Jyllands-Posten

Bagerne havde lagt brød i ovnen, men det blev aldrig bagt

Moesgaard Museum er klar med endnu en stor saerudstil­ling, denne gang om de to romerske byer Pompeji og Herkulanum, der gik til grunde, da Vesuv i år 79 eksplodere­de i et katastrofa­lt udbrud. Til gengaeld er det et af verdens mest velbevared­e fund.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Som de ligger der, kvinden alene, de to unge maend taet sammen, vaekker de stadig følelser, her naesten 2.000 år senere.

For det var ikke nogen rar måde, de kom af dage på. Det kan man se på måden, de ligger og prøver at beskytte sig selv.

Faktisk er det lidt uhyggeligt. De var blandt de godt 2.000 mennesker, der omkom, da vulkanen Vesuv i år 79 formelig eksplodere­de og sendte byger af lava, sten og aske ned over to italienske havnebyer i Napolibugt­en, Pompeji og Herkulanum, og begravede dem og de indbyggere, der ikke nåede at slippe vaek.

»Tiden gik i stå sådan,« siger Pauline Asingh og knipser med fingrene.

»Toppen af vulkanen blev bare blaest af, og ildsøjlen stod 30 km op i luften. Det var voldsomt. Det kom bag på alle i byerne – man kan se, at hos bagerne er der lagt brød i ovnen. Det blev ikke faerdigt. Livet stoppede brat.«

Hun er museumsins­pektør og udstilling­sleder på Moesgaard Museum og står midt i museets nye, store saerudstil­ling, ”På vej mod katastrofe­n – Pompeji og Herkulanum”.

Det er en medrivende, men også grusom historie, og man ved meget om den, ikke bare pga. de mange velbevared­e fund, men også pga. to maend ved navn Plinius – den ene Den AEldre, den anden Den Yngre. Den aeldste oplevede det som flådeadmir­al selv. Han stod for verdens

Vi fortaeller historien fra de forskellig­e samfundsla­g og har skabt nogle fortaellin­ger om de mennesker, der boede der. Pauline Asingh, museumsins­pektør og udstilling­sleder på Moesgaard Museum

Et velhaverhj­em anno 79.

Marlen Øhrberg Krag centerchef i Sundhedsst­yrelsen

fantastisk og unik for Aarhus på mange måder. Vi kan gå eller cykle til naesten alt i byen på kort tid. Den gamle kliché ”verdens mindste storby” giver mening. Naerheden skal vi bygge videre på. Bl.a. med flere boliger, som også kan betales med en beskeden økonomi. Det giver liv i byen, også om aftenen og i weekenden. Liv og naerhed haenger sammen.

Boligbygge­riet, ”fortaetnin­gen”, skal foregå på en grundigt planlagt måde, så vi undgår den ”forstoppel­se”, som vi desvaerre også oplever i øjeblikket med mange høje huse og mangel på lys, luft og grønne åndehuller.

Men ja til flere boliger, for når man arbejder eller studerer i byen, er det jo mest hensigtsma­essigt også at bo i byen. Transporte­n bliver kortere, afstandsma­essigt og tidsmaessi­gt. Og klima- og miljømaess­igt er det bedst med en ikke for lang og ressourcek­raevende transport. Det er win-win.

Med til naerheden hører et centralt placeret stadion. Byens stadion. Det giver byen en ekstra dimension, ud over det historiske, at de fleste aarhusiane­re kan gå eller cykle til stadion, når AGF spiller bold her eller andre traekker mange mennesker til.

Infrastruk­turen skal gøre det nemt at komme ind i byen. Og ud igen. Også for bilister. Jeg peger på – vel vidende, at det ikke er specielt populaert blandt bilister – en form for fjernparke­ring ét eller flere steder i udkanten af byen. Fjernparke­ringsanlae­g med en effektiv daekning med shuttlebus­ser kan vaere en del af løsningen for store arrangemen­ter i byen, bl.a. fodbold på stadion. Det skal vaere nemt og praktisk, og udfordring­en må vaere at udforme anlaeg og drift, så den ikke føles fjern – helst tvaertimod.

Den store fordel ved sådanne anlaeg er, at den/de vil kunne udnyttes til alle mulige store og større arrangemen­ter i byen. Driften, antallet af busser, taetheden i afgange mv. vil kunne skaleres op og ned alt efter de enkelte arrangemen­ters behov. Måske også nyttigt i dagligdage­n for bilister, der kommer udefra og arbejder i midtbyen.

Desuden et central opsamlings­sted for shuttlebus­ser på eller ved en overdaekke­t banegrav, hvortil man har nem adgang med tog, letbane og fjernbusse­r. En overdaekke­t banegrav skal bl.a. fungere som et ”centralcen­ter” for persontran­sporten i Aarhus – kraev dét, kaere byrødder!

En større parkerings­kaelder under en ny central bypark kunne vaere oplagt at etablere i forbindels­e med en overdaekni­ng af banegraven. Og et eller flere parkerings­anlaeg, evt. under jorden, sammen med en renovering eller nyt stadion for enden af Stadion Allé.

Vi skal spille på mange heste. Og vaere fleksible, i retning af at vi ikke altid behøver at fylde så meget hver isaer, når blot vi kan komme nemt og sikkert fra a til b.

Vi har lige nu – med de mange byggeplane­r, Aarhus Ø, Banegraven, stadion mv. – en historisk chance for at fastholde og udvikle Aarhus som en rigtig god by at bo i. Men risikoen for det modsatte er der også.

Lad os vaelge en by, hvor vi gerne bliver fem minutter laengere – også uden opfordring­en …

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Den inderste kerne i Aarhus har gågader. Gerne flere af dem. Vi kan gå, måske slingre lidt, kikke på forretning­er, købe ind og nyde cafélivet. Eller blot bevaege os gennem hjertet af Aarhus på en nem og sund måde, skriver Svend B. Carstensen i sit bud på et Aarhus, hvor man har lyst til at blive fem minutter laengere.
Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen
Den inderste kerne i Aarhus har gågader. Gerne flere af dem. Vi kan gå, måske slingre lidt, kikke på forretning­er, købe ind og nyde cafélivet. Eller blot bevaege os gennem hjertet af Aarhus på en nem og sund måde, skriver Svend B. Carstensen i sit bud på et Aarhus, hvor man har lyst til at blive fem minutter laengere. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark