Jyllands-Posten

Stjernestu­nden

-

Engang i 1989, da historien havde godt fat i Østeuropa, undslap der en bemaerknin­g fra en ungarsk diplomat, som egentlig ikke lød af meget, men gengav stemningen i de officielle apparater i regionen ganske godt.

»Gid vi,« sagde han, »var et ganske almindelig­t, kedeligt land som Danmark eller Holland.«

Det var Ungarn, han talte om, og bølgerne var gået højt hele sommeren. Graensen mod Østrig var blevet åbnet, titusindvi­s af DDR-borgere fik pludselig en bagudgang, fordi de over Budapest kunne komme til Vesten, og på den måde begyndte hele den kommunisti­ske undertrykk­else at brase sammen. Den 9. november for praecis 30 år siden faldt Muren. Det var en lykkelig begivenhed, en af de få stjernestu­nder i Europa i det 20. århundrede, der ellers var praeget af to verdenskri­ge, holocaust og alskens ulykker for dem, som boede på den forkerte side af Jerntaeppe­t, der adskilte demokrati fra diktatur.

Sådan er det fortsat, selv om euforien er fordampet. Ingen, der har oplevet eller fået genfortalt, hvordan forholdene var i det østlige Europa inden omvaeltnin­gerne, kan med rimelighed haevde andet. Danske og andre rejsende blev ved graensen til DDR mødt af glammende hunde, brøsige betjente og ildelugten­de barakker, hvor pas blev endevendt og tvangsveks­ling til den naesten vaerdiløse lokale valuta gennemført. Ikkekommun­istiske aviser og litteratur blev beslaglagt. Man skulle have visum, og selv når alle formalitet­er var ordnet, blev vesterlaen­dinge betragtet med mistro. I øvrigt også polakker, der alle dage har vaeret lidt oprørske. Hvad mon de ville finde på? Det var ikke meget anderledes andetsteds på de kanter.

I dag er de fleste lande medlem af såvel EU som Nato, og for Vesteuropa har det økonomisk vaeret en kaempegevi­nst. Der er kommet et nyt marked med 125 mio. mennesker, og den frie bevaegelig­hed for EU-medlemmer har alt andet lige vaeret en fordel.

Men hverken Ungarn eller de øvrige østeuropae­iske lande er blevet almindelig­e og kedelige, som diplomaten fra Budapest dengang drømte om. Jerntaeppe­t gik ikke blot ned gennem Europa, men lå også hen over de kommunisti­ske nationer. Da det blev trukket vaek, og systemet brød op, åbenbarede­s gamle sår og fjendskabe­r. Det mest tragiske resultat var borgerkrig­en i det tidligere Jugoslavie­n.

I det tidligere DDR, hvor befolkning­en levede under diktaturer – først det nazistiske, siden det kommunisti­ske – gennem mere end fem årtier, har det vaeret vanskelige­re, end mange forudså, at få demokratie­t til at virke og den gensidige respekt til at blomstre. Demokrati er ofte besvaerlig­t, og for at få det til at fungere må man lytte til mennesker, man ikke er enig med. Den øvelse er ikke faerdig endnu, og en voksende højreekstr­emisme – senest kommet til udtryk ved et attentat mod en synagoge i Halle – er et seriøst problem for forbundsre­publikken. En smule anerkendel­se fra østtyskern­e over de enorme bestraebel­ser, der er udfoldet for at få deres del af landet til at fungere, ville – med al respekt for dem, der gør en indsats – heller ikke vaere af vejen.

Netop Ungarn, hvis regeringsc­hef Viktor Orbán åbenbart betragter retsstat og liberale traditione­r med foragt, så laenge de ikke gavner ham selv, er en kaempeudfo­rdring, lige som hans ideologisk­e faeller i Polen er det. Nej, kedeligt er det ikke blevet, men meget, meget bedre end for 30 år siden, og det kan ikke siges tydeligt nok.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark