Jyllands-Posten

Først skulle støjramte kampflynab­oer have 0 kr. – nu får de naesten en kvart mia.

Regeringen vil bruge 230 mio. kr. til opkøb og støjisoler­ing af huse, som rammes af støj fra F-35-kampfly. Naboer ved Flyvestati­on Skrydstrup er ikke tilfredse.

- JESPER KONGSTAD STEEN A. JØRGENSSEN jesper.kongstad@jp.dk Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

For lidt over tre år siden afviste davaerende forsvarsmi­nister Peter Christense­n (V) i et svar til Folketinge­t, at det ville blive nødvendigt at støjsikre eller eksproprie­re boliger på grund af støjen fra Danmarks nye F-35-kampfly.

Nu er regeringen klar til at bruge 230 mio. kr. i kompensati­on til i alt 1.600 støjramte naboer ved Flyvestati­on Skrydstrup i Sønderjyll­and, hvor de nye kampfly skal operere fra. Det fremgår af et udkast til en aftale, som DR Nyheder omtalte torsdag, og beløbet bekraeftes af en raekke partier på Christians­borg.

Ifølge udspillet, som de politiske partier bag kampflykøb­et stadig forhandler om, bliver ejerne af de 117 mest støjudsatt­e ejendomme og landbrug i en såkaldt rød zone tilbudt et frivilligt opkøb. De har 10 år til at overveje tilbuddet. De øvrige ca. 1.500 boliger ligger i en gul zone, der ifølge DR daekker et område på mere end 15 km fra den ene ende til den anden. Her bliver ejerne tilbudt støjisoler­ing.

Den forsinkede kompensati­onsmodel, der skulle have vaeret praesenter­et i december sidste år, måtte udsaettes på grund af et tumultaris­k forløb, hvor Forsvarsmi­nisteriet flere gange måtte udskyde de centrale støjberegn­inger for det nye kampfly.

Naboer er ikke imponerede

Jyllands-Posten har tidligere afdaekket, at ministerie­t helt frem til 2017 arbejdede på en kontrovers­iel plan om at lade borgerne ved Flyvestati­on Skrydstrup leve i sundhedssk­adelig og graenseove­rskridende støj, selv om ministerie­t vidste, at F-35 ville larme dobbelt så meget som de eksisteren­de F-16-kampfly.

Samtidig kom det frem, at ministerie­t i over to år tilbagehol­dt en støjrappor­t med kritiske oplysninge­r om flyets støjgener over for Folketinge­t. Helt frem til 2017 kalkulered­e Forsvarsmi­nisteriet med, at kun 41 boliger ville blive ramt af den graenseove­rskridende støj. Men i april i år fremlagde Forsvarsmi­nisteriet nye støjberegn­inger, der viste, at larmen fra F-35-flyet nu ville overskride Miljøstyre­lsens støjgraens­er ved mindst 895 boliger.

Selv om 230 mio. kr. er markant mere end de 0 kr,. som Peter Christense­n talte om i 2016, er det langtfra et prangende udspil for borgerne, når 1.600 boliger bliver berørt, lyder budskabet fra Agnes Østergaard Rosenlund, der er formand for foreningen Flyvestati­on Skrydstrup­s Naboer.

»Når man taenker på, at der i Norge er brugt 1 mia. kr. på at opkøbe og støjsikre boliger pga. F-35-kampflyet, er det ikke meget,« siger hun.

Naboforeni­ngens lommeregne­r viser, at hvis der f.eks. udbetales 800.000 kr. til de 117 boliger, der kan opkøbes, er der allerede brugt over 93 mio. kr. Resten af pengene til støjisoler­ing skal så fordeles mellem ca. 1.500 boliger.

»Det betyder, at boligerne i den gule zone i gennemsnit kan få omkring 90.000 kr. til at støjsikre, og det er ikke et højt beløb,« siger Agnes Rosenlund.

Naboforeni­ngen er godt tilfreds med, at de mest støjbelast­ede boliger vil få et tilbud om opkøb. Men i forhold til boligerne, der tilbydes støjisoler­ing, er der til gengaeld bekymring. I udspillet har regeringen nemlig ikke imødekomme­t et krav fra borgerne om erstatning for vaerditab på ejendomme, og det vil ifølge Agnes Rosenlund betyde, at en raekke boliger falder så kraftigt i vaerdi, at nogle borgere bliver teknisk insolvente og kommer til at bo i usaelgelig­e huse.

»Selv om borgerne bliver tilbudt støjisoler­ing, vil det jo ikke kompensere for, at boligerne uden tvivl vil falde i vaerdi,« siger hun.

Forsvarsor­dfører Bent Bøgsted (DF) er tilfreds med det foreløbige aftaleudka­st, men der er stadig udestående­r, som skal afklares, heriblandt hvordan kompensati­onen skal udbetales.

»Men det er en fantastisk god forøgelse, i forhold til hvad den tidligere regering foreslog,« siger Bent Bøgsted, med henvisning til at den tidligere VLAK-regering på et tidspunkt forventede, at der kun skulle afsaettes 30 mio. kr. til kompensati­on.

Ifølge DF’eren er forhandlin­gerne lige nu strandet pga. uenigheder mellem saerligt Venstre og regeringen om, hvordan pengene i aftalen skal udmøntes.

Der laegges stadig arm

Forsvarsor­dfører Niels Flemming Hansen (K) er staerkt tilfreds med, at beløbet nu er steget til 230 mio. kr., men han understreg­er, at der stadig er »armlaegnin­ger« mellem S, V, R, DF, LA og K om den endelige model, heriblandt om den endelige zoneinddel­ing.

Forsvarsmi­nister Trine Bramsen vil ikke kommentere de igangvaere­nde forhandlin­ger, men i en mail beklager hun, at naboerne til Flyvestati­on Skrydstrup »skal høre brudstykke­r via medierne«, når aftalen ikke er faerdig.

Danmark har købt 27 F-35kampfly. De første lander i Danmark i 2023.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark