Jyllands-Posten

En sort fremtid venter Trumps kulminevae­lgere

Nye tal viser et kaempe dyk i kulforbrug­et.

- MARTIN FLINK martin.flink@finans.dk

Det var isaer løfter om at gøre kul- og stålindust­rierne store igen, der i 2016 var med til at sikre Donald Trump sejren i afgørende stater som Pennsylvan­ia, Michigan og Ohio. Hans kernetropp­er fra kulminebye­r bakkede op, men trods løfter om en storhedsti­d for kul har udviklinge­n de seneste måneder gjort, at fremtiden ser sort ud for de ansatte.

Det skriver erhvervsme­diet Bloomberg.

Flere miner og stålvaerke­r blev ellers åbnet kort efter valget, og siden hans tiltraedel­se i januar 2017 er der kommet 2.400 flere ansatte i kulindustr­ien, som beskaeftig­er lidt over 50.000. Stigningen svarede til 4,7 pct.

Men det seneste år til halvandet har vilkårene aendret sig. Den grønne bølge skyller med større volumen ind over verdens lande, og selv om Trump har trukket USA ud af Paris-aftalen, har en raekke stater og storbyer erklaeret, at de vil følge aftalen og gennemføre en raekke tiltag for at begraense C02-udledninge­n.

Flere af de stålvaerke­r, der åbnede – nogle med økonomisk støtte fra staten – er lukket igen eller har neddroslet deres aktivitete­r, og i sidste uge kom et hårdt slag for Trump og kulminearb­ejderne, da en af hans store støtter, Murray Energi, gik konkurs, ligesom USA’s største kulminesel­skab, Peabody Energy, annoncered­e et fald på naesten 22 pct. i omsaetning­en for det seneste kvartal.

Årsagen er ifølge Bloomberg, at kul ikke laengere er en stor eksportvar­e, og eksportkur­ven har vaeret flad eller faldende siden foråret 2018. Samtidig har den indenlands­ke efterspørg­sel til elprodukti­onen vaeret faldende, hvor naturgas i høj grad har taget over.

I Trumps tid er det månedlige kulforbrug målt som et rullende gennemsnit over 12 måneder faldet fra 732,4 mio. tons til 642,5 mio. tons. Et fald på 12,3 pct.

Faldet har – med få undtagelse­r – stået på siden toppen i 2008-2009, hvor forbruget lå på 1,1 mia. tons om måneden, og det gik bl.a. fremad under Trumps første halve år efter valget i 2016.

Bloomberg har i en anden, tidligere artikel beskrevet lukninger og fyringer i branchen. Ifølge den tyder meget på, at kulminearb­ejderne i de hårdt prøvede stater kan se frem til triste tider, hvilket isaer i Pennsylvan­ia, hvor Trump blot vandt med 0,7 procentpoi­nt, kan påvirke valget i november naeste år.

 ??  ?? USA’s praesident, Donald Trump, foran en gruppe kulminearb­ejdere i Cincinatti i 2018, hvor han lovede at sikre kul lige konkurrenc­evilkår med andre energiform­er. Foto: AP
USA’s praesident, Donald Trump, foran en gruppe kulminearb­ejdere i Cincinatti i 2018, hvor han lovede at sikre kul lige konkurrenc­evilkår med andre energiform­er. Foto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark