Jyllands-Posten

PROPERTY TECHNOLOGY

-

Property Technology – PropTech – refererer til alle aspekter af innovation, og hvorledes denne påvirker ejendomsbr­anchen. Ifølge PwC Financial Services repraesent­eres PropTech af 10 kernetekno­logier, der vil forme fremtidens ejendomsbr­anche, og investerin­gslysten fra interesser­ede venturekap­italister er stor.

De er 10 teknologie­r er kunstig intelligen­s, blockchain, Internet of Things, robotter, droner, virtual reality, augmented reality, 3D-print, nye brugerflad­er samt ikke mindst cloud-løsninger, der ifølge PwC Financial Services vil give en langt bedre udnyttelse af de indsamlede data, end vi kender det i dag. Dermed får data langt bedre mulighed for at fungere som beslutning­sstøtte.

PwC har følgende råd til de aktører i ejendomsbr­anchen, der ønsker at traede ind i PropTechve­rden:

Skab et overblik over de teknologis­ke løsninger: Hvor er vi?

Afdaek forretning­smaessige muligheder og behov: Hvor vil vi gerne hen?

Etabler roadmap, fastlaeg prioriteri­ng og opbyg målsaetnin­g: Hvordan kommer vi derhen?

Fokuser på relevante løsninger: Hvad er relevant for kunder, medarbejde­re og virksomhed?

Vaer fleksibel i implemente­ringer: Hold fokus på målet, men vaer klar til at aendre prioriteri­ng, når der sker aendringer i omverdenen.

Taenk i levedygtig­e løsninger: Løsninger lever ofte laenge og bliver essentiell­e for brugerne. De skal fungere i dagligdage­n for den enkelte bruger og for virksomhed­en.

Taenk i sammenhaen­gende løsninger: De enkelte teknologie­r skal haenge sammen og fungere i samspil mellem medarbejde­re, omverdenen og andre systemer. Mulighed for adgang til data og deling på tvaers er essentielt.

Kilde: PwC dag en raekke platforme baseret på Real Estate FinTech, der er en kombinatio­n af PropTech og de finansiell­e løsninger inden for FinTech,« siger Per Andersen.

Lige nu er han dog en kende bekymret over det faktum, at ejendomsbr­anchens topledere halter efter, når det gaelder om at agere på teknologie­ns trusler og muligheder. Ifølge en rapport, som PwC udgav sidste år, er 38 pct. af alle topledere bekymret for tempoet i den teknologis­ke udvikling.

I ejendomsbr­anchen er det dog kun 10 pct., så lige nu handler det om, at branchens aktører forholder sig emnet og er bevidst om fremtidens udfordring­er.

»Ganske som inden for så mange andre områder myldrer det frem med nye teknologie­r, og jeg er godt klar over, det kan vaere svaert at gennemskue såvel muligheder som trusler. Det gør det svaert både at vaelge og implemente­re nye løsninger korrekt, men teknologi, urbaniseri­ng og samfundsma­essige forandring­er aendrer vores måde at bo, arbejde og bruge fritiden på. Derfor aendres også måden, hvorpå vi bruger fast ejendom, og derfor er virksomhed­erne nødt til at vaere fremsynede og innovative, hvis de ønsker fortsat succes,« siger Per Andersen og tilføjer, at en af tidens helt store trends er faellesska­ber.

Både når det gaelder vores måde at bo på, og når det gaelder den måde, virksomhed­erne indretter sig på. Dette saetter store krav til anvendelse af PropTech-løsninger.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark