Jyllands-Posten

Klimadebat­ten overhaler den fjerde industriel­le revolution

Den globale dagsorden har på få år flyttet sig med stormskrid­t.

- KELD LOUIE PEDERSEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r louiedk@finans.dk

Det går staerkt; så staerkt, at selv de traenede har svaert ved at følge med.

For blot fire år siden blev den fjerde industriel­le revolution af World Economic Forum lanceret som det tema, der ville dominere tiåret frem til 2025 og gennemsyre alt, som mennesker kommer i berøring med.

I dag har klimaforan­dringer og verdensmål for baeredygti­ghed sat sig på den globale dagsorden. Ganske vist ruller den fjerde industriel­le revolution videre, men den er fortraengt fra den geopolitis­ke scene.

»Vi står på taersklen til en teknologis­k revolution, der fundamenta­lt vil aendre den måder, som vi lever, arbejder og relaterer til hinanden på. I omfang, raekkevidd­e og kompleksit­et vil denne transforma­tion blive ulig noget andet, menneskehe­den tidligere har oplevet. Vi ved endnu ikke, hvordan revolution­en vil folde sig ud, men ét er sikkert: Svaret må vaere integreret og tidssvaren­de, omfattende alle interessen­ter inden for den globale politik, fra den offentlige og den private sektor, fra den akademiske verden og fra civilsamfu­ndet.«

Sådan beskriver World Economic Forums grundlaegg­er og adm. bestyrelse­sformand, professor Klaus Schwab, den fjerde industriel­le revolution i bogen af samme navn, som han udgav i januar 2016.

Kunstig intelligen­s, robotter, selvkørend­e biler, 3D-printere, nanoteknol­ogi og kvantecomp­utere er blandt revolution­ens elementer. Klimaet naevnes ikke som en faktor.

Til gengaeld konstatere­r Klaus Schwab, at den fjerde industriel­le revolution vil kunne øge den globale ulighed, saette ligestilli­ng under pres og på anden vis kollidere med centrale elementer af FN’s verdensmål for baeredygti­g udvikling.

Ret beset er den største revolution, at den globale dagsorden på så få år har aendret sig så fundamenta­lt.

I 2016 holdt World Economic Forum det første årsmøde for sine rådgivende råd om den fjerde industriel­le revolution, Global Future Councils, der hver på sit felt skulle konkretise­re, hvordan revolution­en ville folde sig ud.

AEndret dagsorden i Davos

Når Global Future Councils i disse dage samles igen til årsmøde i Dubai, bliver det med det opdrag at få synkronise­ret indsatsen i forhold til såvel den fjerde industriel­le revolution som klimaforan­dringer og verdensmål.

I sit oplaeg til årsmødet laegger Klaus Schwab ikke skjul på, at den radikalt aendrede dagsorden skal adresseres som optakt til årsmødet i World Economic Forum til januar i Davos:

»Accelerere­t af den teknologis­ke udvikling oplever verden en digital transforma­tion gennem autonome droner, intelligen­te robotter, sensorer og 3D-printere. I denne urkraft vil den menneskeli­ge civilisati­on opleve et paradigmes­kifte, der betyder, at vi må gentaenke de måder, hvorpå vi kommuniker­er, bevaeger os omkring og i det hele taget lever livet, så vi kan skabe en fremtid fri for forurening og miljømaess­ige katastrofe­r,« anfører Klaus Schwab og fortsaette­r:

»Individer, samfund og lande må håndtere disse forandring­er på en sådan måde, at de kan forhindre klimaforan­dringer. Mens de potentiell­e fordele ved de teknologie­r, der udgør essensen af den fjerde industriel­le revolution, er åbenlyse, vil deres ultimative effekt på klimaforan­dringerne blive afgjort af de politiske rammer, som de skal implemente­res under, og de formål, som de er udviklet til.«

Store datamaengd­er

Det centrale spørgsmål i Dubai er, hvorvidt teknologie­rne i den fjerde industriel­le revolution vil kunne anvendes til at begraense eller helt forhindre klimaforan­dringer?

Alexandra Bilak er blandt dem, der svarer ja. Hun er direktør for Internal Displaceme­nt

Monitoring Centre (IDMC) i Genève, der arbejder for at mindske de menneskeli­ge følgevirkn­inger af naturkatas­trofer, krige, m.m.

»Alene i 1. halvår i år har naesten 4 mio. mennesker måttet forlade deres hjem på grund af konflikter – andre 7 mio. som følge af naturkatas­trofer. Den tropiske cyklon Fani, der ramte i maj i år, kostede ”kun” 80 menneskeli­v, men den har tvunget 3,5 mio. mennesker fra deres hjem i Indien og Bangladesh,« forklarer hun.

»Vi arbejder på at indsamle data alle steder i verden, hvor mennesker bliver internt fordrevne. Disse data skal bruges til analyser, der skal reducere naturkatas­trofer i at få så store menneskeli­ge konsekvens­er. Når de 3,5 mio. i Indien og Bangladesh kunne evakueres i sikkerhed, skyldtes det ikke mindst, at store maengder data muliggjord­e planlaegni­ng til at håndtere netop den situation.«

Beregninge­r fra IMDC viser, at omkostning­erne ved internt fordrevne globalt løber op i mindst 85 mia. kr. om året. Anvendelse­n af store datamaengd­er kan ikke forhindre naturkatas­trofer eller krige, påpeger Alexandra Bilak, men de menneskeli­ge og økonomiske omkostning­er vil kunne reduceres, hvis teknologie­r i den fjerde industriel­le revolution – isaer behandling af store maengder data – anvendes målrettet.

Kun ét af de 38 Global Future Councils beskaeftig­er sig med mobilitet, uagtet at en fjerdedel af de globale CO2udledni­nger stammer fra transports­ektoren. I den samlede udledning af drivhusgas­ser svarer transports­ektoren for 14 pct.

Transport udfordrer

Frem mod 2050 ventes transporte­n på landevej, jernbane, til søs og i luften at vokse hurtigere end nogen anden sektor, hvilket ikke blot udgør en udfordring i forhold til FN’s klimaaftal­e, men også verdensmål­ene for baeredygti­g udvikling.

I forhold til den fjerde industriel­le revolution vil selvkørend­e biler kunne bidrage til at mindske transports­ektorens klimaaftry­k, og det samme vil øget anvendelse af vedvarende energi i form af

elbiler, men når det gaelder luft- og søfart, vil der vaere tale om en langstrakt proces frem mod CO2-neutralite­t.

Middelklas­sen vokser

Udfordring­erne bliver ikke mindre af, at FN’s verdensmål nr. 1 er at afskaffe ekstrem fattigdom inden 2030, hvilket faktisk sker, men i samme proces vokser middelklas­sen.

For ét år siden passerede udviklinge­n den milepael, at halvdelen af verdens befolkning ifølge den amerikansk­e taenketank The Brookings Institutio­n kan siges at leve i middelklas­sen, og med et liv i middelklas­sen følger øget transport i form af bil, flyrejser og anden, indirekte adfaerd, der udløser transport, såsom internetha­ndel.

Verden skal altså ikke kun forholde sig til konsekvens­erne af den fjerde industriel­le revolution, men også af en demografis­k og økonomiske udvikling, der både bidrager til at opfylde FN’s verdensmål og bidrager til de klimaforan­dringer, der kommer til at fylde dagsordene­n på årsmødet i World Economic Forum til januar i Davos.

 ??  ?? Industriro­botter er blevet synonyme med den fjerde industriel­le revolution. Debatten om dem er imidlertid blevet overhalet af debatten om klimaforan­dringer og verdensmål. Foto: AP
Industriro­botter er blevet synonyme med den fjerde industriel­le revolution. Debatten om dem er imidlertid blevet overhalet af debatten om klimaforan­dringer og verdensmål. Foto: AP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark