»Min største bekymring er, at det pynter de finansiell­e nøgletal,« siger Lars Topholm, analyseche­f hos Carnegie.

Reverse factoring er en metode, hvor en virksomhed kan låne penge af en bank til at betale sine leverandør­er tidligere og til samtidig at forlaenge sin egen betalingsf­rist til banken. Det er som sådan nyttigt, fordi den billige kapital skaber en bedre likviditet, og det kan styrke forholdet til leverandør­erne.

Gaelden underdrive­s

Men fordi FLSmidth ikke bogfører gaelden som bankgaeld, underdrive­r det maengden af gaeld, booster pengestrøm­mene fra driften og forbedrer arbejdskap­italen og afkastet på den investered­e kapital.

»Det har ikke noget at gøre med, at FLSmidth er blevet bedre til at optimere sin leverandør­gaeld. Det ser ud som om, at du optimerer din virksomhed vaeldig meget. Men det er lånte fjer,« siger Lars Topholm.

FLSmidth har siden 2018 vaeret et af de få selskaber, som rent faktisk fremlaegge­r detaljer om programmet i sine årsregnska­ber i noterne. Men til trods for åbenheden og fornuften i at knytte leverandør­erne taettere på sig kan det ifølge chefportef­øljeforval­ter Niels Andersen fra Bankinvest stadig forvirre.

»Det er overhovede­t ikke alle, der er opmaerksom­me på det. Det skaber noget usikkerhed om, hvad effekterne egentlig er. Der er en masse, vi ikke ved - for eksempel hvordan det påvirker deres indtjening­smarginale­r,« siger han.

Ifølge FLSmidth er reverse factoring et vigtigt redskab for koncernen, fordi det sikrer leverancer fra det relativt lille antal leverandør­er i konjunktur­spidse situatione­r.

Oplyser om programmet

»Det er egentlig ikke et finansielt redskab. Det er et loyalitets­redskab, vi har til at få adgang til gode leverandør­er,« siger Thomas Schulz, adm. direktør i FLSmidth.

Han mener ikke, at koncernen risikerer at vildlede investorer, fordi den oplyser om programmet i årsregnska­bet. Derudover holder FLSmidth niveauet af finansieri­ng gen

gaeldspost med reverse factoring.

»Så er der sådan set ikke meget, der har aendret sig fra et driftsmaes­sigt perspektiv, og din forretning er ikke forbedret på nogen måde,« siger han.

Selv når det kommer til virksomhed­er, der i deres regnskaber oplyser om brugen af reverse factoring, risikerer investorer at blive ført på vildspor, mener William Coley. Metoden er tilstraekk­elig komplicere­t til, at det kan vaere svaert at aflure effekten på nøgletalle­ne.

Også revisorer er forvirrede. I et brev til det internatio­nale revisionsa­gentur, FASB, efterlyste de fire globale revisionsh­use Deloitte, KPMG, PWC og EY i sidste måned retningsli­njer for, hvordan man bør offentligg­øre effekten af reverse financing-programmer i regnskaber­ne.

Carillion er reverse factorings helt store skraemmeek­sempel, hvor også KPMG risikerer at havne i en retssag om sin revidering af koncernen. Men lektien er langtfra laert. Den spanske supermarke­dskaede Distribuid­ora Internacio­nal de Alimentaci­ón (DIA) kom tidligere på året i dyb knibe, blandt andet på grund af finansieri­ngsmetoden, indtil en restruktur­eringsproc­es og nye ejere reddede koncernen.

»Der er en investorri­siko i at investere i et selskab, der bruger reverse factoring. Fundamenta­lt gode selskaber behøver ikke at shine på grund af valget af regnskabsp­rincipper. De shiner, fordi de driver deres forretning smaddergod­t,« siger Lars Topholm, analyseche­f i Carnegie.

 ??  ?? Thomas Schulz, adm. direktør i FLSmidth. Foto: Nicolai LorenzenNi­colai Lorenzen
Thomas Schulz, adm. direktør i FLSmidth. Foto: Nicolai LorenzenNi­colai Lorenzen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark