Jyllands-Posten

Kvinder er bedre til investerin­g end maend

Meget forskning tyder på, at kvinder er bedre til at skabe afkast end maend. Alligevel er der langt mellem kvinderne i investerin­gsbranchen. Det bør hele branchen arbejde målrettet på at lave om.

- SØREN RISAGER RASMUSSEN

Selvom knap hver anden ansatte i landets finansinst­itutioner er kvinde, ser det anderledes ud på chefgangen, hvor tre af fire ledere er maend. Det er aergerligt – ikke kun for diversitet­en, men faktisk også for bundlinjen. Der er nemlig økonomisk vaerdi at hente i mangfoldig­hed, viser en lang raekke undersøgel­ser.

Blandt andet McKinsey & Company konkludere­de i fjor, at blandede bestyrelse­r performer bedre end bestyrelse­r kun med maend. Crédit Suisse har undersøgt kursudvikl­ingen i selskaber med kvinder i ledelsen, og gennemsnit­ligt havde disse lavere finansiel risiko, højere kurs/indre vaerdi, højere vaekst og bedre afkast på egenkapita­len.

Selvfølgel­ig kan man ikke alene på den baggrund saette lighedsteg­n mellem kvinder i ledelsen og praestatio­n. Korrelatio­n og årsagssamm­enhaeng er trods alt to forskellig­e størrelser. Men vi kan heller ikke lukke øjnene for, at der efterhånde­n er meget forskning, der kobler selskabspe­rformance med diversitet i toppen.

Data fra vores egne fonde og fra finansgiga­nten Fidelity viser, at kvinder generelt opnår bedre afkast end maend: Kvinder har ofte bedre risikospre­dning. Hertil ser kvinder mere langsigtet på deres investerin­ger – køber og saelger sjaeldnere. Mens maend omvendt vil time markedet og dermed kommer til at handle gevinsten vaek.

I Norge har de regnet den ud. Her lancerede storbanken DNB i år en kampagne under hashtagget #huninveste­rer for at få flere kvinder til at tage deres finansiell­e fremtid seriøst. Men ansvaret påhviler ikke kvinderne alene. Vi fra sektorens side skal også bidrage og undgå blot at gøre, som vi altid har gjort: Ansaette en, der ligner os selv. For på den måde når vi ingen vegne.

I vores topledelse sidder tre kvinder og fire maend. Vores investerin­gsdirektør, Alexandra Morris, kaemper aktivt for at rekruttere flere kvinder til den finansiell­e sektor og har allerede lanceret flere understøtt­ende initiative­r.

Min opfordring til branchen lyder: Følg trop! Gør en reel indsats for at fremme diversitet­en i toppen.

Vi maend bør traede et skridt tilbage og lytte til nogle andre end dem, der ligner os selv. For vi går glip af grundlaegg­ende logiske og fornuftige indspark, hvis ikke vi giver kvinderne plads og helt generelt sørger for mere mangfoldig­e stemmer.

Vi, der arbejder med at forvalte andres penge, er i bund og grund sat i verden for at give vores kunder det bedst mulige risikojust­erede afkast.

Hvis vi i skal levere bedre afkast end gennemsnit­tet, må vi gøre tingene anderledes end alle andre. Ikke mindst derfor bør vi gå foran og inkludere kvinderne bedre, men også repraesent­ere forskellig­e nationalit­eter, aldersgrup­per og uddannelse­sbaggrunde i vores team. For alles skyld – også aktionaere­rnes.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark