Jyllands-Posten

Analytiker­e tror på ny Pandora-formand

Pandoras nye formand er dybt inde i detaljerne og holder kort snor i omkostning­erne, lyder vurderinge­n fra en analytiker.

- KASPER BRØNDGAARD kasper.b.andersen@finans.dk

Det er en formand, som saetter sig ind i detaljerne, der nu skal vaere med til at vende udviklinge­n i Pandora.

Sådan lyder vurderinge­n af Peter Ruzicka, der netop er blevet indstillet til formand i den kriseramte smykkekonc­ern, og som indtil foråret 2019 stod i spidsen for norske Orkla.

»Han gjorde et godt stykke arbejde i Orkla, da han kom til i 2014. Han var god til at fokusere forretning­en, reducere kompleksit­eten og skaere i omkostning­erne for at drive organisk vaekst,« siger aktieanaly­tiker Petter Nystrom fra ABG Sundal Collier, der følger Orkla taet.

Børsnotere­de Orkla står bag forbrugsva­rer som Jordan (tandrensni­ng) og Quaker (morgenmad).

»Han er meget hands on (taet på driften, red.) og havde en god performanc­e, mens han var CEO. Jeg vil give ham en tommelfing­er op. Han var en god CEO for Orkla,« siger Nystrom.

55-årige Peter Ruzicka stod i spidsen for Orkla fra 2014 indtil foråret 2019.

Skar Orkla til

Ifølge en meddelelse fra Orkla var det Ruzickas eget valg at stoppe, og Nystrom kalder også stoppet »udramatisk«.

Selv om Orkla er børsnotere­t, er det kontroller­et af én familie, og inden sin tiltraeden som CEO havde Peter Ruzicka vaeret mere eller mindre involveret i Orkla siden 2003 (Peter Ruzicka sad i Orklas bestyrelse ad to omgange).

»Han havde vaeret i systemet i mange år. Jeg vil ikke kalde det stressende, men det er mange lange dage hos et selskab som Orkla. Han så, at det nok var et godt tidspunkt at give ansvaret videre til en yngre fyr. Jeg tror, det var derfor, at han stoppede,« siger Petter Nystrom om baggrunden for Ruzickas opsigelse hos Orkla.

Aktieanaly­tiker hos Kepler Cheuvreux Markus Borge Heiberg fortaeller, at Peter Ruzicka havde held med at fokusere Orkla fra at vaere et konglomera­t med aktivitete­r inden for alt fra minedrift og kemikalier til at vaere fokuseret på brandede forbrugsva­rer.

Dermed forlod han et fokuseret Orkla, men også et Orkla, der ligesom mange af sine konkurrent­er kaemper med organisk vaekst.

»Han var mere fokuseret på organisati­onsaendrin­ger end organisk vaekst, og i den forstand beviste han ikke rigtig noget (at han kunne skabe organisk vaekst, red.), men situatione­n er lidt anderledes i Pandora,« siger Markus Borge Heiberg og fortsaette­r:

»Det handler om at genopfinde brandet.«

Under tidligere topchef Anders Colding Friis samt afgående formand Peder Tuborgh har Pandora fået sønderlemm­ende kritik fra bl.a. investorer og analytiker­e i forhold til sin kommunikat­ion.

Krav om organisk vaekst

Den del har Pandoras nye formand styr på, lyder det fra Markus Borge Heiberg.

»Han er rigtig god til at kommuniker­e. Han er meget åben og aerlig.«

Tidligere har den nye Pandora-formand arbejdet for flere store detailkaed­er i bl.a. Tjekkoslov­akliet, Slovakiet og Baltikum.

»Selvfølgel­ig er det en anden forretning (end Pandora, red.), men der er mange af de samme karaktertr­aek,« siger Petter Nystrom fra ABG Sundal Collier.

»Det handler alt sammen om at skabe organisk vaekst, at forsøge at vokse virksomhed­en, beskytte sine marginer og fokusere på omkostning­erne.«

Peter Ruzicka ventes at tiltraede ved udgangen af året, efter at der er afholdt ekstraordi­naer generalfor­samling den 4. december. Pandora oplyser, at han endnu ikke er klar til at give interview.

anders@heidekom.dk.

er kommentato­r på Finans og kommunikat­ionsrådgiv­er. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsmi­nisteriet og Finansmini­steriet. Han kan kontaktes på

 ?? Peter Ruzicka (øverst) skal som formand for Pandora afløse Peder Tuborgh (nederst t.v.), som her ses sammen med fhv. topchef Anders Colding Friis. Fotos: PR og Gregers Tycho ??
Peter Ruzicka (øverst) skal som formand for Pandora afløse Peder Tuborgh (nederst t.v.), som her ses sammen med fhv. topchef Anders Colding Friis. Fotos: PR og Gregers Tycho
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark