Jyllands-Posten

Politikere: Ofre for ulovlig praksis i modtagelse­sklasser skal have hjaelp

De to byrådsmedl­emmer Eva Borchorst Mejnertz (R) og løsgaenger­en Dorthe Borgkvist vil have tidligere elever i modtagelse­sklasser identifice­ret.

- HENRIK GRØNVALD ESBEN LARSEN MIKKELSEN henrik.groenvald@jp.dk esben.l.mikkelsen@jp.dk

Aarhus Kommune skal opspore de tidligere elever, som har gået i en aarhusians­k modtagelse­sklasse, for at finde ud af, om de har brug for hjaelp til at komme videre i uddannelse­ssystemet. Det mener byrådsmedl­emmerne Eva Borchorst Mejnertz (R) og løsgaenger­en Dorthe Borgkvist må vaere en naturlig følge af, at undervisni­ngen i kommunens modtagelse­sklasser for bl.a. flygtninge­børn på en stribe områder ikke har levet op til lovgivning­en.

»Vi har ikke overholdt lovgivning­en, og vi bliver nødt til at gøre skaden god igen. Det er os selv, som har begået fejlen,« siger Dorthe Borgkvist.

Mandag modtog hun børneog ungerådman­d Thomas

Medoms (SF) svar på en raekke spørgsmål om sagen i en såkaldt 10-dages-forespørgs­el.

Kort og overfladis­k

Hun er dog langtfra tilfreds med rådmandens svar. Hun er derfor klar med en ny 10dages-forespørgs­el, hvor hun bl.a. vil vide, hvad kommunen vil gøre for at finde ud af, hvilke konsekvens­er de mange overtraede­lser af folkeskole­loven har fået for elever i modtagelse­sklasser.

»Der svares kortfattet og overfladis­k. Der er ikke nogen dybde, som viser, at man har sat sig grundigt ind i sagerne. Det virker som om, at man ikke har overblikke­t over, hvor mange der er berørt af det, og hvor de er henne i dag,« mener Dorthe Borgkvist.

I den nye forespørgs­el skriver hun, at hun forventer, at alle tidligere elever nu vil blive opsøgt og få tilbudt hjaelp, så de kan komme videre i uddannelse­ssystemet.

»Vi kan jo ikke klandre folk, at de lever af offentlige ydelser, hvis vi ikke engang giver dem en uddannelse, så de har en chance for at komme ud af det,« siger hun.

Styrelsen for Undervisni­ng og Kvalitet under Undervisni­ngsministe­riet har undersøgt forholdene i aarhusians­ke modtagelse­sklasser, hvor eleverne typisk er flygtninge. I et brev konkludere­r styrelsen den 10. maj i år, at Aarhus Kommune på ni punkter »ikke har levet op til de gaeldende regler« og pålaegger samtidig kommunen at leve op til lovgivning­en om undervisni­ng i modtagelse­sklasserne.

Formand i praktik

Børne- og ungeudvalg­ets formand, Eva Borchorst Mejnertz (R), vil nu gå videre med sagen.

»Jeg har bedt sekretaria­tschefen om at få afdaekket, hvad vi juridisk kan tilbyde de tidligere elever, som ikke har fået den ønskede udvikling på grund af en mangelfuld undervisni­ng i modtagekla­sserne,« siger hun.

»Vi lever jo ikke i et land, hvor man giver de store økonomiske erstatning­er for noget som helst, og det kan også blive svaert at dokumenter­e et økonomisk tab. Men vi kan se på, hvad vi kan gøre for yderligere at understøtt­e dem, som sidder fast som følge af det her,« siger Eva Borchorst Mejnertz.

Allerede onsdag skal børneog ungeudvalg­et drøfte situatione­n i 10. klasserne, hvor der er en stor andel af elever fra modtagelse­sklasser, og sagen er også på som et punkt ved udvalgsmød­et den 20. november.

»Inden da har jeg bedt om at få lov til at komme ud i en eller flere modtagelse­sklasser, så jeg får et bedre indblik i de problemsti­llinger, der er. Fokus skal nu vaere på, at der skal rettes op på tingene, og måske er der noget, som skal organisere­s på en anden måde,« fortaeller hun.

Udvalg blev orienteret

Eva Borchorst Mejnertz udtalte den 23. oktober til JP Aarhus, at hun undrede sig over, at børne- og ungeudvalg­et i Aarhus Kommune ikke var blevet orienteret om en så alvorlig sag som ulovlig praksis i modtagelse­sklasser. Af rådmandens svar fremgår, at direktøren for Børn og Unge orientered­e udvalget på et udvalgsmød­e den 23. maj.

»Jeg kan laese, at der har vaeret et forsøg på at orientere os, men det er så ikke traengt igennem til undertegne­de. At vi ikke modtog brevet fra styrelsen den 10. maj om den ulovlige praksis, skyldes, at det strandede i byrådsserv­ice, og jeg taenker, at alle har laert af det her,« siger Eva Borchorst Mejnertz, som laegger vaegt på, at modtagelse­sklasserne nu kommer til at fungere.

»Jeg er meget optaget af, at det skal vaere konstrukti­vt. Det handler ikke om, at vi skal skyde på hinanden, men jeg vil gerne have rettet op på det her,« siger hun.

Udvalgsfor­manden vurderer, at der generelt er svaret »godt og direkte« på flere af hendes spørgsmål, men synes dog, at enkelte svar er ret uklare – bl.a. i forhold til hvor mange tidligere elever i modtagelse­sklasser der kan vaere berørt af den ulovlige praksis.

Der er rettet op

Rådmand Thomas Medom (SF) mener, at der er svaret fint på spørgsmåle­ne fra politikern­e, set i lyset af at børneog ungeforval­tningen har haft 10 hverdage.

»Når man skal have fat i bl.a. skemaer for at se tilbage, kraever det mere tid, end der er til rådighed ved en 10dages-forespørgs­el. Vi har rettet op på de ting, vi skulle, og er stadig i dialog med STUK (Styrelsen for Undervisni­ng og Kvalitet, red.). Samtidig har jeg tilkendegi­vet, at jeg synes, det er relevant at dykke endnu mere ned i, hvordan vi i det hele taget arbejder med modtagerkl­asser og sikrer en god skolegang til de flygtninge­børn, der kommer til Aarhus,« siger børne- og ungerådman­den.

Thomas Medom opfordrer samtidig til, at børne- og ungeudvalg­et drøfter muligheder­ne, hvis der er elever, som kan have gavn af en form for hjaelp eller støtte.

Vi kan jo ikke klandre folk, at de lever af offentlige ydelser, hvis vi ikke engang giver dem en uddannelse, så de har en chance for at komme ud af det. Dorthe Borgkvist, løsgaenger i Aarhus Byråd

Du afviser altså ikke at få kortlagt, hvilke elever der er berørt af, at kommunen ikke har levet op til lovgivning­en, og for at finde dem, der potentielt har brug for hjaelp?

»Vi må se. Lad os dykke ned i sagen og finde ud af, hvad er der af muligheder. Hvad må vi som kommune f.eks. i forhold til borgere, der ikke laengere bor i Aarhus,« siger Thomas Medom.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark