Jyllands-Posten

Talfinte fordoblede antallet, der slipper for udsigt til elmaster

En redningspl­an kom til at fremstå mere end dobbelt så god, som hvis de gaengse målemetode­r for elmaster var blevet brugt. Det er kreativ bogføring, lyder kritikken.

- NIKOLAJ RYTGAARD THOMAS VIBJERG nikolaj.rytgaard@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

En storstilet redningspl­an, der skulle afmontere kritikken af en 170 km lang højspaendi­ngslinje gennem Vestjyllan­d, bliver nu kritiseret for at vaere manipulati­on og kreativ bogføring.

Efter massive borgerprot­ester lovede davaerende energimini­ster Lars Christian Lilleholt (V) i december sidste år at nedgrave alle nuvaerende 150 kilovolt-ledninger i de kommuner, hvor den nye 400 kilovolt-forbindels­e skal haenge på master.

»Flere tusinde danskere slipper for udsigt til højspaendi­ngsmaster og luftlednin­ger,« lød det fra ministerie­t, som tog udgangspun­kt i, at 8.000 boliger i dag ligger inden for 500 meter af de eksisteren­de master, mens blot 900 boliger vil ligge inden for 500 meter af de kommende master.

Men det er manipulati­on at bruge 500 meter som afstandsmå­l, lyder kritikken i dag.

For i sager om højspaendi­ngsledning­er opereres normalt med en graense på 280 meter.

Det er skillelinj­en, der afgør, om man kan få erstatning, når der anlaegges nye forbindels­er taet på boliger.

Ca. 3.000 boliger ligger i dag inden for 280 meter fra en 150 kilovolt-ledning i de seks berørte kommuner. Effekten af ministeren­s plan kom altså til at fremstå mere end dobbelt så stor med 500 meter-graensen.

EU-parlamenta­riker Søren Gade (V) mener, at der er tale om »kreativ bogføring«.

»Det er usympatisk, for det er borgere, man generer. Det kan man ikke gøre kønt ved at manipulere med tallene,« siger han.

Peter Munk Christians­en, der er professor i statskunds­kab ved Aarhus Universite­t, konstatere­r, at ministerie­t har ageret »kreativt«. DF-energiordf­ører Morten Messerschm­idt kalder planen for et »hold kaeftbolsj­e« og efterlyser en forklaring. Klima-, Energi- og Forsynings­ministerie­t svarer, at graensen blev sat ved 500 meter for også at taelle de naboer med, der »kan have udsigt til« luftlednin­ger, selv om de ikke nødvendigv­is er berettiged­e til erstatning.

Lizette Tornby bor i Esbjerg og har ca. 400 meter fra sin bolig til en 150 kilovolt-forbindels­e. Hun er altså en af dem, der angiveligt slipper for udsigten til ledningern­e.

»Hvor er de henne? Jeg ved ikke engang, hvor de er,« siger hun.

Lars Christian Lilleholt henviser til ministerie­t.

 ??  ?? Arkivfoto: Joachim Ladefoged
Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark