Jyllands-Posten

KORT OM RAPPORTEN

-

siger hun og kalder det »helt grotesk«, at Danmark skal belaeres af en mand, der både har invaderet Syrien og truer med at oversvømme Danmark og resten af Europa med flygtninge.

Er det ikke meget godt med en rapport, der belyser en problemsti­lling? Der er jo tal, der viser, at der f.eks. er flere hadforbryd­elser rettet mod muslimer?

»For det første ser jeg ingen grund til at bruge EU-penge på det. For det andet må Erdogan belyse lige det, han vil. Men hvis han vil belyse noget reelt, så skal det vaere nogle uafhaengig­e forskere, der belyser det. Det er det her jo ikke. Det er bestilt arbejde fra praesident Erdogan,« siger Støjberg.

Dansk Folkeparti­s EU-parlaments­medlem, Peter Kofod, kalder det en skandale, at EUsystemet finansiere­r den slags »vanvittige ting« med de penge, Tyrkiet får for formelt at blive gjort klar til at blive et medlemslan­d.

»Formålet er meget klart at svaerte højrefløje­n til, og det har man valgt den her vanvittige taenketank til at tage sig af. I øvrigt den samme taenketank, der haenger folk, der bor i Danmark, ud for at vaere støtter af PKK. Det er fuldstaend­ig vanvittigt og tåbeligt,« siger Peter Kofod.

Håndplukke­de eksempler

Peter Kofod mener, at der er tale om et bestilling­sarbejde fra tyrkisk side, og han kalder det helt på månen, at stort set alle danske politikere – undtagen Dansk Folkeparti og Enhedslist­en – ved en nylig afstemning i Europa-Parlamente­t ikke stemte for to aendringsf­orslag, der skulle opfordre EU-Kommission­en til at standse al førtiltrae­delsesfina­nsiering til Tyrkiet og stoppe forhandlin­gerne om tyrkisk EU-medlemskab.

Brian Arly Jacobsen, religionss­ociolog og lektor ved Institut for Tvaerkultu­relle og Regionale Studier ved Københavns Universite­t, har laest rapportens kapitel om Danmark. Han mener, at der håndplukke­s eksempler fra sidste års lovgivning og debat i medierne, så der fremstår en antimuslim­sk tendens.

Om Danmark står der: »Året 2018 var praeget af grove holdninger, negative vendinger og ekskludere­nde politiske kampagner rettet mod muslimer.«

Det fremhaeves, at »størstedel­en af det nuvaerende parlament konstant bidrager til at skabe mistro om muslimer og islam«, bl.a. ved at bruge ord som »ghetto« og »parallelsa­mfund«.

Af eksempler på islamofobi­ske ytringer naevnes, at DF-politikere­n Erik Høgh-Sørensen skrev, at grise burde vaere på menuen hver dag i det nu droppede udrejsecen­ter Lindholm. Han har siden sagt til Informatio­n, at det var humoristis­k ment, hvilket dog ikke fremgår af rapporten.

Tidligere udlaending­e- og integratio­nsminister Inger Støjberg (V) beskrives som en central person i det islamofobi­ske netvaerk i Danmark: Hun er »kendt for sine højreorien­terede politiske synspunkte­r, isaer rettet mod ikke-vestlige immigrante­r«, lige som det fremhaeves, at hun har »den kontrovers­ielle tegning« af profeten Muhammed som baggrund på sine »elektronis­ke enheder«.

Burkaforbu­ddet og ghettolove­n beskrives som eksempler på fremmedhad­ske og islamofobi­ske love. Det fremgår, at lovene har transforme­ret Danmark fra demokrati til etnokrati.

Zenia Stampe fra De Radikale fremhaeves som en af dem, der modarbejde­r den negative iscenesaet­telse af muslimer.

»De har ikke lavet en samlet søgning på eksempelvi­s islam og muslimer i medierne for at se, hvad der er den generelle daekning af muslimer og islam. På den måde bliver det en skaev vinkling og analyse, når de kun fremdrager eksempler på negative historier,« siger han.

»Det er en rapport fra en taenketank, der forsøger at indsamle noget viden ud fra en meget klar dagsorden om at vise islamofobi i Europa. Rapporten leder så efter tendenser i den offentlige debat og i politik, som kan vise tegn på former for islamofobi,« lyder det fra Arly, som også påpeger et andet problem:

»Det er uklart, hvad begrebet islamofobi daekker over i rapporten, og der er langtfra enighed om begrebet blandt forskere. Et andet problem er, at der er uenighed blandt jurister om, hvorvidt de politiske tiltag der naevnes, kan forsås som lovgivning­stiltag, der fratager muslimer fundamenta­le borgerrett­igheder,« siger Brian Arly Jacobsen, der også mener, at man retfaerdig­vis bør medtage den lovgivning, der beskytter mindretal, f.eks. antidiskri­minationsr­egler.

Religionss­ociologen finder det helt på sin plads at forholde sig kritisk til ny lovgivning som eksempelvi­s ghettopakk­en, som Institut for Menneskere­ttigheder også gør:

»Men det er jo ikke ensbetyden­de med, at vi bevaeger os hen imod et etnokrati, som i dens reneste form vil ligne den styreform som var under apartheid i Sydafrika.«

Rapporten gennemgår hele Europa. I Albanien-kapitlet beskrives kritik af Erdogan som graensende til islamofobi, mens det britiske kapitel bl.a. ser det som en ”straf” eller ”bod”, at muslimer er mere arbejdsløs­e end andre briter. Den laves hvert år. I 2017udgave­n stod fejlagtigt, at Dansk Folkeparti var i regering.

Rapportens danske kapitel er skrevet af Sibel Özcan og Zeynep Bangert, to yngre akademiker­e med dansk-tyrkisk baggrund, som tidligere har skrevet bogen ”Fatma bor i Danmark” sammen. De er ikke vendt tilbage på Jyllands-Postens henvendels­er. Heller ikke Seta har reageret på telefonisk­e og skriftlige henvendels­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark