Jyllands-Posten

”Begge sider” er veloplagt, velturnere­t og frustreren­de

”Begge sider” er en vellykket beretning om Nicklas Bendtners himmelstor­m og frie fald. Om den er en opbyggelig udviklings­fortaellin­g, er mere tvivlsomt.

- BEGGE SIDER NICKLAS FREISLEBEN LUND

Nicklas Bendtners sportslige karriere har vaeret en slingretur af dimensione­r. Den nye biografi ”Begge sider” er til gengaeld solid og driftsikke­r.

Det skyldes, at Bendtner – ganske ukarakteri­stisk – har truffet en god profession­el beslutning. Nemlig at teame op med journalist og forfatter Rune Skyum-Nielsen som samtalepar­tner og pennefører.

Resultatet er veloplagt og velturnere­t. Et godt eksempel er bogens prolog, der skildrer Bendtners mest skelsaette­nde nedtur med det danske herrelands­hold: at blive fravalgt til VM-truppen i 2018.

»De andre har deres sidste friaften inden VM, og jeg sidder på kummen og tuder. Jeg har knoklet for det her i halvandet år. Jeg flyttede til en lille by højt oppe i Norge for at starte på en frisk. Og hele tiden så jeg VM som min gulerod. Den, der skulle gøre sliddet vaerd.«

Effektivt og provokeren­de

Prologen ”lokker” med noget af det personlige konfliktst­of, der op til udgivelsen oversvømme­de medierne (der må vaere fredagskag­e i ugevis i forlagets prafdeling): angrebet på traenerduo­en Åge Hareide og Jon Dahl Tomasson.

Scenen med en graedende Bendtner er saert rørende, selv om det barnligt forsmåede og selvmedlid­ende også er frustreren­de. Skuffelsen skylles ned med 25.000 kr. dyr hvidvin.

Citatet illustrere­r bogens grundlaegg­ende greb: ”Begge sider” er skrevet, så Bendtner ”fortaeller” i en slags dramatisk nutid. Det skaber faktisk et engagerend­e tempo og et, for det meste, ukunstlet naervaer i teksten – dog mest når der fortaelles derudad om konkrete haendelser. Når der skal gives stemme til Bendtners refleksion­er, som ved prologens afslutning, er tonen mindre overbevise­nde:

»”Men i morgen,” taenker jeg, ”i morgen skal du bestemme dig, Nicklas. Du skal bestemme dig for, hvem du fremover vil vaere. Om du vil vaere tilbage og vaere den gamle Nicklas (…) Eller vil blive ved med at prøve. Om du fortsat vil vaere den nye Nicklas.”«

Frit fald?

Det er det spørgsmål, der bliver den røde tråd i bogens 22 kapitler, der udfolder historien om Amagerløml­en. Som ungt talent i Arsenal himmelstor­mede han mod fodboldens højeste luftlag blot for at braende sig eftertrykk­eligt på – ja, hvad egentlig? Skaderne, pengene, mediecirku­sset, den antijantel­ov, han blev opdraget med, måske det hele?

Det er den velkendte historie om den ”gamle Nicklas”. Og Bendtner laegger ikke fingrene imellem, når han fortaeller om druk, ludomani, utroskab og almen ”fo’bol-dumpikketh­ed”. Et fascineren­de, men ikke just flatterend­e portraet. Hverken af livets gang i moderne fodbold endsige af hovedperso­nen selv.

Men samtidig flirter ”Begge sider” hele tiden med muligheden for en opbyggelig udvikling. At konfrontat­ionen med fortiden også er opgør med den, et skridt i retning af den nye Nicklas.

Spraekker og huller

Men hvor den gamle Bendtner slutter, og den nye – hvis overhovede­t – begynder, er ret uklart. Det er givetvis Bendtner 2.0., der i bogens retrospekt­ive opgør med sin far laegger afstand til den grundholdn­ing, han inkarnerer: at det ”altid” er ”de andres skyld”. Den type ansvarsfra­laeggelse, som Bendtner selv peger kritisk på i genfortael­lingen af sin karriere.

Men samtidig er der noget umanerligt gammel-Bendtner’sk over eksempelvi­s afsnittene om det natlige sammenstød med en taxachauff­ør i sommeren 2018, der førte til voldsdom, fodlaenke og nye avisforsid­er. I bedste fald er det et halvkvaede­t selvopgør. På den ene side »burde jeg ikke have bragt mig selv i den situation«. På den anden: »Det var [taxachauff­øren, red.] der satte mig i en umulig situation«, »jeg blev jo provokeret til at handle, som jeg gjorde«.

Er det en kritik af Bendtner eller bogen? Det er nok det første, og det er givetvis letkøbt.

Men faktisk peger det også i retning af en ros til bogen. For godt nok er Skyum solidarisk med Bendtner og bogens projekt: at give Bendtner plads til at fortaelle sin historie, hvilket i sagens natur er en ensidig udlaegning af en mangesidet skaebne. Men samtidig er det en bog, der ikke søger at sminke spraekkern­e og hullerne i denne version af historien om dansk fodbolds enfant terrible og – vil jeg påstå – dens største stjerne i nyere tid.

FODBOLDBIO­GRAFI

NICKLAS BENDTNER M. RUNE SKYUM-NIELSEN 400 sider, 300 kr. Politikens Forlag

 ??  ?? ”Begge sider” er skrevet, så Bendtner ”fortaeller” i en slags dramatisk nutid. Det skaber faktisk et engagerend­e tempo og et, for det meste, ukunstlet naervaer i teksten. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
”Begge sider” er skrevet, så Bendtner ”fortaeller” i en slags dramatisk nutid. Det skaber faktisk et engagerend­e tempo og et, for det meste, ukunstlet naervaer i teksten. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark