Jyllands-Posten

Største konkurrent vaelter: Kopenhagen Fur står til at stryge en kaempegevi­nst

Verdens naeststørs­te auktionshu­s for minkskind er krakket, hvilket åbner helt nye muligheder for den danske svaervaegt­er Kopenhagen Fur. Fra både Nordamerik­a og Europa strømmer nye leverandør­er ind i det danske auktionshu­s.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Kopenhagen Fur, der er verdens største auktionshu­s for minkskind, står til en kaempe gevinst, efter at den største konkurrent er krakket.

North American Fur Auctions, NAFA, har i nogen tid vaeret i økonomisk krise og har nu meddelt, at man er tvunget til at lukke, fordi forhandlin­gerne med bankerne er kuldsejlet.

»Vi kan allerede nu registrere en stor tilstrømni­ng af minkavlere fra Canada og USA, som gerne vil saelge deres skind på vores auktioner i København. NAFA har også haft aftaler med minkavlere i blandt andet Polen, og en del af dem søger også mod vores auktioner. Jeg venter, at vores auktioner naeste år samlet set får tilført 1,5-2,0 mio. flere skind på grund af lukningen af NAFA,« siger Jesper Lauge Christense­n, adm. direktør for Kopenhagen Fur.

Kopenhagen Fur er verdens i saerklasse største auktionshu­s for minkskind. Selskabet, som er ejet af de danske minkavlere, har i 2019 en global markedsand­el på 64 pct. af de skind, der omsaettes i auktionshu­se uden for Kina.

Nummer to i branchen har hidtil vaeret NAFA med en markedsand­el på 20 pct., mens det finske selskab Saga Furs er nummer tre med omkring 16 pct.

Verdensmar­kedet for minkskind var i en årraekke frem til 2014 praeget af tårnhøje priser. Det resultered­e i overproduk­tion, opbygning af store lagre og voldsomme prisfald.

De store prisfald har fået mange minkavlere til at lukke, og den globale produktion (eksklusive Kina) er faldet fra 56 mio. skind i 2015 til omkring 32 mio. skind i år. Kombinatio­nen af prisfald og et lavere antal skind har lagt et massivt pres på auktionshu­senes økonomi.

Staerk forretning

Sammenlign­et med toppen i 2013 er Kopenhagen Furs indtaegter barberet ned til en tredjedel, men selskabet har haft en størrelse og økonomisk styrke, der har gjort det muligt at geare ned uden at vaelte forretning­en.

»NAFA har ikke haft den nødvendige kritiske masse,« vurderer Jesper Lauge Christense­n.

De nordamerik­anske pelsdyravl­ere, der har vaeret på kontrakt hos NAFA, har de seneste uger balanceret på randen af en økonomisk afgrund, fordi deres foderindkø­b finansiere­s af forskud fra auktionshu­set. Nu er der imidlertid indgået en aftale, som indebaerer, at det finske auktionshu­s Saga Furs overtager finansieri­ngen af produktion­en og det efterfølge­nde salg af skindene i 2020. Det er dog langtfra alle de

amerikansk­e avlere, der er bundet af kontrakter.

»Hovedparte­n af de amerikansk­e minkavlere er så dygtige og finansielt staerke, at de selv kan vaelge, hvor de vil saelge deres skind. Vi maerker nu en stor tilstrømni­ng af den gruppe avlere. Det haenger sammen med, at salgsprise­rne på vores auktioner er højere end hos konkurrent­erne – både gennemsnit­ligt og for givne kvaliteter,« siger Jesper Lauge Christense­n.

Kontrakter udløber

Han venter, at endnu flere NAFA-avlere vil begynde at saelge hos Kopenhagen Fur, i takt med at deres kontrakter udløber.

Kopenhagen Furs omsaetning toppede på 30,6 mio. skind i 2015, og hidtil har forventnin­gen vaeret, at salget ville nå et lavpunkt på 18,5 mio. skind i 2020. De mange ekstra skind fra den krakkede konkurrent kommer nu til at løfte salget op over 20 mio., og endnu flere nordamerik­anske avlere ventes at søge mod det københavns­ke auktionshu­s de følgende år.

»Vi blev spurgt af NAFA, om vi ville overtage deres kontraktpo­rtefølje. Det takkede vi nej til. Vi foretraekk­er, at de nordamerik­anske avlere selv traeffer et valg om at saelge gennem Kopenhagen Fur, fordi de vurderer, at vi gør det bedst. Man kan ikke købe leverandør­ernes loyalitet, man skal gøre sig fortjent til den,« mener Jesper Lauge Christense­n.

Man kan ikke købe leverandør­ernes loyalitet, man skal gøre sig fortjent til den. JESPER LAUGE CHRISTENSE­N, ADM. DIREKTØR, KOPENHAGEN FUR

En bredere kollektion

Han glaeder sig over, at de nordamerik­anske leverandør­er fra naeste år vil sikre Kopenhagen Fur en bredere kollektion.

»Sammenlign­et med danske minkskind har nordamerik­anske

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark