Jyllands-Posten

Salget af Datacentra­len er ikke skyld i statens it-problemer

-

I Jyllands-Posten for nylig skrev Peter Henningsen i et debatindla­eg, at statens it-problemer er selvskabte, og at problemern­e begyndte, da man solgte it-kendskabet i Datacentra­len i 1990’erne. I Dansk IT kan vi bakke op om, at en raekke af statens it-problemer er selvskabte. Dog mangler den vaesentlig­e tilføjelse, at problemern­e først og fremmest bunder i, at man i sin tid glemte at tage stilling til, hvem der nu skulle tage ansvaret for samfundets digitale fundamente­r og den langsigted­e udvikling.

Danmarks digitale fundamente­r består blandt andet af cpr-registret, NemID, digital post og selve kommunikat­ionsinfras­trukturen. Dansk IT mener, at det er afgørende, at der skabes et langt større politisk fokus på og investerin­gsvillighe­d i at sikre samfundets digitale fundamente­r. Det er nødvendigt med fremsyneth­ed og lange investerin­gsperioder. Glemmer man de to ting, vil der opstå problemer senere hen.

Den svaere balancegan­g er, at vi både skal arbejde med centralise­ring og decentrali­sering. Vi skal centralise­re, fordi digitale fundamente­r kraever koordineri­ng og beslutning­skraft. Samtidig skal vi decentrali­sere, fordi digitale services bliver bedst, når de udvikles så taet på borgerne som muligt og med al den innovation, vi kan mønstre (innovation er decentral af natur).

Det er vigtigt, at man i staten råder over kompetence­rne til at kunne vaere herre i eget hus. Man må ikke miste indsigten i egne forretning­sprocesser, for digitalise­ring kraever ledelse med indsigt og udsyn – og ledelse, som er taet på. Politikere og centrale embedsmaen­d skal laegge en strategi for, hvor det digitale Danmark skal bevaege sig hen i de kommende årtier. Vi skal have det helt lange lys på. Det var det, der glippede, da Datacentra­len blev solgt i 1990’erne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark