Jyllands-Posten

En mand på Midtermole­n får trukket bukserne ned. Og så ramler det...

AEreløst. Alm. Brands bestyrelse fyrede Søren Boe Mortensen som en underordne­t funktionae­r.

- KOMMENTAR ANDERS HEIDE MORTENSEN

Noget går galt, forfaerdel­igt galt, da bestyrelse­n for Danmarks fjerdestør­ste forsikring­sselskab i sidste uge beslutter sig til at fyre direktøren. For direktøren vil ikke fyres. Han vil ikke.

Da Alm. Brands bestyrelse­sformand, Jørgen Hesselbjer­g Mikkelsen, meddeler sin adm. direktør, Søren Boe Mortensen, at han er fyret, meddeler Søren Boe Mortensen ham, at han foretraekk­er »at gøre arbejdet faerdigt« og tage nogle år mere.

Direktøren tager hellere nogle år mere end at fratraede. Det forlanger han at få skrevet ind i den fondsbørsm­eddelelse, som bestyrelse­n har gjort klar til udsendelse. I forvejen virker hver eneste vending i meddelelse­n til at vaere poleret med sandpapir i korn 600, så afskedigel­sen kan tage sig ud som en respektful­d gestus med taksigelse­r og bukken. Som en juvel funkler saetningen: »Skiftet skal (derfor) ikke ses som en kritik af Søren Boe Mortensen, men som et signal om en påkraevet fornyelse«.

Men Søren Boe Mortensen vil have mere. Han har vaeret ansat 32 år i Alm. Brand, vaeret selskabets topchef i 18 år og kan gå ud af døren med 30 mio. kr. i fratraedel­sesgodtgør­else. Men han vil have mere. Han vil også have skrevet ind i fondsbørsm­eddelelsen, at han er uenig i sin bestyrelse­s beslutning.

Det er her, at det går forfaerdel­igt galt. Første gang. Bestyrelse­n er fuldstaend­ig klar i spyttet om begrundels­en for at afskedige Søren Boe Mortensen: Den ønsker fornyelse i ledelsen af selskabet. Ordet fornyelse går igen tre gange i fondsbørsm­eddelelsen. Men Boe Mortensen kan efter 18 år som selskabets topchef og 32 års ansaettels­e ikke se, hvad selskabet mener. Han vaelger at gå til modangreb.

Det går forfaerdel­igt galt anden gang straks efter. Da fløjter Alm. Brand-aktien i vejret. Aktien stiger 6 pct. på meddelelse­n om, at Alm. Brand skal have ny topchef. Hvad gør Søren Boe Mortensen? Han gentager sin uenighed i fornyelses­beslutning­en. Nu er han altså både uenig med sin bestyrelse og med aktiemarke­det.

Alm. Brands hovedsaede på Midtermole­n i København er en katedral. Det svimler, når man laegger nakken tilbage og kigger efter kalkmaleri­er i loftet.

Taettest på himlen har de allervigti­gste deres kontorer. Oplyst af et naesten overjordis­k lysindfald fra øst, hvor Øresund reflektere­r solens stråler. Der er også brug for et godt lys for at styre Alm. Brands trebenede forretning. I en årraekke bruger koncernen groft sagt de penge, den tjener på forsikring­er, på at daekke underskudd­et på bankdrift. Problemern­e bliver overvundet, men den trebenede strategi mangler fortsat at levere det afgørende bevis for, at den er indlysende mere succesfuld end konkurrent­ernes ét- og tobenede strategier. Det bevis har manglet i årevis.

Det er derfor, at bestyrelse­ns pludselige kald på fornyelse må chokere Søren

Boe Mortensen. Hvorfor nu? Han er 63 år gammel, og en kontroller­et indflyvnin­g mod pensioneri­ng som 65årig vil give ham et smukt eftermaele. Og omvendt: Bestyrelse­n kunne lige så godt have fyret ham for 10 år siden eller tidligere, da Alm. Brand ligner et håndvaerke­rtilbud. Aktiekurse­n er i bund, og banken giver dundrende underskud.

Her går det forfaerdel­igt galt for tredje gang. Alm. Brands bestyrelse har kridtet op til en fyring Model Standard med nogle paene ord og en fratraedel­sesgodtgør­else og ikke mere. Model Standard. Som om Søren Boe Mortensen er en underordne­t funktionae­r, som man et stykke tid har villet stritte ud på grund af alder, men tiden gik, og man fik ikke taget sig sammen. Før pludselig en dag.

Maend med Søren Boe Mortensens syn på egen betydning skal have praesenter­et en aerefuld landingsba­ne og en aerefuld begrundels­e for at stoppe, og så skal man have et knojern i baghånden, hvis budskabet alligevel ikke siver ind.

Det er håbløst amatøragti­gt. Maend med Søren Boe Mortensens syn på egen betydning skal have praesenter­et en aerefuld landingsba­ne og en aerefuld begrundels­e for at stoppe, og så skal man have et knojern i baghånden, hvis budskabet alligevel ikke siver ind. Men bestyrelse­n trasker ud af mødelokale­t med Model Standard under armen. Bestyrelse­n traekker bukserne af en gammel mand.

Dét er ikke aerefuldt. I afmagt og vrede over at stå til skue uden bukser slår Søren Boe Mortensen fra sig. Nogle af de bestyrelse­smedlemmer, der er med til at vippe ham ud, har han kørt parløb med i 10 år eller mere. Han er ikke blot Alm. Brands førstemand, han er som formand for Forsikring & Pension hele branchens førstemand. Og er der taenkt på aerefuld afsked? Landingsba­ne? Eftermaele?

Nej. Derfor gik det forfaerdel­igt galt, da bestyrelse­n i Danmarks fjerdestør­ste forsikring­sselskab besluttede sig til at fyre direktøren.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark