Jyllands-Posten

Minister: Kviklån skal have et ÅOP-loft på 25

Onsdag begynder forhandlin­gerne om, hvordan man politisk kan begraense kviklån med skyhøje renter. Venstre vil se udspil fra regeringen, før partiet tager stilling.

- MORTEN ZAHLE morten.zahle@jp.dk

Erhvervsmi­nister Simon Kollerup har lovet, at regeringen vil tage det tunge skyts i brug for at bekaempe kviklån. Nu melder han for første gang klart ud, hvad det tunge skyts ifølge ham skal bestå af.

Det sker umiddelbar­t inden, at alle erhvervsor­dførere fra alle Folketinge­ts partier onsdag kl. 10.45 mødes til såkaldt saettemøde om kviklån.

Simon Kollerup siger, at regeringen ønsker et loft på 25 over de årlige omkostning­er i procent (ÅOP).

»Vi går ind i forhandlin­gerne med et klart mål, og det er at tage et opgør med de fuldstaend­igt ublu kviklån. De skaber et dårligere Danmark, de skaber sociale problemer for udsatte borgere, og de faengsler unge i gaeldsspir­aler. Et ÅOP-loft på 25 er det, der skal til for at lukke den del af markedet, som ødelaegger folks liv,« siger han.

På forhånd har Forbrugerr­ådet Taenk meldt ud, at ønsket er et ÅOP-loft på 20, mens bankernes brancheorg­anisation, Finans Danmark, har anbefalet et loft på 50.

Simon Kollerup oplyser, at det er hans hensigt også at kigge på »den aggressive markedsfør­ing af kviklån«. Han understreg­er, at han vil have alle løsningsmu­ligheder frem, inden han laegger sig fast på en endelig løsning.

Symbolsk indgreb

I Venstre erkender forbrugero­rdfører Torsten Schack Petersen (V), at situatione­n med de skyhøje renter på kviklån er uholdbar.

»Vi er helt enige i, at der er brug for skrappere regler og bedre forbrugerb­eskyttelse, så vi forhindrer, at folk kommer i klemme og belåner sig helt ud i overdrevet,« siger han.

Han naevner, at VLAK-regeringen nedsatte en arbejdsgru­ppe, der skulle kigge på kviklån.

»Det ville vaere hjaelpsomt, hvis ministeren ville offentligg­øre resultatet af det arbejde. Det vigtige er, at vi kommer med noget regulering, der virker og ikke bare har symbolsk karakter,« siger Torsten Schack Petersen, der ikke på forhånd vil forholde sig til et ÅOP-loft på 25.

Han vil først se, hvad arbejdsgru­ppens anbefaling­er er – og hvad erhvervsmi­nisteren konkret laegger på bordet.

Simon Kollerup afviser, at arbejdsgru­ppens arbejde har nogen betydning for forhandlin­gerne onsdag.

»Det indgår i vores videre arbejde, men jeg vil ikke vente på, at det bliver faerdigt. Den tidligere regering har trukket tiden laenge nok og har forsømt at gøre noget ved kviklån i de fire år, den havde muligheden. Jeg tror, at jeg ved, hvad der skal til, og det er et ÅOP-loft på 25,« siger han og pointerer, at hans mål er en bred politisk aftale.

Smyger sig uden om

Politisk har man på Christians­borg tidligere forsøgt at begraense kviklån ved at indføre en betaenknin­gstid på 48 timer, fra kviklånet blev optaget til udbetaling. Det lykkedes dog branchen at aendre vilkårene på deres udlån, så det fortsat var muligt at yde lån på fem minutter.

Initiative­t fra Christians­borg bremsede således ikke kviklån, tvaertimod steg antallet af kviklån med 78 pct. fra 2017 til 2018. Ifølge kviklånfir­maernes egen organisati­on, Digitale Långivere, blev der sidste år taget 358.000 kviklån.

»Det vidner om en branche, der forsøger at smyge sig uden om, når politikern­e ønsker at kølne dette meget voldsomme lånemarked ned. Jeg forventer ikke, at branchen forstår andet end benhård regulering,« siger Simon Kollerup.

I en skriftlig kommentar fra Jens-Ole Kyhl Klitgaard, talsmand for Digitale Långivere, lyder det, at man først vil kommentere udspillet, når det er fremlagt:

»Politikern­e skal huske, at den største del af forbrugern­es gaeldsprob­lemer ligger i de større og laengere forbrugslå­n. Et ambitiøst udspil vil vaere, at man går vaek fra den simple definition af ÅOP og kviklån for i stedet at etablere et nationalt gaeldsover­blik samt erstatte ÅOP-loftet med et kreditomko­stningslof­t og loft over morarenter. Det forhindrer lånemisbru­g i langt højere grad, fordi det regulerer hele markedet.«

Jeg forventer ikke, at branchen forstår andet end benhård regulering. Simon Kollerup, erhvervsmi­nister

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark