Jyllands-Posten

Norddjurs mistede saerligt mange

I 2018 faldt antallet af indbyggere i Norddjurs med 517 personer, og tendensen fortsaette­r ind i 2019 og fremefter. Kommunalbe­styrelsen saetter nu flere initiative­r i vaerk for at modvirke tendensen.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Imens børnefamil­ierne søger mod omegnskomm­uner til Aarhus som Syddjurs, Silkeborg og Skanderbor­g, maerker Norddjurs ikke meget til de familier, som søger vaek fra storbyen. Fra den 1. januar 2018 til den 1. januar 2019 faldt antallet af indbyggere i kommunen med 517 personer.

Det fremgår af en befolkning­sprognose udarbejdet af Norddjurs Kommune, som har fået politikern­e til at afsaette penge til en større indsats for at vende udviklinge­n hen imod, at befolkning­en bliver stadigt aeldre.

Det er kun i aldersgrup­pen 65+, der har vaeret en positiv tilvaekst i kommunen i løbet af 2018, mens der for alle øvrige aldersgrup­per kan registrere­s et fald.

Allerede sidste år nedsatte kommunalbe­styrelsen et midlertidi­gt udvalg, som skal arbejde for at modvirke en ”koncentrat­ion af sociale og etniske problemer” i kommunen, men med budgettet for 2020 afsaetter politikern­e penge til specifikt at arbejde for bosaetning af isaer de attraktive børnefamil­ier. Det drejer sig både om investerin­g i områder, der kan tiltraekke børnefamil­ierne, dels om at få ryddet op i de boliger, som typisk henvender sig til ressources­vage borgere.

»Det vigtige er, at vi får en tilflytnin­g af borgere med højere indkomster,« fastslår borgmester Jan Petersen (S).

Svaert at låne

Det drastiske fald i indbyggere var ikke forudset i befolkning­sprognosen fra sidste år, der lagde op til en befolkning­snedgang på 51 indbyggere. Det store fald har overrasket politikern­e. Jan Petersen kan se tre forklaring­er.

Noget tyder f.eks. på, at det er blevet svaert at låne til huskøb i Norddjurs, isaer hvis det drejer sig om at renovere eller bygge nyt.

»Vi har lave huspriser, men samtidig problemer med at

om de skulle flytte for hans skyld.

Hun er selv skuespille­r og paedagog, men har måttet opgive skuespille­t, fordi hun bor så langt vaek fra netvaerket, der er så vigtigt i den branche. Hun har haft flere vikariater eller deltidssti­llinger som paedagog, men aldrig en fast fuldtidsst­illing. I øjeblikket arbejder hun som dramapaeda­gog i Rønde, Auning og Grenaa, men heller ikke det er en fuldtidsst­illing.

»Der er ikke så mange ledige stillinger at søge, og der bliver skåret ned. Her i byen er vi heldige med vores lille børnehave. De bliver jo efterhånde­n samlet til større enheder,« siger Ulla Katcher.

Maerkelig ambivalens

Alt det, tilflytter­en godt kan lide ved Nørager, er samtidig det, hun lider afsavn ved.

»Fordi der ikke er så mange tilbud, er man nødt til at tage, hvad der er. Det kan gøre, at man er mere naervaeren­de og kommer hinanden mere ved. Man bliver ikke spredt så meget ud som i en stor by,« forklarer hun.

»Men jeg savner måske nogle teaterfolk med samme baggrund som mig. Det med at kunne gå sammen og skabe noget kreativt eller dyrke en saerlig form for traening sådan noget man kun kan finde i Aarhus eller København...«

Afsavnet er dog ikke stort nok til at ville forlade Nørager med dens ro og natur.

»Det er sådan en maerkelig ambivalens. På den ene side vil jeg gerne have lidt mere, men på den anden side skaber det en ro, at der ikke er et vaeld af tilbud, jeg kan gå glip af.«

Investerin­g

Adspurgt om, hvad Ulla Katcher tror, der vil kunne tiltraekke flere og vende befolkning­sudvikling­en, naevner hun den offentlige transport.

»Hvis man skal gøre det nemt for de unge, skal bussysteme­t udbygges,« siger hun med henvisning til, at besparelse­r i Region Midtjyllan­d betyder, at det går den anden vej. I begyndelse­n af skoleåret var der problemer med skolebuskø­rslen, så hendes datter i en periode måtte bruge 45 minutter i bus på at komme i skole - en tur, der tager fem minutter i bil.

»Det er lavet om igen, men det er jo vigtigt for, om man gider flytte til et sted,« siger hun.

Og så laegger Ulla Katcher vaegt på vigtighede­n af faellesska­bet.

»For at folk føler sig hjemme og gider bo et sted, skal man jo føle, man hører til. Så der skal vaere nogle mennesker, man svinger med,« siger hun og medgiver, at det er svaert at skabe. Men et rigt kulturliv med mange forskellig­e tilbud - musicals, performanc­eteater og noget mere eksperimen­terende - kunne måske også tiltraekke forskellig­e typer, foreslår hun.

»Det staerke landsbysam­fund er skrøbeligt, hvis faellesska­bet kun er båret af dem, der altid har boet der. Jeg tror, det er det, der gør, at de unge traekker til byen, at de har brug for noget andet og luft under vingerne,« siger hun.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark