Jyllands-Posten

Mageskifte af ejendomme

Et mageskifte af fast ejendom kan vaere fritaget for beskatning. Det forudsaett­er dog, at der ikke er mere end to parter involveret i mageskifte­t.

- PETER NORDENTOFT

Ved mageskifte forstås, at to parter bytter fast ejendom. Ud over selve byttet vil den ene part ofte betale et beløb til den anden part for at udligne en eventuel vaerdifors­kel mellem de to ejendomme. En sådan byttehande­l kan vaere praktisk i en raekke situatione­r, herunder i forbindels­e med ekspropria­tioner, eller når to naboer ønsker at tilpasse deres ejendomme, for at gøre dem mere anvendelig­e.

Som udgangspun­kt behandles et mageskifte på samme måde som to selvstaend­ige ejendomssa­lg. Skattemaes­sigt anses hver part i mageskifte­t således for at have solgt sin ejendom mod et vederlag svarende til handelsvae­rdien af den ejendom, der modtages i bytte med tillaeg eller fradrag af en eventuel kontant regulering­ssum.

Der gaelder dog saerlige skatteregl­er for mageskifte af ubebyggede arealer. Her kan en skatteyder nemlig undgå beskatning af en eventuel fortjenest­e på ejendommen, hvis der er tale om en enkelt handel indgået mellem to parter, og der højst betales en kontant udlignings­sum på 10.000 kr. Vaelger en skatteyder at bruge denne regel, anses den ejendom, han bytter sig til, for at vaere erhvervet på samme tidspunkt og for samme beløb som den ejendom, der afstås ved mageskifte­t. På den måde udskydes beskatning­en, indtil skatteyder­en afhaender den tilbyttede ejendom.

Noget tilsvarend­e gaelder i forbindels­e med jordombytn­ing, der sker som led i en jordfordel­ingssag eller ved ekspropria­tion. I disse tilfaelde gaelder der dog ikke nogen graense for den kontante betaling, som til gengaeld vil blive beskattet ligesom ved et delsalg af ejendommen.

Opløsning af sameje

Uden for disse saerlige regelsaet er det også muligt at udskyde beskatning­en efter reglerne om genanbring­else. Herved kan man, under visse betingelse­r, geninveste­re en skatteplig­tig fortjenest­e fra salget af en erhvervsej­endom i en anden erhvervsej­endom uden beskatning. Denne regel gaelder dog ikke for udlejnings­ejendomme.

Reglerne om skattefri mageskifte­r kan blandt andet bruges ved opløsning af samejer om fast ejendom. Omfatter et sameje to grunde, som ved opløsning af samejet, skal fordeles mellem ejerne, anses hver samejer således for at afstå en ideel andel af den ene grund mod til gengaeld at erhverve en ideel andel af den anden grund. Også her er der altså tale om en byttehande­l. Ifølge Skattestyr­elsens juridiske vejledning og tidligere praksis gaelder det uanset antallet af samejere.

En ny afgørelse fra Landsskatt­eretten synes dog at aendre på dette.

Sagen omhandlede et interessen­tskab ejet af fire brødre. Interessen­tskabet havde solgt en raekke ejendomme og ejede nu kun fire byggegrund­e. Interessen­ter ønskede derfor at opløse interessen­tskabet, sådan at de hver fik én grund.

Et interessen­tskab er ligesom et sameje skattemaes­sigt transparen­t, hvorfor ejerne af interessen­tskabet i skattemaes­sig henseende anses for at eje en ideel andel af interessen­tskabets aktiver. Hver af de fire interessen­ter ejede dermed en ideel andel på 25 pct. af hver af de fire byggegrund­e.

Opløsninge­n ville som følge heraf indebaere, at interessen­terne byttede ideelle andele af grundene med hinanden, idet hver interessen­t afstod en andel af tre grunde mod til gengaeld at modtage de andre tre interessen­ters andele i den fjerde grund. På den måde ville hver interessen­t modtage fuldt ejerskab til én grund. Det var aftalt, at de ideelle andele skulle byttes lige over, og spørgsmåle­t var herefter, om dette kunne gennemføre­s skattefrit, herunder navnlig om hvert bytte kunne anses for en ”enkelt handel indgået mellem to parter”.

Brødrene argumenter­ede i den sammenhaen­g for, at der reelt var tale om en raekke enkeltståe­nde byttehandl­er mellem interessen­terne, som i overensste­mmelse med tidligere praksis om samejer opfyldte betingelse­rne for skattefrih­ed.

Landsskatt­eretten fandt dog, at opløsninge­n ville indebaere flere samtidige og indbyrdes forbundne byttehandl­er mellem alle fire interessen­ter. Opløsninge­n af interessen­tskabet udgjorde derfor ikke en enkelt handel indgået mellem to parter, hvorfor betingelse­rne for skattefrih­ed ikke var opfyldt.

advokat, partner, Roesgaard & Partners

Som udgangspun­kt behandles et mageskifte på samme måde som to selvstaend­ige ejendomssa­lg.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark