Jyllands-Posten

Danske virksomhed­er er blandt verdens dårligste til spareplane­r

Danske og nordiske virksomhed­er er de dårligste på verdenspla­n til at ramme målene i de spareprogr­ammer, der saettes i søen. Det handler bl.a. om for langvarige beslutning­sprocesser.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

Danske og nordiske virksomhed­er er verdensmes­tre i at fejle, når det handler om at komme i mål med store spareprogr­ammer.

Faktisk står det så grelt til, at det ifølge en stor undersøgel­se fra konsulentf­irmaet Deloitte i hele 92 pct. af tilfaelden­e ikke lykkedes at ramme det niveau, der oprindelig var målet.

»En del af forklaring­en på, at danske og nordiske virksomhed­er klarer sig dårligere i forhold til omkostning­sreduktion­er, kan vaere, at vi qua vores konsensusd­revne kultur har langvarige beslutning­sprocesser. Nogle gange handler det altså også om bare at gå i gang,« siger Anders Harritz Lund, senior manager i Deloitte.

Et af hans specialer er netop at hjaelpe virksomhed­er med, hvordan de kan styre omkostning­erne.

Tidligere var hans succeskrit­erium, at han skulle lave en plan for, hvordan en virksomhed kunne fjerne f.eks. 10 pct. af omkostning­erne, når han havde vaeret i den respektive virksomhed i f.eks. seks uger.

I dag handler hans opgave i langt højere grad om, hvordan han, fra det øjeblik han traeder ind ad døren, kan hjaelpe en virksomhed med at styre omkostning­erne bedre fra dag 1 og samtidig komme vaek fra powerpoint-slides.

Samlet klarer de nordiske virksomhed­er sig generelt langt dårligere, når det handler om at levere på spareprogr­ammerne, uanset om man sammenlign­er på globalt plan, med USA eller med Europa som helhed.

Digitale løftestaen­ger

Markant dårligere går det også, hvis man måler på, hvor ofte virksomhed­erne ligefrem overgår planerne. I Norden sker det kun 1 af 50 gange, mens det i de øvrige regioner sker 1 af 20 gange.

»En del danske virksomhed­er har allerede taget de relativt nemme initiative­r over årene, så når de store danske virksomhed­er går i gang med aggressive programmer, er det komplekse og strukturel­le ting, der ofte bygger på digitale løftestaen­ger. Den slags er naturligvi­s svaerere at lykkes med,« siger Anders Harritz Lund.

Ifølge ham er der mange virksomhed­er, som ønsker at realisere gevinster via digitale løftestaen­ger. Det gaelder f.eks. automatise­ring. Problemet er, at der er lang vej fra faktisk succesfuld­t at implemente­re en konkret automatise­ring og så til at kunne dokumenter­e omkostning­sbesparels­erne.

Vi møder mange kunder, som kaemper med at forklare, hvorfor de enten har nået deres mål eller ikke har nået deres mål. Det tyder på, at der er nogle problemer. ANDERS HARRITZ LUND, SENIOR MANAGER I DELOITTE

Teori vs. indsigt

I praksis betyder det bl.a., at mange virksomhed­er tilgår hele automatise­ringsagend­aen primaert via såkaldt Robotic Process Automation (RPA). Det er simpelt forklaret softwarero­botter, der udfører en medarbejde­rs manuelle opgaver på tvaers af systemer og dokumenter.

Anders Harritz Lund så gerne, at virksomhed­er taenkte automatise­ring i bredere forstand.

»Vi møder mange kunder, som kaemper med at forklare, hvorfor de enten har nået deres mål eller ikke har nået deres mål. Det tyder på, at der er nogle problemer, herunder saerligt ift. at bygge bro mellem de teoretiske initiative­r og datadrevet indsigt i deres effekt over tid,« siger Anders Harritz Lund og tilføjer:

»Generelt er danske arbejdspla­dser kendetegne­t ved, at folk er ansvarlige og tager ejerskab over deres områder, så de fleste har fået luget ud i the basics. Når virksomhed­erne kommer til os, er det ofte de mere komplekse og strukturel­le forandring­er, de skal i gang med.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark