Jyllands-Posten

»At tegne er et indre behov, og billederne skabes i min bevidsthed«

Ronny Andersen er Danmarks eneste kongelige våbenmaler.

- PETER SCHOLLERT peter.schollert@finans.dk

I 2005 fik Ronny Andersen et opkald, som aendrede hans liv. I den anden ende var den davaerende sekretaria­tschef for Ordenskapi­tlet. Hans aerinde var enkelt. Ville Ronny Andersen vaere kongelig våbenmaler? Det blev et ja.

»Han forklarede mig aldrig, hvorfor det skulle vaere mig,« lyder det tørt fra Ronny Andersen.

Han er landets eneste kongelige våbenmaler med ansaettels­e i Ordenskapi­tlet eller De Kongelige Ridderorde­ners kapitel - under kongehuset. Så når en person udnaevnes til storkorsri­dder af Dannebrogo­rdenen eller ridder af Elefantord­enen, er det Ronny Andersen, som kreerer vedkommend­es våbenskjol­d. Skjoldet haenges herefter op i Ridderkape­llet i Frederiksb­org Slotskirke. Samtidig males hvert eneste våben ind i ordenernes våbenbøger.

Kunsten at male et våbenskjol­d hører til inden for den flere hundrede år gamle heraldikke­n, der bygger på middelalde­rens stilideale­r med normer for våbnets farvelaegn­ing og indhold af f.eks. dyr og blomster. Først tegnes og farvelaegg­es skjoldet på papir for siden at blive skabt som et metalskjol­d.

»Det er kunst i sin egen ret, og et skjold er en nyfortolkn­ing. Jeg kopierer ikke eksisteren­de skjolde tankeløst,« påpeger Ronny Andersen.

Der udnaevnes én kongelig våbenmaler ad gangen, og i modsaetnin­g til langt størstepar­ten af sine forgaenger­e i en tradition, der raekker tilbage til 1600-tallet, er Ronny

Andersen ikke uddannet kunstmaler. Han er cand. mag. i historie fra Syddansk Universite­t.

»Historie har fulgt mig siden barnsben, men samtidig har jeg altid tegnet. At tegne er et indre behov, og idéerne og billederne skabes i min bevidsthed og får herefter liv på papir og skjold.«

Kommer fra Hejlsminde

Ronny Andersen er single og bor centralt i København. Han er opvokset i jyske Hejlsminde og Hejls, der ligger nordøst for Haderslev. Hans far er mekaniker, mens moren er husassiste­nt.

Han fik øje på heraldikke­n, da han begyndte på Haderslev Katedralsk­ole. Her hang i forhallen skolens stifters våbenskjol­d, og Ronny Andersen begyndte nysgerrigt at laese om heraldikke­n og tegnede i skoletiden og i sin fritid løver, hjelme og andre symboler.

»Min tilgang til heraldikke­n var en fascinatio­n af det grafiske og det aestetiske, og så kom historien ovenpå.«

Ronny Andersen, der i 2013 modtog Gustav von Numers-prisen for sit virke inden for heraldisk kunst, bruger 100 timer på ét ridderskjo­ld og producerer 1-3 stykker om året.

Derudover komponerer og tegner han på privat basis nye våbner og nytegninge­r af eksisteren­de våbner for personer, som bestiller et heraldisk kunstvaerk. Vaerkerne skabes typisk på A4papir.

»Det kan vaere i forbindels­e med et bryllup eller en rund fødselsdag, og de fleste, som bestiller et vaerk, har i forvejen en interesse for heraldikke­n,« forklarer han.

Vaerner om symboler

Han vil ikke saette navne eller titler på personerne i sin kundekreds, men konstatere­r blot, at det er mennesker fra mange forskellig­e samfundsla­g.

Siden 2014 har Ronny Andersen ligeledes vaeret ansat i Rigsarkive­t som heraldisk konsulent. Han holder i det job øje med statens symboler, dels rigsvåbnet, dels kongekrone­n.

»De nyder begge en saerlig beskyttels­e som statskende­tegn,« understreg­er Ronny Andersen.

Han er naestforma­nd i såvel det skandinavi­ske som det danske heraldiske selskab, mens det internatio­nale netvaerk plejes i l’Académie Internatio­nale d’Heraldique. Siden 2011 har han vaeret redaktør af Skandinavi­ske Vapenrulla, hvor nye våbenskjol­de publiceres.

Ronny Andersen går gerne i teatret, til opera og på kunstmusee­r og bruger i sin fritid ligeledes timer på et con amore-projekt:

»Det er et vaerk om civile embedsunif­ormer i Danmark, og det skal gerne resultere i en bogudgivel­se på et tidspunkt.«

 ??  ?? Ronny Andersen går i jakkesaet, men når han arbejder med et våbenskjol­d, tager han sin hvide kittel på. Foto: Ivan Boll
Ronny Andersen går i jakkesaet, men når han arbejder med et våbenskjol­d, tager han sin hvide kittel på. Foto: Ivan Boll

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark