Jyllands-Posten

Vil vi også laese Yahya Hassans digte om 20 år?

Ifølge eksperter har digteren Yahya Hassan allerede skrevet sig ind i den danske litteratur­historie. Fredag udkom hans anden digtsamlin­g – uden varsel.

- MORTEN VESTERGAAR­D KAREN KLAERKE morten.vestergaar­d@jp.dk karen.klaerke@jp.dk

Her kommer en artikel om en ung dansk digter, der i 2013 solgte 120.000 eksemplare­r af sin første digtsamlin­g.

Men det er også en artikel om en ung mand på 24 år, der siden dengang har gjort sig bemaerket ved at blive idømt faengselss­traf for at skyde en anden mand i foden, som sidste år blev dømt til behandling på en psykiatris­k afdeling for bl.a. vold og trusler, og som uden varsel fredag udgav en ny digtsamlin­g ”Yahya Hassan 2”.

Også denne gang har han skrevet i versaler, og også denne gang bygger teksterne tilsynelad­ende på Hassans liv. Første gang var der digte om den voldsomme opvaekst i Aarhus Vest. Denne gang er der bl.a. digte om at blive anholdt og sidde i faengsel.

»POLITIET VAELTER IND MED ELEFANTHUE­R OG MASKINVÅBE­N. DE LAEGGER MIT SELSKAB NED OG BRAEKKER MINE BRAEKKEDE LEMMER.«

Hovedperso­nen selv er ikke tilgaengel­ig for interview, fordi han for to uger siden igen lod sig indlaegge på psykiatris­k hospital i Aarhus. Sådan fremstille­s sagen i Weekendavi­sen, der fredag som det eneste medie bragte et interview med Hassan foretaget over telefonen fra den psykiatris­ke afdeling.

Bogens redaktør på Gyldendal, Simon Pasternak, forklarer, at man denne gang ligefrem har følt det nødvendigt at informere politiet om, at man ville udgive en ny digtsamlin­g af Hassan, som efter sin debut i en periode fik beskyttels­e af PET.

Det er blot endnu et punkt på listen over ting, der gør Hassan saerlig. Spørgsmåle­t er, om Hassans litteratur kan baere hypen?

»Der er ingen litteratur, der kan baere en hype af dette omfang. Han solgte ikke 120.000 digtsamlin­ger, alene fordi hans bogstavrim var gode – han solgte også bøger pga. nogle vilde interview. Men på den anden side skal hypen jo ikke ligge digtene til last,« siger Tue Andersen Nexø, lektor på litteratur­videnskab på Københavns Universite­t.

Et ensomt jeg, der taler

Han vurderer, at de af Hassans digte, der er mest vilde og rablende, er de bedste. Men også, at niveauet i både den første og den nye digtsamlin­g er ujaevnt.

»Men han har allerede med sin første digtsamlin­g skrevet sig ind i den danske litteratur­historie. I den nye digtsamlin­g er grebet det samme, og der ser ud til også at vaere gode tekster i den.

Den er mere sort og uden håb, som der var i debuten. Det er et ensomt jeg, der skriver.«

Så tror du, at eleverne i gymnasiern­e vil laese Yahya Hassan om 20 år?

»Ja, det tror jeg, de vil.«

Ifølge Tue Andersen Nexø er Yahya Hassan saerlig på mange måder, men samtidig skriver han sig ind i en stor tradition for »desperadoe­r og forfattere, der skriver fra det lovløse i litteratur­historien«.

Han naevner den franske forfatter Arthur Rimbaud (1854-1891), der levede et vildt vagabondli­v i Paris, samt den amerikansk­e forfatter William S. Burroughs (1914-1997), der som en central figur i den såkaldte beatgenera­tion skrev om sit eget liv som stofmisbru­ger.

»Af danske forfattere minder Yahya Hassan måske om Gustav Munch-Petersen (1912-1938), som også ringede til pressen fra et psykiatris­k hospital, og som også skrev en surrealist­isk stil, som Hassans digte kan minde om. Der er masser af eksempler på dansk litteratur, der er skrevet af det, man kan kalde randeksist­enser,« siger lektoren.

Forfattere­n Per Højholt sagde vist nok, at man som forfatter ikke skulle bruge af hovedstole­n, altså at forfattere ikke skulle skrive ud fra deres eget liv. Det er netop det, Hassan gør. Tue Andersen Nexø peger på, at forfattere gør det samme i disse år.

»Det saerlige ved Hassan er, at hans hovedstol er anderledes end alle de andres. Han skriver om sin gangsterve­nner osv., og det er jo tilsynelad­ende selvopleve­t. En del af den nye digtsamlin­g flugter i hvert fald med det omkring retssagern­e mod ham og PET-beskyttels­en, som har vaeret beskrevet i pressen,« siger Tue Andersen Nexø.

Andre eksempler i historien

Anne-Marie Mai, professor på Syddansk Universite­t, siger, at den smule, som hun har laest af ”Yahya Hassan 2” ser »lovende ud«.

»Men uanset hvad der sker, og om denne udgivelse kan stå mål med den første, så har han allerede skrevet sig ind i den danske litteratur­historie. Den første digtsamlin­g var utrolig staerk,« siger litteratur­professore­n.

Ifølge Anne-Marie Mai er der i den danske litteratur­historie forfattere, som Hassan kan minde om i sin stil. Staerkest er parallelle­n til Rudolf Broby-Johansen (19001987), der i årene efter Første Verdenskri­g gav den fattige del af befolkning­en en stemme med sin ekspressio­nistiske digtsamlin­g ”Blod”, som efterfølge­nde blev beslaglagt af politiet.

Hassan liv er ifølge Mai ikke en undtagelse blandt forfattere i litteratur­historien.

»Der er flere eksempler på dygtige forfattere, der har en psykisk sygdom, f.eks. skrev Tove Ditlevsen dele af sit forfatters­kab fra et psykiatris­k hospital,« siger Anne-Marie Mai.

Hun peger på, at der er andre unge forfatters­temmer med indvandrer­baggrund ud over Hassan. F.eks. Lone Aburas og den 32-årige Jamal Bendahman, der tidligere i år debuterede med romanen ”Vidnet”, der handler om den unge mand Younes med indvandrer­baggrund.

»Jeg tror dog ikke, at man kan sige, at f.eks. Jamal Ben

I nat bliver det ikke sommer. Vi bliver i stedet alle sammen gamle. Og når sommeren naermer sig, kan den naermest udløse frygt med forventnin­gen om al dens frodige lethed.

Sådan kan verden tage sig ud efter endt lytning af det nye album fra Kira Skov. Det klinger som et sørgeligt rekviem, og det følger op på den ligeledes sorgtynged­e ”The Echo of You” fra sidste år. Et flot og sanseligt album, der satte et musikalsk mindesmaer­ke for sangerinde­ns afdøde mand, Nicolai Munch-Hansen.

Vital poesi

Det nye udspil ”I nat blir vi gamle” haenger fast i den dystre gråzone af dyb sorg. Musikken rører dog på sig med moderate eksperimen­ter. Det er ret vellykket i en sang som ”Tågetale” med en kollage af sampling, stenet triphop, jazztrutte­n og spoken word. Isaer fordi det mismodige indhold og den messende monotoni får kontrast i form af vital poesi og et traditione­lt sangbart refraen.

Skiftet til det dansksprog­ede virker naturligt, og Kira Skovs unikke stemme trives egentlig bedst i selskab med instrument­er som guitar og violin.

Vokalen har indimellem svaerere ved at gøre sig tilstraekk­eligt gaeldende mellem maskinelle rytmer og støjsplint­er.

Stilleståe­nde

En raekke sange på albummet virker skitseprae­gede, og musikken skvulper i flere numre som syntetisk baggrunds-summen til den kompromisl­øse tristesse. Som i ”Stille”, der først tøver laenge med at give sig til kende, og som til sidst kortvarigt laener sig op ad Radioheads uforglemme­lige ”Exit Music (For a Film)”. Men Kira Skovnummer­et er netop for stille og afventende til rigtigt at folde sig ud på det store indre laerred.

Udtrykket forløses til gengaeld fornemt i den skønt excentrisk­e og bundfortvi­vlede ”Du er meldt savnet i hele universet”. Den snurrer bedøvet omkring sig selv som en slaebende spøgelsesv­als i en drøm tilsat musik af Leonard Cohen.

Skraemmend­e vuggevise

Kira Skov synes i andre sange at miste orienterin­gen i sit tiltagende sortsyn på vegne af mennesker og kloden, vi lever på. ”Sorgen sover” er et godt bud på årets mest skraemmend­e vuggevise. Det er som klassikere­n ”Solen er så rød, mor” vendt på vrangsiden. Uden en voksen og de smukke stjerner til at synge det bekymrede barn til ro.

Albummet går rigeligt i inerti og solformørk­else, isaer mod slutningen, hvor en titel som ”I nat blir vi gamle” aerlig talt kommer til at lyde som en regulaer trussel.

 ??  ?? Den produktive Kira Skov har bl.a. vaeret en del af Kira & The Kindred Spirits og The Cabin Project. Nu er hun aktuel med endnu et soloalbum. Pressefoto: Søren Solkaer
Den produktive Kira Skov har bl.a. vaeret en del af Kira & The Kindred Spirits og The Cabin Project. Nu er hun aktuel med endnu et soloalbum. Pressefoto: Søren Solkaer
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark