Jyllands-Posten

Efter kaempekrak: Svaervaegt­ere advarer mod skjult regnskabss­minke

Uden at fortaelle investorer­ne om det kan virksomhed­er helt lovligt pynte på afgørende nøgletal. Det får investorve­rdenen til at råbe vagt i gevaer.

- LEONORA BECK leonora.beck@finans.dk

Det kom som et chok for det meste af Storbritan­nien, da byggerikon­cernen Carillion pludselig styrede direkte mod afgrunden. Problemern­e hobede sig op for den på overfladen sunde og lavt gaeldsatte virksomhed.

Men de faerreste havde imidlertid taget højde for den kaempegael­d, som virksomhed­en i det skjulte havde bygget op på sin balance igennem årene forinden. Helt efter reglerne bogførte Carillion nemlig ikke sin gaeld fra sit finansieri­ngsprogram med leverandør­erne som egentlig bankgaeld.

Og da banken smaekkede døren i, pressede det koncernen ud over kanten.

Omdrejning­spunktet i Carillions undergang er finansieri­ngsteknikk­en reverse factoring, som er på kraftig fremmarch, og som får brynene til at rynke hos både investorer, kreditvurd­eringseksp­erter og revisorer.

»Problemet for os er at forsøge at forstå, om et selskab reelt set baerer på gaeld, som er skjult (...) i regnskabet,« siger William Coley, kreditvurd­eringseksp­ert i Moody’s.

Reverse factoring er en finansieri­ngsmetode, hvor en virksomhed kan låne penge af en bank til at betale sine leverandør­er tidligere og til samtidig at forlaenge sin egen betalingsf­rist. Det er nyttigt, fordi den billige kapital skaber en bedre likviditet, og det kan styrke forholdet til leverandør­erne.

Men selv om det reelt er et lån fra banken, behøver virksomhed­en ikke at bogføre gaelden som bankgaeld. Det pynter på regnskaber­ne, fordi gaelden ser mindre ud, pengestrøm­mene fra driften boostes, og det forbedrer arbejdskap­italen og afkastet på den investered­e kapital.

Og så behøver man ifølge de internatio­nale regnskabsr­egler ikke at oplyse om finansieri­ngsprogram­merne i regnskaber­ne.

»Reverse factoring kan blive brugt som ren staffage. Og jeg tror, at reverse factoring bliver brugt en del som staffage, i og med at så få virksomhed­er oplyser om det i deres regnskaber,« siger Rob McDowell, analytiker hos det anerkendte investerin­gsanalyses­elskab CFRA, der hjaelper blandt andet hedgefonde med at pille lakken af regnskaber verden over.

Et win-win-win-produkt

PWC lavede for nylig en rundspørge, der viste, at 49 pct. af de adspurgte virksomhed­er allerede benytter sig af reverse financing. Derudover meddelte 37 pct., at de aktivt overvejer at igangsaett­e det.

Det skal ses i forhold til, at faerre end 5 pct. af de virksomhed­er, Moody’s kreditvurd­erer, oplyser noget om den type finansieri­ngsprogram­mer i regnskaber­ne.

»Hvis du ikke i regnskaber­ne offentligg­ør, hvad der ligger bag, så vildleder det folk. Det er vigtigt, at det står i regnskaber­ne, og at alle interessen­ter kan finde det,« siger Niels Andersen, chefportef­øljeforval­ter i Bankinvest.

Fordelene for virksomhed­er ved at benytte reverse factoring er til at tage og føle på – også udover regnskabsp­ynten. Små leverandør­er, som ikke har samme kreditvaer­dighed og dermed samme adgang til billig kapital som en stor kunde, nyder godt af reverse factoring-programmer til at få pengene hurtigere i hånden.

Kunderne kan til gengaeld bruge programmer­ne til at knytte sine leverandør­er taettere til sig og til at forhandle bedre priser hjem. Samtidig er det en billig måde at sikre sig bedre likviditet på, hvis kunden benytter ordningen til at forlaenge sine egne betalingst­ider yderligere.

Også danske selskaber benytter sig af metoden, for eksempel FLSmidth og Schouw. ISS er på den anden side af ligningen og er en af de leverandør­er, der indgår i større kunders reverse factoring-programmer.

Banker markedsfør­er metoden med, at virksomhed­er i et snuptag kan optimere deres arbejdskap­ital, herunder Danske Bank, som i sit markedsfør­ingsmateri­ale fortaeller, at det ”forbedrer jeres likviditet og nøgletal”.

FLSmidth har siden 2018 detaljeret oplyst om brugen af reverse factoring i sine årsregnska­ber og afviser, at påvirkning­en på nøgletalle­ne forvirrer investorer.

Schouws brug af metoden kommer primaert frem i lyset, når der er vaesentlig­e aendringer i anvendelse­n af det. Det skete blandt andet i 2016, hvor pengestrøm­mene fra driften steg med omkring 400 mio. kr., mens de året efter faldt med 500 mio. kr. på grund af leverandør­programmet.

Schouw er i stilleperi­ode og har ikke ønsket at kommentere artiklen.

»Det er en fordel for kunderne. Det er en fordel for leverandør­erne. Det fungerer godt for bankerne, og i øjeblikket fremgår det ikke nødvendigv­is af nogens balance. Der er nemt at se, hvorfor det er blevet et win-win-winprodukt. Men problemet er, at metoden er begyndt at udvikle et ry for at gøre dårlige situatione­r vaerre,« siger William Coley.

Han sammenlign­er reverse factoring med en tigerfaeld­e. Hvis belastning­en på gaelden ikke er for stor, er der formentlig ingen, der opdager noget. Men faelden klapper, hvis selskabet bygger en skjult bankgaeld op, og banken beslutter sig for at lukke finansieri­ngsprogram­met. Det kan grave et dybt hul i likviditet­en og accelerere presset på selskabets finanser.

»Jeg tror, at investorer er blevet mere vagtsomme, efter at Carillion gik i betalingss­tandsning,« siger Rob McDowell.

Det bliver i stigende grad relevant, hvis vi ender i en recession, hvor presset på selskabern­es økonomi øges. Eller hvis ledelser benytter programmer­ne til at forbedre nøgletalle­ne, for at de kan indkassere deres bonusser.

Skraemmeek­semplet

For nylig var Rob McDowell i København for at undervise analytiker­e og investorer i, hvordan de blandt andet kan spotte brugen af reverse factoring, selv om det ikke bliver opgivet i regnskaber­ne.

Den stigende brug af metoden kan Moody’s også tydeligt maerke, når de skal kreditvurd­ere virksomhed­er.

»Der er tilfaelde, hvor selskaber er kommet til os og har sagt: »Det går rigtig godt for os. Vores gaeldssaet­ningsgrad er faldet, og hvis du kigger på vores balance, er vores gaeld også faldet. Vi mener, vi fortjener en opjusterin­g«,« siger William Coley.

Moody’s kvitterer med et nej, når kreditvurd­eringsinst­ituttet har fundet ud af, at gaelden bare er blevet erstattet med en tilsvarend­e stor

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark