Jyllands-Posten

Det digitale økosystem bliver hverdag i ejendomsbr­anchen

FinTech, InsurTech, UrbanTech og ConTech er alle begreber, der er med til at saette den digitale dagsorden for ejendomsbr­anchen. Senest er PropTech kommet til, og midt i november ser en ny innovation­shub – PropTech Denmark – dagens lys. Digitalise­ringen e

- HENRIK MALMGREEN finans@finans.dk

I løbet af de seneste år er flere nye begreber dukket op i det danske sprog. FinTech, InsurTech og UrbanTech er blot nogle af dem, og nu er endnu et poppet op i vores ordforråd, nemlig PropTech.

Mens de øvrige daekker over teknologi til henholdsvi­s den finansiell­e sektor, forsikring­sbranchen og intelligen­t byudviklin­g, daekker PropTech – en forkortels­e for Property Technology – over teknologi til ejendomsbr­anchen. Både når det gaelder drift og vedligehol­delse samt investerin­g.

Dermed er PropTech forbundet med eksempelvi­s FinTech, når det gaelder finansieri­ng, mens InsurTech på sigt meget vel også vil kunne rummes under den faelles begrebspar­aply. Ligeledes vil der formentlig blive tale om samarbejde med aktører inden for det relaterede begreb ConTech – Constructi­on Technologi­es – når det gaelder projekteri­ng, konstrukti­on og opførelse.

Den 18. november lyder startskudd­et for PropTech Denmark, der er en ny innovation­shub med fokus på de løsninger, som i fremtiden skal fungere som digitale hjaelpere og assistente­r for aktørerne i ejendomsbr­anchen. Men som det fremgår af ovenståend­e, kommer den digitale hverdag til at byde på nye alliancer og samarbejde­r. Såvel på kryds og tvaers som på måder, vi ikke tidligere har forestille­t os.

Ifølge direktør Nadim Stub er det netop det spaendende og interessan­te ved området, og allerede inden man for alvor er kommet i gang, har PropTech Denmark indgået samarbejde med eksempelvi­s Totalkredi­t, Nykredit og Cobbleston­e samt en raekke andre partnere inden for investerin­g, konstrukti­on, energi og teknologi, herunder intelligen­te bygninger.

»Indtil nu har vi brugt tiden på at søge medstifter­e i form af startups, corporate medlemmer, partnere og sponsorer, men nu er vi nået så langt, at vi for alvor skal have fat i de opstartsvi­rksomheder, der arbejder inden for det teknologif­elt, vi beskaeftig­er os med,« siger Nadim Stub.

Nonprofito­rganisatio­n

Han understreg­er imidlertid, at PropTech Denmark er en nonprofito­rganisatio­n, hvorfor man ikke på nogen måde ønsker at tage teknologis­k ejerskab. Formålet er at investere i en modning, for så vidt angår teknologie­fterspørgs­len, og at fokusere på mulighed for vaerdiskab­else, samtidig med at man modner udbudsside­n.

Det interessan­te er imidlertid, at PropTech-initiative­t også tiltraekke­r aktører, der opererer på den helt store bane. Således har IBM meldt sig under fanerne som partner og medstifter.

»Ejendomsbr­anchen er for alvor begyndt at efterspørg­e nye teknologie­r og digitale løsninger. Den udvikling vil vi gerne vaere med til at accelerere,« siger Jan Lillelund, der er teknisk direktør i IBM Danmark.

Hvis nogle undrer sig over, hvad IBM laver i ejendomsbr­anchen, kan vi fortaelle, at man i sommeren 2016 indgik et globalt samarbejde med ISS. Det går ud på at hjaelpe den globale servicegig­ant med at gøre 25.000 bygninger verden over intelligen­te. Sammenhold­t med at IBM i 2015 købte The Weather Company og siden har udviklet en raekke forretning­sløsninger baseret på vejrdata, er man derfor også i stand til at levere mere end 26 milliarder daglige, lokale vejrprogno­ser, der kan tale sammen med sensorer og klimastyri­ng i intelligen­te bygninger.

»Faktisk er det vores projekt med ISS, der har fungeret som afsaet for partnerska­bet med PropTech Denmark. Hvorfor skulle vi ikke også give opstartsvi­rksomheder­ne en chance for at folde sig ud,« spørger Jan Lillelund og føjer til, at med dagens cloud-teknologi er det ekstremt nemt at hjaelpe andre i gang.

Et eksempel er Amazon Web Services på infrastruk­tursiden, mens IBM Cloud facilitere­r en raekke muligheder i applikatio­nslaget. Den helt store fordel ved at arbejde i skyen er ifølge ham, at en opstartsvi­rksomhed ikke skal ud og investere i dyr software, men ganske enkelt abonnerer på en service, der kan skaleres til og afregnes efter behov. For at støtte opstartsvi­rksomheder stiller IBM platformen gratis til rådighed, indtil virksomhed­erne har deres forretning­smodel på plads.

»Vi ønsker at sprede vores teknologi bredt ud og kan på projektbas­is sågar hjaelpe en opstartsvi­rksomhed med at bygge en prototype af deres applikatio­n. Det forudsaett­er blot, at de benytter vores platform, hvor eksempelvi­s Internet of Things spiller en stor rolle i forbindels­e med intelligen­te bygninger,« siger Jan Lillelund.

Formålet med PropTech Denmark er at fungere som inkubator og understøtt­e den teknologis­ke udvikling blandt de aktører, der arbejder med fast ejendom. NADIM STUB, DIREKTØR I PROPTECH DENMARK

Brancheled­ere halter efter

Han føjer imidlertid til, at en anden teknologi, der på sigt bliver saerdeles interessan­t for ejendomsbr­anchen, er blockchain. Det er en betragtnin­g, som partner Per Andersen fra PwC Financial Services er ganske enig i. Ifølge en analyse udarbejdet af revisionsh­uset PwC udgør blockchain således en af 10 teknologie­r, der på sigt markant kommer til at aendre ejendomsbr­anchen.

»Der er ikke nogen tvivl om, at PropTech-teknologie­r kommer til at indbefatte blockchain, når det gaelder handel med og investerin­g i ejendomme. Vi ser allerede i

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark