Jyllands-Posten

Graekenlan­d trodser skarp kritik fra ngo’er

FN og hjaelpeorg­anisatione­r har protestere­t, men den graeske regering har fået opbakning til en stribe asyllove.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Ngo’er har advaret mod, at det vil føre til »alvorlige brud mod menneskere­ttighedern­e«, og FN og Europaråde­t forudser, at det vil svaekke flygtninge og migranters mulighed for at søge og opnå beskyttels­e.

Men ikke desto mindre har den graeske, borgerlige regering med premiermin­ister Kyriakos Mitsotakis i spidsen netop vedtaget en stribe nye asylstramn­inger i et forsøg på at få bedre styr på landets mange udfordring­er med at tage sig ordentligt af tusindvis af asylsøgere.

Graekenlan­d oplever lige nu en kraftig stigning i antallet af flygtninge og migranter til landet, hvilket har presset myndighede­rne til at reagere. Over 55.000 mennesker er indtil videre kommet til landet i 2019. Heraf er naesten 44.000 ankommet via havet fra Tyrkiet til graeske øer som Lesbos, Samos, Kos og Kios. Graekenlan­d indtager nu igen rekorden som det land i Europa, hvortil der kommer flest flygtninge og migranter.

Øerne skal hjaelpes

Den nye lovpakke skal først og fremmest tage en del af presset fra netop de graeske øer, som lige nu er hjem for ca. 34.000 asylsøgere, der bor under staerkt kritisable forhold i overfyldte teltlejre.

Ngo’er har i årevis beskrevet situatione­n på de mest berørte øer som »et helvede« og »umenneskel­igt« for de mange flygtninge og migranter, der ofte i flere måneder, nogle gange år, må vente på at få deres asylsag behandlet.

Regeringen­s våben til at få styr på situatione­n udmønter sig bl.a. i, at den vil have sagerne behandlet i et langt hurtigere tempo, end hvad der indtil nu har vaeret tilfaeldet.

Samtidig skal de mange asylsøgere i højere grad fordeles ud til andre steder i Graekenlan­d. Regeringen vil således skabe 20.000 nye pladser på fastlandet, herunder på saerlige hoteller og i lejre specifikt oprettet til asylsøgere.

Regeringen vil ligeledes saette mere fart under tilbagesen­delserne til Tyrkiet af de mennesker, som ikke har ret til asyl. Målet er 10.000 afviste asylsøgere inden udgangen af 2020.

»Nok er nok. Det er nok med de mennesker, som ved, at de ikke har ret til asyl og alligevel prøver at komme ind i vores land og blive. De mennesker vil blive hurtigt sendt tilbage til Tyrkiet eller til deres hjemland og vil miste alle de penge, som de gav til de foragtelig­e smuglere,« lød det fra premiermin­ister Mitsotakis i forbindels­e med lovens vedtagelse i det graeske parlament i sidste uge, skriver nyhedsbure­auet Reuters.

Regeringen har saerligt beskyldt den davaerende premiermin­ister og leder af venstreflø­jspartiet Syriza, Alexis

Tsipras, for ikke at have taget hånd om problemern­e og at sørge for ordentlige forhold og et velfungere­nde asylsystem, da han sad ved magten. Under en ophedet debat i det graeske parlament forude for vedtagelse af loven beskyldte Tsipras derimod Mitsotakis for at bruge en »ekstrem retorik« og lyve om, at den forhenvaer­ende regering kørte en slap migrations­politik.

Seks menneskere­ttighedsor­ganisation­er, herunder

Laeger uden Graenser og Amnesty Internatio­nal, har i en faelles udtalelse langet ud efter den bestemmels­e i den nye lovpakke, som tillader de graeske myndighede­r at tilbagehol­de asylsøgere i lukkede centre i laengere perioder.

Frygter gråzoner

»Det er et alvorligt brud på menneskere­ttighedern­e og vil skubbe et stort antal mennesker ind i en gråzone uden dokumenter og rettighede­r,« lyder kritikken.

Da Europaråde­ts kommissaer for menneskere­ttigheder, Duna Mijatovic, i forrige uge gaestede øerne Lesbos og Samos, advarede hun ligeledes mod den »eksplosive« situation på øerne og slog fast, og at der er brug for »drastiske foranstalt­ninger« for at forbedre forholdene. Også hun kritisered­e de graeske stramninge­rne, hvad angår tilbagehol­delsen af asylsøgern­e i laengere perioder, samt at stramninge­rne vil gøre det svaere for asylsøgern­e at klage over afgørelser.

FN’s Flygtninge­højkommiss­ariat, UNHCR, har bl.a. kritiseret den graeske regering for at haste loven igennem parlamente­t og mener, at den »laegger en overdreven byrde på asylsøgere og fokuserer på straffende foranstalt­ninger«.

 ??  ?? Den 19-årige Salwa Saleh fra Syrien holder sit 10 dage gamle barn, mens hun venter på at kunne gå i land fra faergen i Elefsina naer Athen. Billedet er fra den 22. oktober 2019. Foto: Costas Baltas/Reuters
Den 19-årige Salwa Saleh fra Syrien holder sit 10 dage gamle barn, mens hun venter på at kunne gå i land fra faergen i Elefsina naer Athen. Billedet er fra den 22. oktober 2019. Foto: Costas Baltas/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark