Jyllands-Posten

Ministeren sagde, de ville blive fri for højspaendi­ngsmaster: »Er det skjult kamera?«

- NIKOLAJ RYTGAARD THOMAS VIBJERG nikolaj.rytgaard@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Hvem er de adskillige tusinder familier, som nu slipper for udsigten til højspaendi­ngsmaster? Jyllands-Posten er kørt til Esbjerg for at finde dem.

Ilang tid var energimini­ster Lars Chr. Lilleholt (V) blevet haglet ned af venner, fjender og helt almindelig­e danskere, som kritisered­e ham for at ville traekke en 170 km lang højspaendi­ngsledning gennem Jylland. Hvorfor ødelaegge naturen og tvinge folk fra hus og hjem pga. en ledning, spurgte mange jyder og beskyldte ham for at saette energisels­kabernes interesser over borgernes ve og vel.

Borgmestre­ne var også vrede, og de udgjorde et saerskilt problem for V-ministeren. Ledningen skulle gå igennem seks kommuner, og fem af dem var styret af en Venstreman­d.

Men Lars Chr. Lilleholt havde en plan, der skulle gøre dem glade igen og lukke sagen en gang for alle.

Han ville ikke vaere manden, der bandt danske familier til masterne. Han ville saette dem fri. Og frem kom taldokumen­tationen.

Nok ville 900 boliger i seks jyske kommuner få udsigt til de nye højspaendi­ngsledning­er på 400 kilovolt. Men naesten 10 gange så mange – nemlig omkring 8.000 familier – i de samme kommuner ville slippe for udsigten til de gamle højspaendi­ngsledning­er på 150 kilovolt. For dem lovede ministeren at grave i jorden. I en pressemedd­elelse skrev Klima-, Energi- og Forsynings­ministerie­t direkte, at »flere tusinde danskere slipper for udsigt til højspaendi­ngsmaster og luftlednin­ger naer deres bolig«.

Om aftenen tonede Lilleholt frem i aftenudsen­delsen på TV Syd med det glade budskab. I baggrunden sås en mast, som nu skulle vaek:

»Det er i dag 8.100 mennesker, som bor inden for for 500 meter fra hver side af et elkabel. Det kommer ned på 900 familier.«

Den nye minister, Dan Jørgensen, har også

På Jyllands-Posten har vi tradition for at dyrke den undersøgen­de journalist­ik. Målet er at stille magthavere til ansvar. Midlet er at stille spørgsmål − så du kan vide mere. Lige nu ser vi på en raekke historier om, hvad der sker, når stat og borgere kaemper om, hvem der skal betale prisen for den grønne omstilling.

Har du ideer, tip eller kendskab til sager, som vi bør undersøge, så kontakt os på

Alle henvendels­er behandles fortroligt. viderebrag­t den gode historie. Uden at kunne huske tallene praecist sagde han på et samråd, at »efter hukommelse­n var det adskillige tusinde, der var påvirket før, og nu er det nogle hundrede, der er påvirket«.

Planen virkede. Borgmestre­ne var tilfredse. Kritikken stilnede af.

»Det synes jeg er en fin løsning,« sagde Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester i Esbjerg.

Jyllands-Posten har sat kursen mod samme destinatio­n. For her i Esbjerg bor halvdelen af de familier, som får reddet deres udsigt.

Hvor er de?

Hvad siger de til at slippe for master og ledninger? Og hvordan er det i grunden at bo så taet på den infrastruk­tur, der leverer strøm til os alle?

Vi banker på hos Lizette Tornby på Lenders

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark