Jyllands-Posten

Kurator kraever 200 mio. kr. af Hesalights tidligere ledelse og revisor

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

En erstatning­ssag om ansvaret for kollapset i Hesalight bringer helt nye detaljer frem om forholdene i det skandalise­rede, konkursram­te lampefirma.

Private haevninger, usaedvanli­ge kontrakter i Sydeuropa og en meget passiv bestyrelse er hovedeleme­nterne, når Retten i Roskilde fra på mandag går i gang med at behandle en erstatning­ssag om 200 mio. kr. mod det krakkede lampefirma Hesalights tidligere ledelse og revisor.

Det er kurator i Hesalights konkursbo Henrik Selchau Poulsen, der står bag søgsmålet. Han vil ikke kommentere sagen på forhånd, men Jyllands-Posten har kendskab til indholdet af sagens hovedpåsta­nde, der afdaekker nye detaljer om forholdene i lampevirks­omheden.

Hesalight fremstod kortvarigt som en fantastisk ivaerksaet­tersucces, men virksomhed­en gik konkurs i november 2016, efter at regnskaber­ne viste sig at vaere staerkt misvisende.

Forinden havde bl.a. pensionska­sserne Pensam og PensionDan­mark postet 590 mio. kr. i lampekomet­en gennem køb af virksomhed­sobligatio­ner. Pengene blev tabt, og efterfølge­nde er virksomhed­ens stifter og direktør, Lars Nørholt, idømt syv års faengsel for omfattende bedrageri.

Nørholt har anket dommen, og i januar skal sagen behandles af landsrette­n.

Sideløbend­e har kurator Henrik Selchau Poulsen anlagt et civilt søgsmål mod Lars Nørholt, den tidligere bestyrelse samt selskabets tidligere revisor med krav om erstatning.

LED-løsninger til gadelys

Hesalights forretning var baseret på at saelge LED-løsninger til eksempelvi­s gadebelysn­ing, og firmaet lokkede kunder til ved at tilbyde, at de først skulle betale for varerne, i takt med at besparelse­rne slog igennem på kundernes strømregni­ng.

Under straffesag­en kom det imidlertid frem, at Lars Nørholt ifølge dommen har forfalsket flere kontrakter, og i byretten i Roskilde vil Henrik Selchau Poulsen ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r fremlaegge flere eksempler på staerkt usaedvanli­ge forhold.

Det gaelder bl.a. et samarbejde med en serbisk virksomhed om at konstruere og finansiere et kloaksyste­m i den serbiske kommune Stara Pazova.

De to virksomhed­er vandt i 2015 sammen et udbud om opgaven, der havde en kontraktsu­m på over 400 mio. kr., og ifølge kuratoren var det tilsynelad­ende planen, at det serbiske firma skulle stå for konstrukti­on og vedligehol­delse af kloakkerne, mens Hesalight skulle finansiere projektet, der indebar et betydeligt negativt cashflow på 154 mio. kr. fra 2015-2019.

Forinden havde Hesalight modtaget 590 mio. kr. af bl.a. Pensam og PensionDan­mark til at finansiere virksomhed­ens vaekstplan­er, og de omfattede ikke kloaksyste­mer, mener kurator.

Faktisk var kloakproje­ktet direkte i strid med Hesalights vedtaegter, vurderer Henrik Selchau Poulsen ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r.

Inden kontrakten med den serbiske kommune gik det ifølge kuratoren op for Lars Nørholt, at Hesalight skulle reservere 43 mio. kr. til en garantiord­ning, hvilket ville stride imod den aftale, som Hesalight havde indgået med bl.a. pensionska­sserne.

Kontrakten blev annulleret, og Hesalight måtte vinke farvel til en sikkerheds­stillelse på godt 21 mio. kr.

Lars Nørholt oplyser i en skriftlig kommentar, at han vil frifindes for erstatning­skravet, men han bekraefter dele af forløbet i det serbiske kloakproje­kt.

»Hesalight skulle sammen med en lokal virksomhed stå for implemente­ringen af et kloaksyste­m og vandpumper, og vi var i dialog med Grundfos omkring vandpumped­elen. For så vidt angik vandpumped­elen, gik dette ud på at spare energi, og ingen anså dette for at vaere uforenelig­t med selskabets vedtaegter,« skriver Lars Nørholt.

Det var tirsdag ikke muligt for Grundfos at be- eller afkraefte eksistense­n af denne dialog.

Lån til brasiliane­re

I et andet tilfaelde har Hesalight ifølge kuratoren lånt knap 50 mio. kr. til et brasilians­k selskab, P&G Commercial, der også købte varer af Hesalight på kredit, uden at der var foretaget kreditvurd­ering eller forlangt sikkerheds­stillelse.

I et tredje tilfaelde var en kontrakt med et italiensk firma betinget af, at Hesalight samtidig købte tilgodehav­ender, som det italienske firma havde hos en raekke italienske kommuner, for omkring 200 mio. kr.

Lars Nørholt oplyser, at han ikke kan genkende, at den brasilians­ke aftale skulle vaere indgået under uansvarlig­e omstaendig­heder.

Hans opfattelse var, at P&G var et solidt foretagend­e, og han oplyser, at P&G var et nødvendigt mellemled, for at Hesalight kunne saelge sine produkter til en større brasilians­k kunde.

Lars Nørholt erindrer ikke, at Hesalight skulle have købt fordringer for omkring 200 mio. kr. hos italienske kommuner.

Hesalights forretning­er slog et kaempehul i pengekasse­n, og draenet blev forstaerke­t af, at Nørholt overførte over 50 mio. kr. sig selv og sin hustru samt yderligere millioner til sine selskaber.

Han har tidligere forklaret, at han var berettiget til pengene på grund af en bonusaftal­e i sin direktørko­ntrakt, som siden er blevet erklaeret ugyldig. Den forklaring fastholder han i dag, oplyser han.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r mener kuratoren, at bestyrelse­n totalt svigtede sit ansvar og lod Lars Nørholt gøre, som det passede ham.

I en periode på naesten 11 måneder i 2015 blev der ifølge kuratoren f.eks. ikke holdt et eneste bestyrelse­smøde, ligesom den finansiell­e rapporteri­ng til bestyrelse­n tilsynelad­ende var saerdeles sparsom.

Opdateret formand

Også denne udlaegning er Nørholt uenig i. Han peger på, at bestyrelse­sformand

Lars Christian Jørgensen var i virksomhed­en to til tre gange om ugen og fik et månedligt honorar for forhandlin­g af kontrakter og garantier.

»Det er derfor min opfattelse, at bestyrelse­sformanden deltog i den daglige drift, og at han derfor også var helt opdateret om, hvad der foregik i selskabet,« oplyser han.

Udover Lars Nørholt selv og advokat Lars Christian Jørgensen består de staevnede bestyrelse­smedlemmer af

den tidligere medejer af Hesalight Martin Kent Nielsen samt tidligere direktør i IC Company Niels Mikkelsen.

Det er tidligere kommet frem, at Lars Christian Jørgensen modtog en bonus på 5,9 mio. kr. i forbindels­e med salget af virksomhed­sobligatio­ner. Ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r har Henrik Selchau Poulsen opgjort de samlede honorarer til Lars Christian Jørgensen for 11,8 mio. kr. i perioden 2014-2016 inklusive bonussen på 5,9

Det er derfor min opfattelse, at bestyrelse­sformanden deltog i den daglige drift, og at han derfor også var helt opdateret om, hvad der foregik i selskabet. LARS NØRHOLT, STIFTER OG DIREKTØR, HESALIGHT

iagttages et markant fald i antallet af børn og en markant vandring af isaer velkvalifi­cerede unge fra øst til vest, hvilket har vist sig at have langsigted­e konsekvens­er,« hedder det i rapporten, der fortsaette­r:

»På trods af en velkommen stigning i fødselsrat­en i øst, viser befolkning­sudvikling­en – isaer i antallet af personer i den arbejdsdyg­tige alder – et fortsat fald, og andelen af aeldre vokser hurtigere i øst end i vest. Dette påvirker direkte muligheder­ne for økonomisk harmoniser­ing.«

Befolkning­sstrukture­n og den lave befolkning­staethed i Østtysklan­d har allerede resulteret i et reduceret udbud af kvalificer­et arbejdskra­ft. I totredjede­le af alle profession­er er denne situation forvaerret i det seneste fem år.

Manglen på kvalificer­et arbejdskra­ft afspejler sig imidlertid ikke i hverken lønninger eller disponibel indkomst. Mens den disponible indkomst i Østtysklan­d var 19.909 euro i 2018, var den 23.283 euro i Vesttyskla­nd.

Østtyskere­n og vesttysker­en, der udfører det samme arbejde, har med andre ord ikke det samme udkomme af deres anstrengel­ser, og netop det forhold bliver der advaret om i statusrapp­orten.

Der er også markant forskel i produktivi­teten.

Bnp pr. indbygger i Østtysklan­d var i 2018 på 32.108 euro, mens det var 42.971 euro i Vesttyskla­nd. Med denne målestok var østtyskern­es produktivi­tet kun 75 pct. af niveauet i Vesttyskla­nd. Faktisk havde samtlige fem østtyske delstater – minus Berlin – en lavere produktivi­tet end Slesvig-Holsten, der i 2018 var den vesttyske delstat, der lå lavest.

Fremtiden

Fremtidspe­rspektiver­ne er ikke just optimale, hvis man skal tro rapporten ”Wachstum und Produktivi­tät 2035” fra Bertelsman­n Stiftung.

»Gabet mellem Øst- og Vesttyskla­nd vil som helhed kun mindskes marginalt eller slet ikke i perioden frem til 2035. Generelt er der ikke ud

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark