Jyllands-Posten

Danske maskiner saelger godt i hele verden

Danske industrivi­rksomheder haever den samlede omsaetning, og ifølge ekspertern­e er selskabern­e isaer dygtige på eksport. Det er dog også det, der kan blive deres akilleshae­l i dårligere tider.

- SIGNE TIND HVAS signe.t.hvas@jp.dk

Danske pumper, støbemaski­ner og stålkonstr­uktioner eksportere­s til hele verden og er en af årsagerne til, at industrien­s samlede omsaetning er opadgående. Det fortaeller Jacob Kjeldsen, chef for fremstilli­ngsindustr­ien i Dansk Industri.

»Vi er gode på eksportmar­kederne. USA har laenge vaeret et godt eksportmar­ked for danske virksomhed­er og fortsaette­r med at vaere det,« siger han.

Politisk uro kan ramme

En brancheana­lyse foretaget af BIQ, der har gennemgået de 50 største branchesel­skabers regnskaber, viser, at den samlede omsaetning er steget til 135,6 mia. kr. i 2018 fra 132,7 mia. kr. i 2017.

Ifølge Henrik Vedel, partner i Deloitte og specialist på området, er danske industrise­lskaber dybt afhaengige af makroøkono­miske forhold – på godt og ondt.

»Et af de svageste punkter for danske fremstilli­ngsvirksom­heder er vores meget begraensed­e danske marked,« siger han og tilføjer:

»Skrøbelige økonomier og politisk uro rundtomkri­ng kan påvirke os meget.«

Bekymring, ikke krise

En af de virksomhed­er, der har haft vaekst i omsaetning­en, er Norican Group, der leverer udstyr, tjenester og teknologi til støbning og behandling af metalliske dele. Selskabet har haevet sin omsaetning fra 3,6 mia. kr. i 2017 til 4 mia. kr. i 2018. Men selskabets adm. direktør, Anders Wilhjelm, oplever dog, at eksporten er aftagende i flere af selskabets kernemarke­der.

»Vi holder nøje øje med, hvad der foregår ude i markedet, hvad det har af konsekvens­er for vores forretning, og hvordan vi skal justere og skrue op og ned for kapacitete­n,« siger direktøren, der har en del af sine kunder i bilindustr­ien og derfor bliver påvirket af den nedgang, der har vaeret.

Jacob Kjeldsen fra Dansk Industri mener, at danske virksomhed­er generelt er nødt til at vaere omstilling­sparate og kigge på nye muligheder, når det er nødvendigt.

»Mange af virksomhed­erne er underlever­andører, og derfor handler det meget om, hvordan de enkelte kunder reagerer – både i Danmark og i udlandet,« siger han.

Selv om han også ser bekymrende signaler, mener han ikke, at krisen banker på døren.

»Jeg tror ikke, der er nogen, der er i gang med at skrive i kriseplane­n, men jeg tror, de større virksomhed­er er ved at forberede sig til et scenarie, hvor vaeksten er mindre,« siger Jacob Kjeldsen.

Mens omsaetning­en er steget, er den samlede bundlinje blandt de 50 største selskaber faldet fra 6,8 mia. kr. til 5,7 mia. kr.

 ??  ?? Norican Group i Taastrup leverer udstyr, tjenester og teknologi til støbning og behandling af metalliske dele. Foto: PR
Norican Group i Taastrup leverer udstyr, tjenester og teknologi til støbning og behandling af metalliske dele. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark